Ukraine er et land, der er beliggende i den østlige del af Europa. Landet grænser op til syv lande: Rusland, Hviderusland, Polen, Ungarn, Slovakiet, Moldova og Rumænien. Ukraine grænser op til Sortehavet i den sydlige del af landet. Næstefter Rusland er Ukraine det største land i Europa, med et samlet areal, der lyder på 603.700 kvadratkilometer.
Ukraine rummer desuden 46.490.400 indbyggere samt en befolkningstæthed på 77 indbyggere pr. kvadratkilometer. Ukraine er placeret som nummer 27 på listen over verdens mest befolkede lande samt nummer 43 på listen over verdens største lande. Landet har desuden et tempereret klima.
Valuta
Valutaen hedder Hrivnja, 1 hrivnja er 100 kopijka. Det er ikke muligt at købe hrivnja udenfor Ukraine, så derfor skal du medbringe kreditkort (Der er et meget udbredt netværk af hæveautomater som tager mod internationale kreditkort. Alternativt eller som supplement kan du medbringe valuta (euro eller dollars).
Bedste rejsetidspunkt
Landet kan besøges hele året, afhængigt af hvad vejr-type man foretrækker. Vejret er meget ligesom i Danmark, bortset fra at vinteren kan være rigtig kold med meget sne.
Visum
Danske statsborgere har ikke brug for visum for at besøge Ukraine. Medmindre man skal være der i lang tid.
Transport
Da Ukraine er et stort land, er det ofte smart at flyve indenrigsflyvninger. Der er afgange mellem Kiev til Lviv, Odessa og andre større byer. Det er en meget god idé at booke i god tid, hvis man skal flyve om sommeren eller andre ferieperioder.
Hvis man selv ønsker at køre rundt i Ukraine, så skal man være opmærksom på at vejene ofte ikke er i nogen god forfatning. Du skal være i besiddelse af et internationalt kørekort.
De fleste foretrækker dog at undgå at køre selv i bil, da vejene og de andre trafikanter generelt er farlige. Man kan også møde andre problemstillinger som problemer med at skaffe benzin og lignende, når man kommer væk fra de større byer. Har dette ikke skræmt dig væk, så kan man godt leje biler i både de større byer og ved de store lufthavne.
Der kører busser lokalt i de større byer og på tværs af landet. Kvaliteten er ofte dårlig og busserne er ofte overfyldte.
Tog er det mest behagelige alternativ til flyvning. De kan være meget fyldte, men de kører som regel til tiden (De fleste lange ture foregår om natten). Det er dog vigtigt at bestille i god tid, da der er rift om billetterne.
Der er taxier er de fleste større byer. Man kan finde dem direkte på gaden eller ringe efter dem. Prisen bør aftales på forhånd.
Mad og drikke
Det ukrainske køkken minder meget om det russiske. Maden er domineret af grøntsager efter årstiden, men især kartofler, rødbeder, kål og lignende. Der serveres kød til de fleste retter. Mange restauranter laver dog vesteuropæisk mad. Af specialiteter kan nævnes:
- Borshch – Rødebedesuppe
- Varenniki – Dumplings med kartofler, kød, ost, frugt eller lignende.
- Deruny – Kartoffelpandekager
- Pelmeny – Ravioli fyldt med kød
Til maden er der ofte vodka eller udemærket lokal vin.
Drikkevand
Du bør ikke drikke vandet fra hanerne.
Drikkepenge
Det er normalt at give 10-15 procent i drikkepenge på restauranter, hoteller og i taxier.
Overnatning
Hotelstandarden er gået meget frem de seneste år. De fleste gamle sovjet hoteller er enten revet ned eller sat i stand. Når det så er sagt, så er standarden ofte lidt lavere end den man ser i vesten. I de større byer som Yalta, Odessa og Kiev er kvaliteten generelt god, mens den i resten af landet kan være mere tvivlsom. Det svinger meget fra sted til sted og pris og kvalitet hænger ikke altid sammen.
Uden for de større byer findes der campingpladser. Kvaliteten er ofte ikke videre høj og der mange ofte basale faciliteter.
Af alternative overnatningsmuligheder kan nævnes: backpacker vandrehjem, som der findes en del af i den vestlige del af landet. Ligeså med ungdomsvandrehjem. Ellers er der ok med muligheder indenfor privat overnatning, både via AirBNB, men også via andre tjenester.
Sikkerhed
Da der pt. er en væbnet konflikt i Ukraine, bør du tage nogle forholdsregler, hvis du ønsker at rejse til landet. Det handler primært om at undgå at rejse til bestemte områder af landet. Du kan læse den aktuelle sikkerhedsvejledning hos udenrigsministeriet:
http://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/rejsevejledninger/ukraine/
Forsikring
Skal du til Ukraine, så bliver du nød til at tegne en privat rejseforsikring. Du er ikke dækket af EU´s blå kort.