Frankrig

Frankrig (der officielt går under navnet Franske Republik) er et land, der er beliggende i den vestlige del af Europa. Landet har kystlinjer ud til Atlanterhavet, den Engelske Kanal, Nordsøen og Middelhavet. Frankrig grænser desuden op til Spanien og Andorra i den sydlige del af landet, Italien, Monaco og Schweiz i den østlige del af landet samt Tyskland, Luxembourg samt Belgien i den nordøstlige del af landet. Frankrig er med et areal på 543,965 km2, ca. 13 gange større end Danmark. Der bor omkring 63 millioner mennesker i Frankrig, og den største by er hovedstaden Paris, som har ca. 2,2 millioner indbyggere. I Frankrig er nationalsproget fransk.

Den nordlige del af Frankrig er præget af et køligt og fugtigt klima, hvorimod den sydlige del af Frankrig er præget af et tørt og varmt middelhavsklima.

Nice - Frankrig

Bedste rejsetidspunkt

Frankrig er populært året rundt, men det varme forår, sommer og efterår trækker flest turister.

Højsæsonen går fra juni til august. Hvis du besøger Frankrig i den periode, skal du være klar til at møde rigtig mange turister ved de populære turistattraktioner.

Paris er bedst at besøge i perioden fra marts til maj, da der ikke er så mange turister her.

Alperne og Pyrenæerne trækker flest turister i skisæsonen (December til marts), hvor de mange skiresorts bliver fyldt op med turister fra hele verden. Men det er også en populær destination for vandrerer, hvor området byder på enormt mange unikke smukke vandreruter, her er det mest populært at besøge området i juni.

Bordeaux er Frankrigs mest populære vin-region. Området trækker mange besøgende i efteråret, hvor temperaturen i løbet af dagen stadig er dejlig varm, mens natten er koldere. I efteråret er der også en lang række unikke vin-festivaler, som bestemt er et besøg værd, hvis man er til lokal fransk stemning og god vin. Destinationen er også populær at besøge i maj og juni, hvor temperaturen passer til mange varmeglade danskere.

Er du til høj varme? Det sydlige Frankrig og de mange spændende byer som eksempelvis Saint Tropez, Marsielle og Nice, byder på meget høje temperaturer i perioden fra juni til august. Her kan der være rigtig mange turister. Foråret (Marts til maj) og efteråret (September-oktober) byder på mere menneskelige temperaturer og noget billigere priser.

De nordøstlige områder har varme somre og kolde vintre. Her er der chance for regn året rundt og der er ofte sne om vinteren. På vestkysten (Syd for den engelske kanal) påvirker Atlanterhavet klimaet. Temperaturen er ofte mere mild og der er chance for regn året rundt. Men sommerne kan stadig være meget varme og solrige.

Mad og drikke

Det franske køkken er verdenskendt for den høje kvalitet og spændende varians. Frankrig er god vin og god mad. Der er dog stor forskel på hvor i landet du rejser og hvilke retter du vil blive præsenteret for.

Alle områder har deres egen specialitet og man løber aldrig tør for nye muligheder at prøve.

Af kendte franske specialitet kan nævnes:

  • Raclette – Smeltet ost med kartofler og kød.
  • Bøf bourguignon – Fransk mad når det er bedst. Langtidsstegt oksekød i rødvin.
  • Cassoulet – En lækker fransk gryderet med pølser, andelår og hvide bønner.
  • Bouillabaisse – Velkendt fiskesuppe med fisk og skaldyr.
  • Ratatouille – Traditionel fransk sammenkogt ret, med tomater, løg courgetter, peberfrugt og aubergine.
  • Salade nicoise – Salat med tomater, æg og ansjos/tun.

Overnatning

Frankrig trækker millioner af turister til sig hvert år og der er massere af overnatningsmuligheder. Der er noget for enhver pengepung og der er rig mulighed for at bo på mange forskellige måder. Herunder vil vi prøve at gennemgå nogle af de mest nærliggende muligheder.

Hoteller

De franske hoteller kommer i alle størrelser, kvaliteter og priser. Lige fra de store internationale kæder, til små privatejede hoteller. Der er også nogle af de mest luksuriøse hoteller i verden.

Det er meget normalt at priserne er vist ved indgangen og inde på hotelværelset. Der er typisk fuld åbenhed om priserne og det er ikke et land hvor man forhandler om prisen. Priserne er typisk med service og skatter, men ofte skal du betale ekstra for morgenmad.

I Paris er priserne ofte langt højere end i resten af landet. Det er helt normalt at hotellerne kræver et depositum. I Frankrig bliver hotellerne vurderet i kvalitet med det velkendte stjerne system (1 til 5 stjerner).

Camping

Frankrig er kendt for deres campingpladser af høj kvalitet. Pladserne er ofte meget børnevenlige og priserne er rimelige. Det er overkommeligt at køre fra Danmark til Frankrig, selv med en campingvogn.

Pladserne benytter sig af en kvalitetsmærkning, hvor hver plads bliver vurderet med 1 til 5 stjerner. På den måde kan du få en ide om pladsen er attraktiv eller ej. Priserne plejer dog at følge med stjernerne, så det er selvfølgelig en afvejning af kvalitet versus pris.

Det er også værd at bemærke at klassificeringen kun siger noget om hvilket udstyr der er på pladsen og hvilken omfang af service der er (F.eks. antal toiletter, mv). Der bliver ikke vurderet på kvaliteteselementer som nivauet af betjeningen, hvor mange grønne områder der er på pladsen, osv.

Man kan se alle godkendte campingpladser på hjemmesiden: https://www.campingfrance.com/uk

I Frankrig er der en hastighedsbegrænsning på 90 km/t, hvis man kører med en vægt højere end 3,5 ton (Bil + campingvogn).

Det er ikke tilladt at campere uden for de offentlige campingpladser (Ude i naturen). Her skal du have tilladelse fra myndighederne eller fra lodsejeren.

Bed & breakfasts

Også kendt som chambres d´hotes – I Frankrig finder du nogle af de mest unikke og charmerende bed & breakfasts. De er ofte familiedrevne og de er typisk meget udbredte i mindre byer og de landlige områder. Her kan man finde mange unikke overnatningsmuligheder.

Bed & breakfasts er en fantastisk mulighed for dig som ikke er til de store hoteller og som ikke ejer en campingvogn. Priserne varierer meget, afhængigt af om man ønsker at bo beskedent eller vil bo på nogle af de mange slotte, men generelt er det muligt at lave en kør-selv ferie til ganske rimelige priser.

Airbnb

Brugen af Airbnb er blevet meget udbredt i Frankrig. Der findes et kæmpe udvalg af billige overnatningsmuligheder, perfekt til dig som selv ønsker at stå for maden eller blot vil spise ude hver dag. Det er et fantastisk alternativ til hoteller i eksempelvis Paris, hvor mange ofte får noget mere for pengene ved at benytte sig af Airbnb.

Religion

I Frankrig er 90% af befolkningen romersk-katolske. Derudover er der 2% protestanter, 1% jøder og 1% muslimer.

Forsikring

Skal du besøge Frankrig, så er du dækket af EU´s sygesikring, som giver dig samme betingelser som de lokale. Mange vælger dog stadig at tegne en privat rejseforsikring, så de eksempelvis får mulighed for at få hjemtransport ved uheld og kan få retshjælp og andre relevante ting, som man ikke er dækket af med det blå kort.

Valuta

I Frankrig benytter man euro – Og langt de fleste steder kan du benytte internationale betalingskort.

Drikkepenge

Hvis du kører med taxi, så runder man normalt beløbet op. Drikkepenge er typisk inkluderet i regningen på restauranter – men man lægger ofte lidt oveni.

Transport

Frankrig er en meget populær kør-selv destination. Men man skal være opmærksom på at der er en række særregler, som du bør forholde dig til. Der er eksempelvis de franske miljøzoner, som dækker række af de større byer. Her må du ikke køre ind, medmindre du har et miljømærkat.

Dette kan kun bestiles online her: https://www.certificat-air.gouv.fr/en/ – Det tager op til 10 dage før det er leveret med posten.

Du skal også være opmærksom på at der skal betales vejafgift for kørsel på motorvejene i Frankrig. Der er også en række broer og tuneller som kræver ekstra betaling. Dette betaler man løbende med kreditkort eller kontanter.

Husk også at det er påkrævet at du altid medbringer en advarselstrekant og en sikkerhedsvest i bilen.

Sidst, men ikke mindst. I Frankrig er der også anderledes regler for brugen af autostol.

Her skal børn under 10 år være fastspændt med sikkerhedsudstyr der passer til deres størrelse og alder. Børn under 10 år må ikke sidde på forsædet, medmindre at der ikke findes et bagsæde i bilen, ikke er seler på bagsædet eller at pladserne allerede er optaget af børn der er under 10 år. Børn op til 13 kg skal sidde i en bagudvendt autostol.

Indenrigsflyvning

Der er rig mulighed for at flyve indenrigs i Frankrig. Air France flyver mellem mange af de større byer. Easyjet og Ryanair dækker også mange destinationer.

Ønsker du at rejse til Korsika – Flyver Air Corsica mellem nogle af de større byer i landet.

Taxa

I de større byer er der rig mulighed for at finde en taxa. Man kan ofte fange en på vejen, men man kan også bestille dem på forhånd. Taxaerne kører typisk med taxameter og priserne er ofte ganske fair.

Busser

Der kører lokale busser i de store byer. Derudover kører der busser på tværs af landet. Det er ikke en transportform som er lige så hurtig eller effektiv som tog. Eurolines dækker omkring 200 destinationer i Frankrig: https://www.eurolines.eu/ – Her kan du finde meget billige busbilletter, hvis du selv vil arrangere din busrejse.

Tog

Det franske tognet er effektivt og dækker store dele af landet. Hvis du ønsker at rejse rundt med tog i Frankrig, så kan du booke via det franske togselskab SNCF på hjemmesiden: https://togrejse.dk/hjem/frankrig/

Leje af bil

Ofte vil det være den billigste løsning at leje bil, inden du tager afsted på ferie – typisk vil priserne være dyrere lokalt. Normalt skal du være 21 år før du kan leje en bil – men det varierer fra selskab til selskab. Nogle selskaber kan kræve at føreren er ældre. Der er massere af mulighed for at leje bil ved mange af de mest populære destinationer.

Sikkerhed

Generelt, er Frankrig et rigtigt sikkert land at rejse i. Men der sker kriminalitet og problemet er stigende. For langt de fleste mennesker, der går en ferie problemfrit, men skulle du opleve kriminalitet, så er der størst chance for at du bliver udsat for tyveri.

I de større byer som f.eks. Paris, der er der store problemer med lommetyve, som udser sig trætte og uopmærksomme turister som mål. Vær ekstra opmærksom på at dine værdier er gemt godt væk. Togstationer, lufthavne, caféer, stranden, mv er typiske steder hvor lommetyvene slår til.

Rygepolitik

I Frankrig er der rygeforbud på offentlige steder, og på diskoteker, restauranter, hoteller, mm.

Åbningstider

Typisk der har bankerne åbent fra klokken 9 til 16. Butikkerne åbner typisk omkring 9.30 til 18.30 – nogle butikker holder lukket et par timer omkring frokost

Frankrig - Vinmarker

2 kommentarer til “Frankrig”

Skriv en kommentar