albanien

Rejseguide til Albanien

Albanien er et undervurderet land at besøge. Du kan opleve en kultur som er helt unik, og se spændende og anderledes attraktioner som den charmerende by Saranda eller flotte strande ved det Ioniske hav – som er en del af Middelhavet.

Republikken Albanien er et land, der er beliggende i den sydøstlige del af Europa. Den nordlige del af Albanien grænser op til Kosovo, og landet grænser desuden også op til Montenegro i nordvest, Makedonien i øst og Grækenland i syd. I den vestlige del af landet mødes kystlinjen af Adriaterhavet, hvorimod kystlinjen udgøres af det Ioniske Hav i sydvest.

Det primære terræn i Albanien er bakket og bjergrigt, og klimaet er tempereret med kolde vintre og varme somre – præcis som i Danmark. Albanien er særlig kendt for deres albanske folkemusik, der spilles i Albanien, Kosovo og Makedonien. Landet er desuden opdelt i 36 forskellige distrikter, og hovedstanden er Tirana.

Skal jeg bruge visum til Albanien?

Hvis du gerne vil besøge Albanien, så er landet visumfrit i besøg op til 90 dage. Det kræver dog dit pas er gyldigt 6 måneder ud over opholdets varighed. Reglerne kan dog ændres, så det anbefales at du kontakter den Albanske ambassade inden en rejse, hvis du er i tvivl om gældende regler. Ambassaden kan du finde her: http://www.ambasadat.gov.al/denmark/en

Albanien - havnefront

Havnefront i Albanien

Rejseforsikring

Dit blå sygesikringskort gælder ikke i Albanien, derfor skal du tegne en privat forsikring, hvis du rejser til landet, så du er sikret mod sygdomme eller ulykker.

Valuta i Albanien

Valutaen i Albanien er kendt som albanske LEK. Det er ikke muligt at veksle Lek udenfor landet, så sørg for at bruge alle dine penge på turen eller få vekslet tilbage inden afrejse. Der er mange muligheder for at veksle Euro til den lokale valuta. Du kan også finde hæveautomater i alle de større byer og anvende Visa og Mastercard mange steder.

Prisniveauet

Prisniveauet i Albanien er generelt lavt. Man får meget for pengene, især på restauranter og hoteller.

Flybilletter til Albanien

Det er pt. ikke muligt at flyve direkte fra Danmark til Albanien. Typisk mellemlander man i Slovenien, Serbien, Tyrkiet eller et af de andre lande nærved. Når man leder efter flybilletter til Albanien, bør man (Udover prisen) være opmærksom på rejsetiden. Der er rigtig mange rejser hvor man kan finde en rigtig god pris, men hvor man skal vente 10+ timer i en lufthavn.

Der kan også være ret stor forskel på priserne på flybilletter. Er man sent ude, bliver priserne ofte ret dyre, da der er et begrænset antal afgange til Albanien (Og dermed mindre konkurrence).

Overnatning

I Tirana finder du det største udvalg af hoteller. Der er også forskellige hostel muligheder, bed and breakfasts og muligheder for privat indkvartering (AirBNB). Udenfor Tirana finder man typisk mindre familiedrevne gæstehuse eller store kedelige sovjethoteller. I de større turistområder som Vlora, Durresi og Saranda, er der mange gode turistorienterede hoteller og resorts.

Drikkepenge

Det er meget normalt at give mellem 10 og 15% i drikkepenge.

Seværdigheder

Mount Dajti
Nationalpark / Bjerg i det centrale Albanien.

Palasë
En by nær Llogara national park – kendt for den fantastiske natur og gode strande.

Butrint
Ruinby nær den græske grænse – Resterne af byen er på UNESCOs verdensarvsliste.

Sikkerhed

Albanien er et forholdsvis sikkert land at rejse i – faktisk er der mindre småkriminalitet end i mange vesteuropæiske lande. Der er ikke nogen stor drukkultur i landet, så det er ikke særligt sandsynligt at man bliver overfaldet af fulde folk. Der er dog et stigende problem med organiseret kriminalitet, hvilket man selvfølgelig skal være opmærksom på. Drik ikke vandet i Albanien, køb derimod vand på flaske.

Den største risikofaktor ved at rejse i Albanien er trafikken – Vejene er i dårlig stand, og trafikanterne har ikke den store respekt for regler.

Klima

Albanien har varme og tørre somre og våde vintre i lavlandet. I højlandet kan der falde sne fra november til marts.

Bemærk

Hvis du vil besøge kirker eller andre religiøse steder, forventes det at dine skuldre og knæ er dækket til. Det er ikke lovligt at fotografere i religiøse bygninger.

Transport

Vejene i Albanien har haft et rigtigt dårligt ry. Men der er investeret store summer i at forbedre vejnettet og de større veje er nu i rimelig stand.

Bemærk dog at der er stadig mange dårlige veje i Albanien, især hvis man kommer ud i landdistrikterne. Det er hellere ikke unormalt at lysnettet er ramt af midlertidige strømafbrydelser, hvilket gør det mørkt at køre rundt i byerne.

Udenfor byerne er der typisk ikke lysmaster. Rejser man om natten, skal man være ekstra opmærksom på vejarbejde, huller i vejene og køretøjer uden lys.

Ønsker du at leje en bil, så er der gode muligheder. Du kan finde alle de store internationale udlejningsselskaber i Tirana. Bemærk dog at priserne ofte er ret høje og i nogle tilfælde kan det bedre betale sig at booke en bil med en lokal chauffør.

Der kører tog mellem de større byer (Durrës, Tirana, Shkodra, Vlora, Rrogozhinë og Fier). Mange af togene er langsomme, forældede og kører sjældent til tiden.

I de større byer er der rig mulighed for at fange en taxi. Der kører også billige bybusser, som dog ofte er overfyldte.

Rejsevaccinationer

Ved kortere ophold anbefales det at have hepatitis A vaccinationen og difteri/stivkrampe. Ved længere rejser bør man også have sin hepatitis B vaccination.

Durres, Albanien, Moske

Moske i Albanien

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

113 comments