Litauen

Litauen (officielt navngivet Republikken Litauen) er et land, der er beliggende i den nordlige del af Europa, men samtidig er landet det sydligste land af de tre baltiske lande. Landet grænser op til Østersøen i den sydøstlige del af landet, Letland i den nordlige del af landet, Hviderusland i de østlige og sydøstlige dele af landet og slutteligt Polen og Den russiske eksklav Kaliningrad oblast i den sydvestlige del af landet. Størrelsesmæssigt er Litauen 65.300 km2, hvilket ca. er en halv gang større end Danmark. I Litauen bor der omkring 3.5 millioner mennesker, med hovedstaden Vilnius som den største by. Der tales officielt litauisk i Litauen, men russisk er også udbredt.

Tilbage i 1300-tallet var Litauen Europas største land.

Litauen

Forsikring

Det blå sygesikringskort kan hjælpe dig i Litauen. Med det blå sygesikringskort fra EU kan du blive dækket på lige fod med lokalbefolkningen. Husk det blå sygesikringskort dækker typisk ikke f.eks. akut hjemrejse. Derfor anbefales det at tegne en rejseforsikring også.

Valuta

Der benyttes euro.

De større kreditkort som Visa og Mastercard bliver accepteret på hoteller, restauranter, butikker og lignende. Der er rig mulighed for at finde hæveautomater.

Drikkepenge

Som hovedregel, der giver du 10 procent i drikkepenge, hvis du er ude og spise, kører med taxi eller lign.

Fotografering

Der er ingen specifikke regler ift. fotografering. Man bør dog ikke tage billeder af offentlige bygninger. Spørg altid om lov inden du tager billeder af andre mennesker. I kirkerne kan der være specielle individuelle regler, så tjek reglerne inden du tager billeder.

Generel opførsel

Skal du besøge nogle af Estlands mange kirker, bør du være pænt klædt. Shorts, korte kjoler og bare skuldre er ikke velset.

Åbningstider

Butikkerne har typisk åbent fra klokken 10.00 til 18.00 i hverdagene, mens de har åbent fra 9.00 til 13.00 om lørdagen. Mindre butikker holder nogle gange middagslukket.

Banker har typisk åbent fra 9.00 til 12.30 i hverdagene og nogle har åbent om eftermiddagen også.

Rygepolitik

Der må ikke ryges på restauranter, klubber, barer, caféer og i offentlig transport. Der findes dog klubber der er dækket af en undtagelse.

Mad og drikke

Køkkenet er russisk inspireret. Der findes et hav af retter med kød og kartofler. Af specielle retter kan nævnes:

 • Røget ål – En specialitet
 • Skilandis – Røget kød
 • Salti barsciai – Kold suppe
 • Vedarai – Kartoffelpølser
 • Bulvini blynai – Kartoffelpandekager

Der er rig mulighed for at smage lokale øl og der produceres også rigtig meget god vodka.

Drikkevand

Man bør ikke drikke vandet fra hanerne.

Overnatning

Hotellerne i landet bliver vurderet med 1-5 stjerner. Der er mange gode hoteller i Vilnius og i de andre større byer. Men der er også mange hoteller med en lidt mere tvivlsom kvalitet. Undersøg markedet grundigt inden du bestiller, da prisen og kvaliteten ikke hænger sammen altid.

Der findes en del campingpladser, hvor kvaliteten varierer. De fleste er placeret ved kysten eller ved Trakaisøen. Du må også ofte gerne slå et telt op ved de fleste søerne og floder – dog nogle gange mod et mindre beløb.

Der er god mulighed for at finde private gæstehuse, f.eks. via AirBNB. Det er også udbredt med bed and breakfasts og lignende.

Transport

Der er ikke særlig store muligheder for at flyve indenrigsflyvninger. Den bedste måde at komme rundt i landet på (Hvis man ikke er i bil) – er via det fine busnet. Her er priserne lave og kvaliteten overraskende god.

Der kører også tog mellem de større byer, men busserne er et bedre og mere stabilt valg.

Der er rig mulighed for at fange en taxi. Det er generelt ikke særligt dyrt at køre med taxi, men man skal aftale prisen på forhånd. Der kan være ekstra udgifter om aftenen og natten.

2 kommentarer til “Litauen”

 1. Drikkevand: vand fra vandhaner kan sagtens drikkes . Litauen ligesom Danmark har store mængder undergrunds vand af god kvalitet. Vand fra vandværker gennemgå regelmæssige kvalitetskontroler.

  Af mad har man undladt at nævne de to vigtigste : CEPELINAI (kogte kartofelboller med kødfyld) og ŠAKOTIS ( kage bagt på en roterende conus som få små ‘grene’ under bagning)

  Svar
 2. I come to Klaipėda on August 8 by ferry boat from Sweden.
  I drive by car via Kaunas to the Polish border.
  Can I pass the border to Poland at Budzisko on my way down to Augustów in Poland? Or are there any restrictions to foreigners due to Coronavirus? Would there be any queues for private cars at the border crossing ?
  I look forward to receiving a reply at your earliest convenience.

  Sven MOGENSEN

  Svar

Skriv en kommentar