Sidst opdateret 25/07/2018 - Alle reklame links er markeret med *

Rejseguide til Bosnien-Hercegovina

Bosnien-Hercegovina

Bosnien-Hercegovina er et land (og tidligere republik i det gamle Jugoslavien), der er beliggende i den sydøstlige del af Europa. Landet er omgivet af land på alle sider undtagen i den sydlige del af landet, hvor der er fri adgang for landets indbygger til Adriaterhavet. Arealet er 51.129 km2 – Hvilket gør landets størrelse til lidt større end Danmark. I Bosnien-Hercegovina bor der omkring 4.6 millioner mennesker. Hovedstaden hedder Sarajevo, hvor der bor lidt under 200.000 mennesker.

Bosnien-Hercegovina grænser op til Kroatien i den vestlige del af landet, Montenegro og Serbien i den østlige del af landet. Landet er opdelt i to enheder; Føderationen af Bosnien og Hercegovina, der domineres af bosniske muslimer og kroater, samt Republika Srpska, der domineres kraftigt at serbere.

Kravica vandfald

Kravica Vandfaldene

Valuta i Bosnien-Hercegovina

I Bosnien-Hercegovina benytter man Konvertible Mark (KM) – du kan dog ofte også vælge at betale med euro – De modtager internationale betalingskort i alle større byer, og der er god adgang til hæveautomater. I nogle banker kan du også veksle rejsechecks.

Åbningstider

Bankerne har typisk åben fra 8 til 19 i hverdagene, og lukket i weekenderne. Forretningernes åbningstider er alle ugedage, fra 8 til 20. Posthuse har åben fra 9 til 17 i hverdage.

Mostar

Mostar

Sikkerhed

Den største fare er, at der stadig ligger landminer nogle steder i landet, det er især et problem i isolerede dele af landet og ude på landet.

Kort

Rygepolitik

Der er rygeforbud i alle offentlige bygninger.

Ophold i Bosnien-Hercegovina

Du kan opholde dig 3 måneder i Bosnien-Hercegovina uden visum. Dit pas skal være gyldigt i 3 måneder udover dit opholds varighed.

Sarajevo

Sarajevo

Rejseforsikring

Dit blå sygesikringskort dækker ikke i Bosnien-Hercegovina – derfor bør du tegne en privat rejseforsikring.

Spørgsmål om rejser til Bosnien-Hercegovina?

Står du og er i tvivl om noget, så vil vi meget gerne hjælpe. Du er meget velkommen til at stille spørgsmål.

[Total:4    Gennemsnit:4.8/5]

10 kommentarer

 • Aarushan Pathmasri

  11. juni 2015

  Skal man have visum hvis man rejser med et fremmed pas fra danmark

  Svar
 • Jesper

  1. juli 2015

  Hej Aarushan.
  Det ved jeg ikke. Men spørg Udenrigsministeriet om det?
  Udenrigsministeriet hjemmeside: http://um.dk/da/
  Med venlig hilsen
  Jesper

  Svar
 • Laura

  27. juli 2017

  Hej!
  Er det muligt at komme rundt med bus eller skal man leje bil, hvis man vil rundt i landet?

  Svar
  • Jesper Pedersen

   1. september 2017

   Hej Laura.
   Ja man kan godt komme rundt med bus og nogle steder med tog.
   Buskøreplaner: http://www.busbosnia.com/ http://www.autobusni-kolodvor.com/en/default.aspx https://busticket4.me/EN
   Togkøreplan (kun indenrigsruter for øjeblikket): http://www.zfbh.ba/zfbhenx/

   Svar
  • Huso

   6. juli 2019

   Der er busser og tog. Visse busser er selvfølgelig bedre end andre (aircondition osv.), men jeg kan ikke direkte udtale mig om de enkelte busselskaber. Desuden er der i hovedstaden, Sarajevo, et sporvognsnet, som er hyppigt brugt, mere end busser.

   Rent-a-car koster fra €15 om dagen. Der er udlejningsselskaber, der lejer biler ud ved visse lufthavne, og så selvfølgelig i selve byerne. Man skal dog være tidligt ude (april er et godt bud), hvis man skal have fat i en udlejningsbil i sommermånederne.

   Svar
 • Ronnie

  30. april 2018

  Hej
  Er der bestemte steder (byer), som man helst skal holde sig fra? Mht. sikkerheden.

  Svar
  • Rejstil.dk

   30. april 2018

   Hej Ronnie,

   Den bedste rejseguide ift. sikkerhed finder du nok her: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/bosnia-and-herzegovina/safety-and-security

   Svar
  • Huso

   6. juli 2019

   Som dansk turist burde du ikke have problemer i nogen som helst by. Byerne er dog etnisk sammensatte på forskellig måde.

   Byer domineret af bosniakker (bosniske muslimer): Sarajevo, Tuzla, den østlige del af Mostar (inkl. den gamle by), Zenica, Konjic, Jablanica, den sydlige del af Doboj

   Domineret af bosniske serbere (ortodokse): Det meste af Republika Srpska området, hvor Banja Luka er den største by. Bare Google “Republika Srpska”

   Domineret af bosniske kroater (katolikker): den vestlige del af Mostar, Neum (Bosnien-Hercegovinas eneste havby), Livno, Široki Brijeg, Tomislavgrad

   Blandet befolkning: Mostar (bosniakker i øst og bosniske kroater i vest), Stolac (bosniakker og kroater), Prijedor (serbere og bosniakker), Čapljina (kroater og bosniakker), Brčko (alle tre etniciteter), Posavina-området (det nordlige Bosnien-Hercegovina) – en blanding af alle tre etniciteter.

   Du burde dog ikke have problemer i nogen som helst af byerne, så længe du bare opfører dig på præcist samme måde, som du ville gøre i Danmark. Der er ingen mærkværdige restriktioner ift. Danmark på noget som helst, inkl. dress code, alkohol osv. i hele Bosnien-Hercegovina, uanset hvilken etnicitet, der dominerer i byen.

   Svar
 • Jonna

  19. maj 2018

  Hej Ronnie

  Jeg er i tvivl om hvordan man som kvindelig turist skal klæde sig, har været flere steder hvor man helst skal have tildækket skulder og tildækket knæ. Hvordan bør men klæde sig i Bosnien?

  Svar
  • muro

   4. juli 2019

   Jeg ved godt, at din kommentar er over et år gammel nu, men det kan stadig være relevant for nogle.

   Kort sagt: Der er ingen egentlige regler for påklædning. Man må gå i “det man vil”, og 99% af samtlige påklædninger er ikke noget problem. Bosnien-Hercegovina er en sekulær stat, hvor stat og religion er adskilt. Du kan gå i stortset det samme tøj, som du går i her i Danmark. Når man kommer dertil, møder man folk i stortset alle slags tøj.

   Nogle få ting frarådes dog:
   1. Meget dyrt, iøjenfaldende tøj (Gucci-tasker, rolex-ure osv.), da man gør sig attraktiv for bl.a. lommetyve ved turistattraktioner.
   2. Fodboldtøj fra eks-Jugoslaviske klub- og landshold (inklusive de lokale). Rivaliserende fodboldfans i Bosnien kan til tider være vilde (især på kampdage), ligesom i resten af Sydeuropa, så undgå gerne sådanne trøjer. F.eks. en dansk landsholdstrøje ville til gengæld ikke være noget problem. Derimod kan en trøje fra et eks-Jugoslavisk landshold være en provokation for nogle, da der i 90’erne har været en etnisk konflikt i landet.

   Så bare hold jer til “normalt” dagligstøj, som I også ville gøre i DK, så er der intet problem, uanset om I er i et område domineret af bosniakker (bosniske muslimer), bosniske serbere eller bosniske kroater.

   Svar

Skriv et svar