Bosnien-Hercegovina

Bosnien-Hercegovina er et land (og tidligere republik i det gamle Jugoslavien), der er beliggende i den sydøstlige del af Europa. Landet er omgivet af land på alle sider undtagen i den sydlige del af landet, hvor der er fri adgang for landets indbygger til Adriaterhavet. Arealet er 51.129 km2 – Hvilket gør landets størrelse til lidt større end Danmark. I Bosnien-Hercegovina bor der omkring 4.6 millioner mennesker. Hovedstaden hedder Sarajevo, hvor der bor lidt under 200.000 mennesker.

Bosnien-Hercegovina grænser op til Kroatien i den vestlige del af landet, Montenegro og Serbien i den østlige del af landet. Landet er opdelt i to enheder; Føderationen af Bosnien og Hercegovina, der domineres af bosniske muslimer og kroater, samt Republika Srpska, der domineres kraftigt at serbere.

Kravica vandfald

Kravica Vandfaldene

Transport

Den mest almindelige måde at rejse rundt på i landet er via vejnettet. I vintersæsonen og i foråret kan de mindre veje blive ramt af blokerende is og jordskred. Vejnettet varierer i kvalitet, men i de større byer og i områderne tæt derved er vejene ofte ganske fine.

Vær meget opmærksom hvis du kører om natten eller om vinteren. Hold dig til de større veje.

Ønsker du at køre selv, skal du være i besiddelse af et internationalt kørekort.

Valuta

I Bosnien-Hercegovina benytter man Konvertible Mark (KM) – du kan dog ofte også vælge at betale med euro – De modtager internationale betalingskort i alle større byer, og der er god adgang til hæveautomater. I nogle banker kan du også veksle rejsechecks.

Der findes enkelte butikker, restauranter og caféer, som ikke tager mod kreditkort.

Overnatning

I Sarajevo er der et stort udvalg af hoteller. Lige fra de små tvivlsommme 1 stjernes steder til 5 stjernet luksus. I de lidt mindre byer er udvalget noget mindre. Der er dog efterhånden opstået en del mindre private hoteller og moteller på tværs af landet.

Det er muligt at finde bed & breakfasts i det meste af landet. Af andre overnatningsmuligheder finder blandt andet Airbnb, som efterhånden dækker det meste af landet. Her finder man meget rimelige priser og overnatningsmuligheder af ganske høj kvalitet.

Åbningstider

Bankerne har typisk åben fra 8 til 19 i hverdagene, og lukket i weekenderne. Forretningernes åbningstider er alle ugedage, fra 8 til 20. Posthuse har åben fra 9 til 17 i hverdage.

Mostar

Mostar

Sikkerhed

Den største fare er, at der stadig ligger landminer nogle steder i landet, det er især et problem i isolerede dele af landet og ude på landet.

Er du interesseret i at læse om den generelle sikkerhedssituation i landet og hvilke emner du bør forhold dig til, kan det anbefales at læse den britiske rejsevejledning her: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/bosnia-and-herzegovina

Vaccinationer

Det kan være relevant med vaccinationer mod eksempelvis hepatitis (A+B) og andre sygdomme. Især hvis du planlægger et længere ophold i landet.

Snak med din læge eller dit lokale vaccinationscenter om det er nødvendigt med vaccinationer inden rejsen.

Rygepolitik

Der er rygeforbud i alle offentlige bygninger.

Mad og drikke

Det bosniske køkken er en blanding af de mange forskellige kulturer der er i området.

Af specialiteter kan nævnes:

 • Cevapcici – Små pølser lavet af lam og/eller oksekød.
 • Burek – Tærte med ost eller kød.
 • Bosanskilonac – Gryderet med kød, tilberedt over åben ild.
 • Filovane paprika – indbagt peberfrugt med en blanding af kød og ris.
 • Jagntjetina – Lamme- eller fårekød – stegt over åben ild.

Det er værd at bemærke at der produceres ganske udemærket vin i området.

Drikkevand

Det anbefales at købe vand på flaske. Man kan drikke vandet i landet, men der tilsættes klor til vandet og det smager anderledes.

Drikkepenge

I taxaer runder man normalt op. Er man ude og spise, så er det normalt at give 10% ekstra i drikkepenge.

Ophold

Du kan opholde dig 3 måneder i Bosnien-Hercegovina uden visum. Dit pas skal være gyldigt i 3 måneder udover dit opholds varighed.

Rejseforsikring

Dit blå sygesikringskort dækker ikke i Bosnien-Hercegovina – derfor bør du tegne en privat rejseforsikring.

Sarajevo

Sarajevo

11 kommentarer til “Bosnien-Hercegovina”

 1. Hej Ronnie

  Jeg er i tvivl om hvordan man som kvindelig turist skal klæde sig, har været flere steder hvor man helst skal have tildækket skulder og tildækket knæ. Hvordan bør men klæde sig i Bosnien?

  Svar
  • Jeg ved godt, at din kommentar er over et år gammel nu, men det kan stadig være relevant for nogle.

   Kort sagt: Der er ingen egentlige regler for påklædning. Man må gå i “det man vil”, og 99% af samtlige påklædninger er ikke noget problem. Bosnien-Hercegovina er en sekulær stat, hvor stat og religion er adskilt. Du kan gå i stortset det samme tøj, som du går i her i Danmark. Når man kommer dertil, møder man folk i stortset alle slags tøj.

   Nogle få ting frarådes dog:
   1. Meget dyrt, iøjenfaldende tøj (Gucci-tasker, rolex-ure osv.), da man gør sig attraktiv for bl.a. lommetyve ved turistattraktioner.
   2. Fodboldtøj fra eks-Jugoslaviske klub- og landshold (inklusive de lokale). Rivaliserende fodboldfans i Bosnien kan til tider være vilde (især på kampdage), ligesom i resten af Sydeuropa, så undgå gerne sådanne trøjer. F.eks. en dansk landsholdstrøje ville til gengæld ikke være noget problem. Derimod kan en trøje fra et eks-Jugoslavisk landshold være en provokation for nogle, da der i 90’erne har været en etnisk konflikt i landet.

   Så bare hold jer til “normalt” dagligstøj, som I også ville gøre i DK, så er der intet problem, uanset om I er i et område domineret af bosniakker (bosniske muslimer), bosniske serbere eller bosniske kroater.

   Svar
  • Som dansk turist burde du ikke have problemer i nogen som helst by. Byerne er dog etnisk sammensatte på forskellig måde.

   Byer domineret af bosniakker (bosniske muslimer): Sarajevo, Tuzla, den østlige del af Mostar (inkl. den gamle by), Zenica, Konjic, Jablanica, den sydlige del af Doboj

   Domineret af bosniske serbere (ortodokse): Det meste af Republika Srpska området, hvor Banja Luka er den største by. Bare Google “Republika Srpska”

   Domineret af bosniske kroater (katolikker): den vestlige del af Mostar, Neum (Bosnien-Hercegovinas eneste havby), Livno, Široki Brijeg, Tomislavgrad

   Blandet befolkning: Mostar (bosniakker i øst og bosniske kroater i vest), Stolac (bosniakker og kroater), Prijedor (serbere og bosniakker), Čapljina (kroater og bosniakker), Brčko (alle tre etniciteter), Posavina-området (det nordlige Bosnien-Hercegovina) – en blanding af alle tre etniciteter.

   Du burde dog ikke have problemer i nogen som helst af byerne, så længe du bare opfører dig på præcist samme måde, som du ville gøre i Danmark. Der er ingen mærkværdige restriktioner ift. Danmark på noget som helst, inkl. dress code, alkohol osv. i hele Bosnien-Hercegovina, uanset hvilken etnicitet, der dominerer i byen.

   Svar

Skriv en kommentar