Spanien

Spanien er en af danskernes feriefavoritter, især når det handler om charterferie og at slikke sol på stranden.

Steder som Gran Canaria, Mallorca, Costa del Sol tiltrækker hvert år utrolig mange danskere, som nyder godt af det fantastiske vejr og forholdsvis billige restauranter, hoteller, mm.

Om Spanien

I Spanien bor der omkring 47 millioner mennesker og landet er omkring 11 gange så stort som Danmark (504.000 km2). Kongeriget Spanien er et konstitutionelt monarki. Det er beliggende på den liberiske halvø og grænser op til Andorra, Frankrig og Portugal.

Den største by er Madrid med over 3 millioner indbyggere, hvorefter Barcelona følger trop med over 1.5 millioner indbyggere. Af andre store byer kan nævnes: Valencia, Malaga, Zaragoza, Sevilla, mfl.

Der findes en lang række spænende turistattraktioner i landet, f.eks:

  • Prado – kunstmuseet i Madrid
  • Barcelonas gamle middelalderby.
  • Maria de la Sede katedralen i Sevilla.
  • Guggenheim museet i Bilbao.
  • Mezquite – moskéen i Cordoba

Og mange flere. Hvis du tager til Spanien for at få en kulturel oplevelse, vil du ikke blive skuffet. Hver region har tonsvis af unikke oplevelser. Hvis du blot vil på badeferie, er Spanien også en helt fantastisk destination, med mange gode strande, forholdsvis billig mad og hoteller og et spændende natteliv.

Regioner

Andalusien, Aragonien, Asturien, Baleariske Øer, Baskerlandet, Cantabrien, Castilla-La Mancha, Castilla y León, Catalonien, Extremadura, Galicien, Kanariske Øer, La Rioja, Madrid, Murcia, Navarra, Valencia.

Rejseforsikring

Du kan både få lægelig hjælp via EU´s blå kort. Skal du have yderligere dækning, så skal du tegne en privat rejseforsikring. Det blå sygesikringskort dækker eksempelvis ikke hjemtransport ved uheld og lignende.

Bedste rejsetidspunkt

Klimaet i Spanien varierer meget afhængigt af hvor man befinder sig. Inde i fastlandet, der er der store temperaturforskelle, fra ekstremt varme somre til kolde vintre. Områderne langs middelhavskysten byder på mere behagelige temperature – året rundt. Om sommeren er temperaturen 25-30 grader, mens der om vinteren typisk er temperaturer fra 10 til 15 grader.

Spanien kan besøges året rundt, men de fleste turister lader sig selvfølgelig tiltrække af sommervarmen. Det er selvfølgelig primært folk som tager på badeferie, der tager afsted om sommeren, da det kan være ulideligt varmt når man kommer længere ind i landet. Et besøgt om vinteren er for dig som ikke tager afsted for at bade, men derimod vil opleve den kulturelle del af Spanien.

Pas

Da Spanien er en del af EU, der kræves der ikke visum for danske statsborgere. Du skal du medbringe et gyldigt pas under hele dit ophold.

Badeferie i Spanien

Valuta

Siden 1999 har Spanien benyttet euroen.

Der er gode muligheder for at veksle danske kroner til euro i Spanien, men hold øje med kursen. Typisk er det f.eks. dyrere at veksle i lufthavn, end f.eks. på hotellet. Vil du have den mest pålidelige kurs, så anbefales det at du veksler inden ferien.

Der findes hæveautomater overalt, især i turistområderne. Tag trygt dit Mastercard eller Visa-Dankort med og hæv løbende penge på turen, så slipper du for at rende rundt med en formue. Vær dog opmærksom på at du betaler et gebyr pr. hævning. De fleste større butikker, hoteller og restauranter i turistområderne, tager også glædeligt med kreditkort.

Drikkepenge

Hvis du er ude og spise, så er regningen inkluderet et service beløb, hvilket betyder at du har betalt drikkepenge. Men det er dog stadig velset at give drikkepenge, hvis oplevelsen har været god. 5-10 procent er meget normalt.

Mad og drikke

Det spanske køkken er kendt for sin høje kvalitet. De fleste kender nationalretten Paella, som er ris på en pande med fisk, rejser, hummer eller lignende. Spanien er også kendt for tapas, som er små anretninger, serano-skinke, chorizo, mv. Der bliver drukket meget rødvin og udbudet og priserne er gode. Mange nyder også en sangria, som er en forfriskende blanding mellem rødvin, cava, vodka, citron, appelsiner og sukker.

Transport

I Spanien er der gode muligheder for indenrigsflyvning. Hvis du er villig til at betale prisen, kan du flyve mellem de større byer som Sevilla, Madrid, Barcelona, Mallorca, osv.

Som alternativ til flyvning er der et godt udbygget busnetværk i Spanien og der er også et fantastisk tognet, hvor du eksempelvis kan rejse rimelig billigt via turistklasse. Tognettet er blandt de billigste i Europa og kan være en spændende måde at komme rundt og se dele af Spanien, som man ofte ikke ser som turist.

Du kan leje biler overalt i Spanien. Det er ofte billigere at benytte de lokale selskaber end de store internationale, men det er en god idé at læse betingelserne grundigt. Priserne kan stige, hvis man er under 25 år.

Som alternativ til at leje en bil kan man rejse med taxi. Der køres typisk efter taxameter, så du bliver ikke snydt. Ofte vil man blive mødt af en hjælpsom chauffør, som selvfølgelig har en forventning om drikkepenge.

Vaccination

Der er ikke krav om vaccination for ferier i Spanien og det er de færreste som bliver vaccineret inden deres ferie i landet. Men hvis du er interesseret i at blive vaccineret, så anbefales det at du tager en snak med din læge. Det er aldrig nogen dum idé at have sine Hepatitis A og Hepatitis B vaccinationer på plads, når man rejser syd på.

Toldregler

Toldreglerne fra Danmark til Sverige og omvendt, de er de samme som i resten af EU. Du må indføre til eget forbrug.

Simplificeret vil det sige at du må indføre:

  • Spiritus over 22 procent – 10 liter.
  • Hedvin under 22 procent – 20 liter.
  • Vin – 90 liter.
  • Øl – 110 liter.
  • Cigaretter – 800 stk.

Reglerne ændres dog løbende, så undersøg dem inden du fylder hele bagagen.

Bemærk dog at Ceuta, Meilla og De Kanariske øer ikke har samme regler, da de er frihandelsområder.

Fotografering

Der er generelt ikke nogen specifikke regler omkring fotografering i Spanien. Men besøger du hellige steder som eksempelvis kirker og lignende, bør man undersøge reglerne ved det enkelte sted. Man bør selvfølgelig også spørge om lov først, hvis man ønsker at tage billeder af mennesker.

Åbningstider

Butikker har typisk åbent fra klokken 9.00 / 10.00 til 13.00 og igen fra omkring 16.30 til 19.30 (Hverdage plus lørdag). Bankerne har åbent i hverdage fra 9.00 til omkring 14.00.

Overnatning

De fleste bor på hotel i Spanien, når de er på ferie. Her er der rigtig mange muligheder også i mindre byer. Man finder hoteller overalt og priserne er meget varierende. Der er hoteller i klasser fra 5 stjerner ned til de lidt mere tvivlsomme.

Hvis du leder efter et alternativ til hotellerne, er der eksempelvis mange pensioner og gæstehuse i landet. F.eks. udbydes der mange boliger via AirBNB, men også decideret bed and breakfasts, hvor morgenmaden er inkluderet.

Leder du efter noget helt billigt, så er der faktisk et ret stort netværk af vandrehjem i Spanien. Mange af stederne tilbyder ovenikøbet morgenmad. Det kræver dog et kort fra REAJ (The Spanish Youth Hostel Network).

Vil du tættere på naturen så er der også mange campingpladser i landet. Lige fra kvalitets pladserne med fantastiske faciliteter til de helt billige.

Der findes også en lang række alternative overnatningsmuligheder. F.eks. på en vingård, i en grotte, på en bondegård, osv. Du kan læse om mulighederne for alternativ overnatning her.

Yderligere information

Primære sprog

Spansk, katalansk, baskisk og galicisk.

Primær religion

Romersk katolsk.

Drikkevand

Det anbefales at købe drikkevand på flaske, for at undgå en dårlig mave. De fleste steder kan du rent faktisk godt drikke det fra hanen, men smagen er ikke anbefalesværdig.

Skriv en kommentar