medicin på rejsen

Medicin med på rejsen

Benytter du medicin og skal du ud og rejse, så bør du have styr på den nødvendige dokumentation. Det er ikke nogen spændende oplevelse, at blive stoppet i tolden i f.eks. Thailand og blive beskyldt for at medbringe ulovlige medikamenter. Derfor skal du have styr på medicinattesten, også kendt som pillepasset.

Rejser du med euforiserende stoffer, eller stoffer som påvirker centralnervesystemet, så skal du medbringe et pillepas / medicinattest.

Pillepas (Schengen-attest)

I Schengen-landene (Norge, Island, Liechtenstein, Schweiz og EU landende – minus Storbritannien og Irland) der skal du medbringe et pillepas. Du kan få udstedt et pillepas på dit lokale apotek, eller via apoteket.dk. Du skal have udstedt et pillepas, hvis du som sagt rejser med medicin der har en euforiserende virkning (F.eks. sovemedicin, smertestillende, morfinpræparater).

Der findes lande, som ikke er med i Schengenaftalen, men som stadig accepterer pillepasset. Kontakt ambassaden for pågældende land, så kan de fortælle om de accepterer pillepasset eller ej. Dog skal det bemærkes at pillepasset kun er juridisk gyldigt i Schengenlandene.

Lande uden for Schengen-området (Medicinattest)

Som sagt er der er der lande uden for Schengen-området, som accepterer pillepasset. Men reglerne varierer ekstremt meget fra land til land. Skal du rejse med medicin, så er det vigtigt at du kontakter pågældende lands ambassade og får af vide hvilke regler der er gældende. Typisk er kravet, at man får sin læge til at udskrive en attest, hvor der er angivet:

 • Dit navn, pasnummer og fødselsdato.
 • Hvad medicinen benyttes til.
 • Hvad medicin du benytter (Navn + Styrke).
 • Hvilke mængder medicin du er ordineret (pr. dag).

Attesten skal som minimum udføres på engelsk, men i nogle lande kan der være krav om andre sprog. Hvis attesten skal oversættes, så skal der benyttes en statsautoriseret tolk, hvorefter udenrigsministeriet skal legalisere oversættelsen.

Det vil typisk være et krav, at ens medicinattest fra apoteket, legaliseres af Udenrigsministeriet. Det koster et lille gebyr. Læs mere her.

Hvis det land du skal besøge ikke er medlem af Apostille-konventionen, så vil der ofte være krav om at landets egen ambassade i Danmark, legaliserer din attest (og evt. oversættelse). Dette skal gøres efter at dit dokument er blevet legaliseret af udenrigsministeriet.

Men snak med ambassaden – så kan de guide dig igennem de aktuelle regler for pågældende land.

At rejse med sygdom

Det er vigtigt at du opbevarer din medicin i håndbagagen – hvis du skal ud og flyve. Først og fremmest så sker det jo ekstremt ofte at kufferter bliver forsinket eller forsvinder, men medicinen kan også tage skade af at blive opbevaret i flyets bagagerum, da der er enormt koldt. Det er også en god idé at tage lidt mere medicin med end nødvendigt, hvis hjemrejsen f.eks. skulle gå hen og blive forsinket.

Husk altid at opbevare din medicin i original indpakning. Er det via recept, så behold etiketten, så du kan bevise at medicinen tilhører dig. I tilfælde at tvivl hos tolder eller politi, så er det ekstremt vigtigt, at man har styr på sin dokumentation.

[Total:1    Gennemsnit:3/5]

8 kommentarer

 • Milena Permin

  3. oktober 2016

  Det er ikke lægen men apoteket der laver pille pas.

  Svar
 • Ulf Nissen

  5. oktober 2016

  Super dejlig artikel. Har lige fået nogle piller jeg ikke var sikker på, hvordan jeg skal forholde mig til mht rejser. Svært at finde informationer ellers synes jeg.

  Svar
 • Nanna

  13. februar 2017

  Hvordan søger man tilladelse ifbm. et land, der hverken har ambassade eller konsulat i DK?

  Svar
 • Anne Marie Vanderhoef

  4. juni 2017

  Hvis man er amerikansk statsborger og rejser til Danmark og tilbage til USA igen, skal man da også have dette pillepas?

  Svar
 • Carsten Mathiesen

  7. juni 2017

  Min læge har læge beskrevet min epilepsi
  Medicin i detaljer
  Årsag
  Styrke
  Historik på sygdom

  Men der er ikke pasnummer, skal en uge til USA

  Er det nok, eller skal man osse have pillepas

  Svar
 • Bitten Bech

  8. november 2017

  Jeg har fået at vide af mit rejseskab, TUI, at din læge skal ligge inde med al information omkring Medicinattesten. Jeg er overrasket over, at den ikke skal være specifik hvad angår, hvor man rejser hen – og hvornår. Det er dyrt, når man skal have en ny attest, hver gang man skal ud at rejse. Jeg lider af refleksdystrofi.

  Dit navn, pasnummer og fødselsdato.
  Hvad medicinen benyttes til.
  Hvad medicin du benytter (Navn + Styrke).
  Hvilke mængder medicin du er ordineret (pr. dag).
  Attesten skal som minimum udføres på engelsk, men i nogle lande kan der være krav om andre sprog. Hvis attesten skal oversættes, så skal der benyttes en statsautoriseret tolk, hvorefter udenrigsministeriet skal legalisere oversættelsen.

  Svar
 • Lisbeth Nyboe

  24. november 2017

  Hej
  Jeg skal en uge til Beijing i Kina og bruger KOL-medicin: Spirivat Respimat og Bricanyl – er disse præparater omfattet af særlige regler – og skal disse dokumenteres?

  Mange hilsner Lisbeth

  Svar

Skriv et svar