Estland

Republikken Estland (blot Estland i daglig tale) er et land, der er beliggende i den nordøstlige del af Europa. Landet grænser op til Østersøen i den vestlige og nordlige del af landet, Letland i den sydlige del af landet og Rusland i den østlige del af landet.

Estland blev en uafhængig stat tilbage i 1918, men først i 1940 blev landet annekteret af Sovjetunionen. Den 20. august 1991 erklærede Estland sig uafhængig. Arealet er 45.277 km2 – hvilket er en smule mindre end Danmark. Hovedstaden i Estland hedder Tallinn, hvor der bor omkring 405.600 mennesker. I Estland er nationalsprog estisk.

Landet er blevet opdelt i 47 forskellige stæder, der herefter er opdelt i 10 flækker, der derefter er opdelt i 177 byer samt 4.437 landsbyer.

Baltiske hav - Estland

Valuta

Estland er gået over til euroen. Der er rig mulighed for at finde hæveautomater på tværs af landet. Kreditkort bliver accepteret på de fleste restauranter, hoteller og butikker.

Drikkepenge

Drikkepenge er inkluderet i regningen på hoteller, men i taxa og på restauranter er det god stil at lægge 10-15 procent. Bemærk dog at nogle steder er drikkepenge inkluderet i regningen.

Åbningstider i Estland

Tankstationer har typisk døgnåbent – imens bankerne normalt har åbent fra 9 til 16 i alle hverdage, de har lukket i weekenderne. Forretningerne har lukket om søndagen, i hverdagene har de åbent fra 9-18/19, og om lørdagen er det fra 9 til 15. Posthusene har åbent i hverdagene fra 9 til 18, og om lørdagen fra 9.30 til 15 – de har lukket om søndagen. Tiderne er selvfølgelig vejledende.

Sygeforsikring

Da Estland er med i EU, så er du dækket af dit blå sygesikringskort. Det blå EU sygesikringskort dækker dig i op til et år, på de vilkår der er i landet. Der kan dog være meget fornuft i stadig at tegne en privat forsikring, så du er dækket af f.eks. retshjælp, hjemtransport og lignende.

Mad og drikke

I Estland er der rig mulighed for at smage retter fra det russiske og østeuropæiske køkken. Der er rigtig mange forskellige retter med kød og kartofler. Derudover findes der spændende retter med rugbrød, røget fiske, grøntsager osv. Udenlandske restauranter begynder også at dukke op overalt, hvis du er på udkig efter vestligt mad. Derudover er der rig mulighed for at smage vodka og øl, som begge bliver produceret i mange varianter i Estland.

Drikkevand

Du bør ikke drikke vandet i hanerne. Køb vand på flaske.

Overnatning

De fleste bor på hotel når de besøger Estland. Hotellerne kan variere meget i kvalitet og pris, derfor er det en god idé at tjekke markedet grundigt inden man bestiller. Hotellerne vurderes lokalt med 1 til 5 stjerner.

Der er også mulighed for at bo på campingpladser, som ligger fordelt rundt omkring i landet. Her kan kvaliteten variere meget og nogle steder være ret tvivlsom.

Hvis du ønsker at bo i bed and breakfasts eller leje via AirBNB og lignende, så er der mange muligheder.

Lokal transport

Der flyves indenrigsflyvninger fra Tallinn til dele af landet. Nogle ruter lukker dog ned om vinteren.

At rejse med bus er nok den nemmeste måde at komme rundt på i Estland. Der er et veludviklet busnet, hvor du billigt kan komme rundt til at dele af landet.

Der er også mulighed for at rejse med tog, men tognettet er ikke af den bedste kvalitet.

Skal du på kortere ture, er taxi nok den nemmeste måde at komme rundt på. Taxaerne er privatejet og har alle et navn på firma og et nummer. Man bør aftale prisen på forhånd. Der kan være tillæg aften og nat.

Man kan også vælge at køre til Estland eller leje en bil lokalt. Vejnettet er generelt fint og det er en hurtig måde at komme rundt i landet på. Nogle steder er det dog grusvej og man skal ikke blive overrasket, hvis man møder større huller i vejene.

Skriv en kommentar