Montenegro

Montenegro er en republik, der er beliggende på Balkan. Landet grænser op til Kroatien, Adriaterhavet, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Albanien samt det FN-administrerede protektorat Kosovo. Landet har et samlet areal på 13.812 kvadratkilometer, hvilket placerer landet som nummer 157 på listen over verdens største lande.

Den 21. maj 2006 afholdte Montenegros regering en folkeafstemning omkring opløsning af den daværende union med Serbien. Optællingen viste at 55,5 procent havde stemt for en opløsning, hvorfor landet erklærede sig uafhængigt fra Serbien pr. 3. juni 2006.

Montenegro byder på unikke og spændende oplevelser, til en pris som er til at betale, da det er et forholdsvis billigt land at rejse i (En smule billigere end destinationer som Spanien og Grækenland.).

Flere og flere danskere får øjnene op for det spændende land, som byder på fantastiske fiskerestauranter, en unik natur, flotte monumenter og gamle unikke bygninger. Derudover er der en lang række fantastiske badestrande.

Montenegros natur er særlig præget af forskellige bjerge – kort sagt kan det siges, at Montenegro er et bjergland.

Montenegro

Bedste rejsetidspunkt

Den primære turistsæson i Montenegro går fra maj til september, da perioden byder på det bedste vejr. Er du vild med at bade, så er det værd at bemærke at temperaturen i havet i maj ligger omkring de 20 grader, mens det stiger op til 27-28 grader i juli/august.

Hvis du ikke er vild med alt for varmt vejr, så bør du undgå juli og august, da det ikke er unormalt at temperaturen når over 35 grader.

Overnatning

Der er et stort udvalg af hoteller i Montenegro. Kvaliteten varierer meget og de bedste hoteller finder man typisk i Kotor og Budva (På kysten). Kotor er kendt for deres rustikke middelhavs hoteller, ofte i restaurerede gamle bygninger. Mens Budva er kendt for at have et lidt mere moderne udvalg af hoteller, hvor fokus i højere grad er på minimalisme og luksus.

Der er også kommet mange muligheder for at overnatte i bed and breakfasts (Kaldet pansion). Dette er typisk blot lav kvalitets hoteller. Derudover er der kommet mange private overnatningsmuligheder, f.eks. via AirBNB.

Ønsker man at tage på camping i landet, findes der også en del campingpladser som typisk har åben fra juni til september. Disse er primært placeret ved kysten.

Lokal transport

Montenegro er et lille land og der findes ikke rigtig nogen muligheder for at flyve indenrigsflyvning.

Vejene er ofte i ganske fin stand, hvis man benytter de populære veje mellem de større byer. Kommer man derimod lidt ud på landet, vil man kunne opleve veje som er i ret dårlig stand. Derfor skal man være lidt obs, hvis man selv kører rundt. Der kan være huller i vejene og andre ubehagelige overraskelser.

Afhængigt af hvilket biludlejningsfirma man vælger, skal man være 18 eller 21 år, før man leje en bil. Der er mange muligheder for biludlejning i de større byer og ved lufthavnene.

Leder man efter et alternativ til at transportere sig selv, kan man booke en taxa til rimelige priser. Vær dog opmærksom på at udlændinge kan blive afkrævet højere beløb end lokale, hvis der ikke benyttes taxameter. Husk kun at benyt dig af officielle taxaer.

Der er også ofte lokale busselskaber i de større byer, men taxaer er noget mere bekvemte og stabile.

Der er også et netværk af busser som kører på tværs af landet. F.eks. er der ruter som dækker Kotor, Bubva og Bar og Bar til og fra Podgorica.

Er man eventyrlysten er der også et tognetværk som dækker landet. Hvis man ønsker at opleve det flotte bjergrige land på en lidt anden måde, kan det eksempelvis anbefales at prøve at tage ruten fra Kolasin til Podgorica.

Visum

Det er visumfrit for danskere i op til 90 dage. Du skal dog være i besiddelse af et gyldigt pas.

Mad og drikke

Kan du godt lide at spise og drikke godt, så har du rig mulighed for at få stillet dine lyster i Montenegro. I turistområderne er der ofte kæmpe udvalg af gode restauranter som byder på lækre lokale og internationale retter.

Af specialiteter kan nævnes:

  • Salata od hobotnice – Blæksprutte salat.
  • Riblja corba – Fiskesuppe.
  • Jagnjece – Lækker stegt lam.
  • Crni rizot – Sort risotto med blæksprutte blæk.
  • Lignje – Blæksprutte ringe der typisk er indbagt.
  • Riba na zaru – Stegt fisk
  • Pljeskavice – Et grillet stykke krydret kød, ofte en blanding af svinekød, oksekød og lam.
  • Raznjici – Grillet kød på spyd.

Og mange andre lokale lækre balkanske specialiteter.

Der findes også mange spændende lokale drikkevarer. Både med og uden alkohol. Der produceret fin vin i Montenegro og der er også udemærket lokale ølmærker.

Drikkepenge

Det er normalt velset at man giver 10 procent i drikkepenge, hvis betjeningen har været god.

Rejseforsikring

Et af de første punkter man skal undersøge, hvis man vil rejse til udlandet, er hvilke forsikring man bør have. Det gælder det om at finde en rejseforsikring, som dækker ens rejse bedst muligt, så man kan få ordentlig hjælp i tilfælde af en ulykke eller en pluslig sygdom.

Du er ikke dækket af “Det blå kort” fra EU – så det er nødvendigt at du tegner en privat rejseforsikring.

Valuta

Da Montenegro er en ny stat, så har de ikke deres egen valuta. I stedet for benytter man euro.

Der er rig mulighed for at finde hæveautomater og de internationale kreditkort som eksempelvis Visa og Mastercard accepteres mange steder.

Skriv en kommentar