Irland

Irland (der officielt går under navnet Republikken Irland) er et land, der er beliggende i den nordvestlige del af Europa. Republikken Irland består af størstedelen af øen Irland, der blev delt mellem Republikken Irland og Nordirland for cirka 95 år siden. Nordirland er en del af Storbritannien, der udgør ca. en sjettedel af Irland. I landet bor der omkring 4,5 millioner mennesker. Hovedstaden hedder Dublin, hvor der bor ca. 1,6 millioner mennesker. Sproget i landet er officielt tosproget, der er både engelsk og irsk.

Øen Irland har et areal på 84.421 km², hvoraf 83 % af øen tilhører Republikken Irland. Cirka 2 procent af dette areal består af vand. Øen afgrænses af Atlanterhavet, der er beliggende vest for Irland, Nordkanalen, der er beliggende i nordøst samt det Irske Hav i øst, Skt. Georges Kanal i sydøst, det Keltiske Hav i sydvest.

Irland

 

Rejseforsikring

Skal du til Irland, så dækker det blå sygesikringskort, ved sygdom og uheld. Det gælder dog ikke hjemrejse ved sygdom og ulykker. Det giver dig samme betingelser som indbyggerne i landet. Det kan dog være en god idé at tegne en rejseforsikring.

Overnatning

Der findes hoteller spredt ud over hele Irland, dog primært i de større byer. I Irland er alle hoteller bedømt lokalt og vurderet fra nul til fem stjerner.

Der er også mange muligheder for at leje gæstehuse, f.eks. via Airbnb og andre tjenester. Der er både gæstehuse (B&B) med kun morgenmad og gæstehuse med helpension.

Leder du efter de billigste overnatningsmuligheder, så er vandrehjem ganske udbredt i Irland. Der findes 2 kæder: Youth Hostels og Independent Hostels. Førstnævne kræver medlemskort, mens det andet er et privat firma som driver vandrehjem på tværs af landet.

Valuta

Landet er med i euro samarbejdet. Du kan bruge de internationale betalingskort over det meste af landet, og det samme med rejsechecks.

Lokal transport

Der findes en del indenrigsflyvninger mellem Dublin og Cork, Galway, Sligo, Carrickfinn, mv. Ellers har Irland et landsdækkende busnetværk, hvor du i busser kan transportere dig rundt til rimelige priser.

Der er også gode muligheder for at køre med tog mellem de større byer. De irske statsbaner dækker store dele af landet.

Hvis du vil køre med taxa, så skal du være opmærksom på at det kun er i de store byer at de kører med taxameter. Andre steder skal du aftale prisen på forhånd.

Det er relativt let at leje en bil. I de større byer og ved lufthavne er der rig mulighed for billeje. Ofte kan det godt betale sig at bestille hjemmefra. Man skal dog typisk være over 23 år gammel og have haft kørekort i mere end 2 år.

Vil du besøge nogle af de nærliggende øer på vestkysten, er der rig mulighed for at sejle med færge.

Drikkepenge

Hovedreglen er at man som minimum runder beløbet op, når man er ude og spise eller bor på hotel. Drikkepenge er nemlig normalt inkluderet i prisen, men mange vælger stadig at give 10% oveni.

Rejsetidspunkt

Generelt så siger man at det er bedst at besøge landet i sommerhalvåret. Vejret er bedst, naturen blomstrer og der sker mange spændende aktiviteter. Hvis man vil opleve St. Patrick´s day, afholdes folkefesten d. 17 Marts.

Fotografering

Det er ikke tilladt at tage billeder i kirker. Skal du tage billeder af mennesker, bør du spørge om lov først.

Ryge og alkoholregler

Der må ikke ryges på arbejdspladsen, og heller ej på pubber, barer, restauranter eller andre offentlige steder. Du skal være fyldt 18 før du må købe alkohol.

Mad

Det irske køkken har generelt et godt ry. Ofte er der fokus på lokal kød, lam og alt godt fra havet og søerne. Spiser man på pubben, er en god Guinness ikke til at komme udenom.

Af spændende retter kan nævnes:

  • Crubeens: Grisetæer
  • Dublin Bay prawns: Jomfruhummer
  • Dublin coddle: En ret lavet af rester, primært pølse, bacon, løg og kartoffel.
  • Wild salmon (Lokal vildlaks)
  • Irish stew: Med lam eller oksekød. Ofte serveret med kartoffler, løg, gulerødder og hvidløg.

Drikkevand

Du kan roligt drikke vandet fra hanerne.

Åbningstider

Butikkerne har typisk åbent fra 9.00 til 17.30 fra mandag til lørdag. I nogle byer har butikkerne lukket ved middagstid. Bankerne har åbent fra klokken 10.00 til 12.30 og igen fra 13.30 til 15.00 (Hverdage).

Irland

Skriv en kommentar