Norge

Kongeriget Norge er et nordisk land, der er beliggende i Skandinavien. Norge grænser op til Sverige i den østlige del af landet, Danmark i den sydlige del af landet samt Island, Grønland og Færøerne i den vestlige del af landet.

Landet har et samlet areal, der lyder på 385.252 kvadratkilometer, hvoraf hele 7 procent af dette areal består af vand. Norge har hele 5.000.846 indbyggere, der – uanset køn – går under navnet nordmand (nordmænd i flertal). Hovedstaden Oslo er den største by, og her bor der lidt over en halv million mennesker.

Norge følger Nordatlanten i hele sin længde, og landets kystlinje udgøres af Nordsøen i sydvest, Skagerrak i syd, Norskehavet mod vest samt Barentshavet mod nordøst.

Norge

Valuta

I Norge benytter man sig også af kroner, her er det bare norske kroner. En norsk krone kan opdeles i 100 øre. Du kan benytte internationale kreditkort de fleste steder, dog ikke altid på alle tankstationer.

Drikkepenge

Tilgangen til drikkepenge er meget som i Danmark. Der gives ikke drikkepenge, medmindre man er på en restaurant med service ud over det sædvanlige eller man har en virkelig god oplevelse på en bar.

Prisniveauet i Norge

Norge er bestemt ikke et billigt land at rejse i. Man kan med fordel tage de dagligvarer med hjemmefra, som koster mest at købe, men husk at være opmærksom på toldreglerne.

Udvalgte priser i Norge:

 • 1 liter mælk: 15-20 norske kroner
 • En pakke cigaretter: 105-123 norske kroner
 • Hovedret på en billig restaurant: 130-230 norske kroner
 • En øl i et supermarked: 25-45 norske kroner

Kød, grøntsager og alle de andre almindelig dagligvarer er typisk en del dyrere end i Danmark.

Hotelværelser koster i gennemsnit små 1000 norske kroner pr. overnatning, mens vandrehytter kan lejes for omkring 100 norske kroner pr. nat. Hvis man vil bo i en hytte på en campingplads, vil man skulle regne med omkring 250 norske kroner pr. overnatning.

Forsikring

Du er dækket af EU´s blå sygesikringskort ved sygdom og uheld. Det blå kort fra EU kan dække i op til et år.

Det kan dog være en god idé at tegne en privat rejseforsikring, da det blå kort ikke giver dig hjemtransport, ved uheld.

Kæledyr

Hunde, katte og lignende fra alle EU-lande skal medbringe pas, gyldigt id-mærkning og dokumentation på vaccination mod rabies. Hunde skal derudover gennemgå en godkendt behandling for bændelorm mindst 24 timer før og maksimum 120 timer før ankomst. Der er nogle hunderacer som ikke er velkommen i Norge.

Ønsker du at tage dit kæledyr med til Norge, så anbefales det at du grundigt læser om reglerne her: https://www.mattilsynet.no/language/english/animals/travelling_with_pets/

Pas / kørekort

Altid husk dit pas / kørekort, hvis du vil rejse til Norge. Der er øget grænsekontrol og danskere skal fremvise gyldig legimation for at komme ind i landet.

Bedste rejsetid

Man kan besøge Norge året rundt. Om vinteren er det primært skiområderne der trækker, mens sommeren byder på fantastiske lyse nætter, dejlig natur som indbyder til fiskeri, vandreture, mv.

Rygning

Der må ikke ryges på offentlige steder, spisesteder og barer.

Toldregler i Norge

Husk at i Norge der kører de en rimelig stram toldpolitik – Du kan ikke bare slæbe hele barskabet med på din ferie i Norge, eller store mængder tobak.

Reglerne kan læses her:

http://www.toll.no/no/varer/alkohol-og-tobakk/kvote/

Norge

Åbningstider

Bankerne har som udgangspunkt åbent fra klokken 9.00 til 15.30 i hverdagene. Der er dog mange banker som holder sent åbent om torsdagen (til 17.00).

Butikkerne har typisk åbent fra klokken 9.00 til klokken 17.00 / 18.00. Om lørdagen er det typisk fra 9.00 til 15.00 eller 16.00.

Overnatningsmuligheder

Der er rigtig mange spændende overnatningsmuligheder i Norge. Der findes en masse campingpladser med gode faciliteter, hvor du kommer helt tæt på naturen til rimelige priser. Der er også mange hoteller, men priserne er forholdsvis høje.

Ønsker man ikke at bo på en campingplads og er man ikke vild med prisniveauet på hotellerne, så er der mange muligheder for at leje gæstehuse. De er sjældent så store og det er ikke altid der er de moderne faciliteter, men prisniveauet er mere rimeligt. Der findes også vandrehjem i Norge.

Transport

 • Fly: Der er gode muligheder for at flyve fra Danmark til Norge og der er gode indensrigsfly mellem de større byer i Norge. Det er dog ikke nogen billig måde at rejse på.
 • Bus: De fleste større byer har et lokalt busnet, desuden er der en del langdistanceruter i Norge, så man kan komme forholdsvis billigt rundt i landet.
 • Tog: Tognettet i Norge er overraskende godt. Der er togmuligheder mellem mange af de større og mellemstore byer.
 • Taxi: Det er næsten muligt at booke en taxi i alle byer i Norge. Priserne er dog forholdsvis høje.
 • Bil: Den bedste måde at rejse rundt i Norge er via sin egen bil. Man har friheden til at bestemme hvor og hvornår man vil køre et bestemt sted hen. Der er en del vejafgifter, hvis man kører på bestemte ruter, men det er stadig den billigste måde at rejse rundt på, medmindre man tager på cykelferie.

Betalingsveje

Der er rigtig mange veje i Norge som er betalingsveje. De er ofte ret billige at benytte og man behøver sjældent at stoppe for at betale. Alle udenlandske biler bliver automatisk faktureret via EPC (Euro Parking Collection). Du kan med fordel registrere dig hos EPC for at få adgang til faktura, betalingsmuligheder, osv.

https://www.autopass.no/en/visitors-payment

Norge

Færger til Norge

Der er mange muligheder for at sejle fra Danmark til Norge.

De typiske ruter og selskaber er:

 • DFDS: København til Oslo.
 • Stenaline: Frederikshavn til Oslo.
 • Fjordline: Hirtshals til Bergen, Kristiansand, Stavanger og Langesund.
 • Colorline: Hirtshals til Larvik og Kristiansand.

 

5 kommentarer til “Norge”

 1. Hejsa

  Ved I om der er regler for hvor meget/hvilket kameraudstyr man må medbringe til Norge?

  Tak 🙂
  /Maria

  Svar
 2. Hejsa. Jeg vil gerne hører hvor meget kød vi må medbringe på vores skiferie. Skal det være færdigstegt eller må det også være ferske varer?. Er der forskel på om det er svine eller oksekød?
  Mvh Ruth

  Svar

Skriv en kommentar