Letland

Republikken Letland er et land, der er beliggende i den nordlige del af Europa. Landet grænser op til Østersøen i den vestlige del af landet, Estland i den nordlige del af landet, Litauen i den sydlige del af landet samt Rusland og Hviderusland i den østlige del af landet. Landet er desuden et af de tre baltiske lande sammen med Litauen og Estland. Der bor omkring 2,23 millioner mennesker i Letland – og den største by er hovedstaden Riga, hvor der bor omkring 713.000 millioner mennesker. Landet er ca. 1/2 gang større end Danmark.

Landet har et samlet areal på 64.589 kvadratkilometer, hvoraf 1,5 procent af dette areal er dækket af vand. Letlands klima er er præget af kølige somre og moderat kolde samt snerige vintre.

Riga - Letland

 

Bedste rejsetid

I Letland er det varmt om sommeren og ofte meget kolde vintre. Den første sne dukker op i oktober og der er mulighed for sne indtil maj. Det er selvfølgelig muligt at besøge landet året rundt, men de fleste besøgende vælger at besøge landet fra maj til oktober.

Rejseforsikring

Det blå sygesikringskort fra EU kan hjælpe dig ved sygdom og uheld. Det dækker dig på lige vilkår med befolkningen i Letland. Det kan dog ofte være fornuftigt at tegne en privat rejseforsikring, afhængigt af ens rejseaktiviteter og længden af rejsen.

Åbningstider

Butikkerne har typisk åbent fra 10.00 til 18.00 på hverdage, mens de har åbent om formiddagen om lørdagen. Mindre butikker holder middagslukket. Bankerne har typisk åbent om formiddagen i hverdagene og nogle steder også igen om eftermiddagen i et par timer.

Overnatning

De fleste der besøger Letland overnatter på hotel. Nogle steder er hotellerne i rigtig fin vestlig standard, mens andre steder er kvaliteten lidt tvivlsom. Der er gode muligheder for at både fine kvalitets hoteller med høj standard (og pris) og lavpris hoteller med lavere standard og pris.

Som alternativ til hotellerne er der muligheder indenfor bed and breakfasts, gæstehuse og lignende, f.eks. via AirBNB.

Campister kan finde en række campingpladser fordelt på landet. Kvaliteten kan være meget tvivlsom nogle steder, hvor det egentligt bare er en græsplæne. Mens andre steder kan det være ok, med gode muligheder for at leje hytter og hvor de er børnevenlige.

Mad og drikke

Det lettiske køkken er inspireret af de omliggende lande. Maden er typisk østeuropæisk / russisk og det betyder mange kødretter. Tæt på kysten er der fokus på fisk og lignende fra havet. F.eks. røget fisk.

I Riga og de andre større byer er der efterhånden en del muligheder for vesteuropæisk mad.

Af specialiteter i Letland kan nævnes:

  • Sauerkraut – En lettisk version af den velkendte ret.
  • Rupjmaize – Mørkt rugbrød
  • Karbonade – Lettiske svinekoteletter lavet med en svampe sauce
  • Piragi – Indbragt brød med bacon og løg
  • Zupa (Suppe) – F.eks. med rødbeder
  • Kartupelu pankukas – Kartoffel pandekager

Drikkevand

Det frarådes at drikke vandet fra hanerne eller børste tænder med vandet. Køb vand på flaske.

Transport

Den nemmeste måde at komme rundt i Letland på er via bil. Det er muligt at leje bil mange steder, f.eks. ved lufthavn, via sit hotel eller lignende. Man kan både leje med eller uden chauffør. Vejene er generelt fine, men der er dog mange mindre veje som kun er belagt med grus.

Indenrigsflyvninger i Letland består primært af mindre fly, som flyver på tværs af landets små flyvepladser.

Busnettet er godt udbygget og der findes både busser som kører lokalt og busser som kører på tværs af landet.

Man kan også vælge at køre via tog. Jernbanenettet forbinder alle de større byer, men skal man mindre steder er bussen det bedste alternativ.

Taxanettet er drevet privat. Det er generelt nemt at skaffe en taxi i de større byer og priserne er lave. Om aftenen og i weekenderne stiger priserne dog.

Valuta

Alle større hoteller, restauranter og butikker modtager generelt internationale betalingskort. Det anbefales ikke at benytte rejsechecks i landet. I Letland er valutaen euro.

Drikkepenge

Det er ikke obligatorisk at betale drikkepenge. Mange steder er drikkepenge dog inkluderet i regningen. Normalt runder man man beløbet op, hvis servicen har været god.

Letland

Skriv en kommentar