Laos

Laos (officielt er landet navngivet Demokratiske Folkerepublik Laos (Sathalanalat Pasathipatai Pasason Lao) er en stat, der er beliggende i den sydøstlige del af Asien. Landet grænser op til Cambodja, Burma, Vietnam, Thailand og slutteligt Folkerepublikken Kina.

Laos har et samlet areal på 236.800 kvadratkilometer, hvoraf 2 procent af dette areal er dækket af vand. Landet har tidligere været en del af Fransk Indokina (landet blev besat af Frankrig i 1893), men landet blev anerkendt som en uafhængig nation den 19. juli 1949.

Størstedelen af landets økonomi er præget af landbrug, der er den industri, der bidraget mest til landets BNP.

Visum til Laos

Der kan søges visum ved visse grænseovergange, men det anbefales dog at man søger hjemmefra.

Dit pas skal være gyldigt mindst 180 dage, fra den dag du rejser ind i landet. Der skal være 2 tomme sider.

Du kan læse mere om visumansøgning her: un.dk. Reglerne i denne verdensdel kan ændres med kort varsel – så er det er enormt vigtigt at du i god tid undersøger reglerne grundigt.

Penge

Valutaen i Laos hedder Kip og du får hurtigt en masse penge på lommen. I øjeblikket (2020) går der cirka 1.300 kip til én dansk krone. Kip er den eneste lovlige valuta, men der er en udbredt brug af thailandske bath og amerikanske dollars.

Kreditkort modtages i de fleste bedre hoteller og restauranter i Vientiana og Luang Prabang. Der er også en del banker som tilbyder hævning mod kommision. I Vientiana er der en del hæveautomater og store hoteller har ofte også en hæveautomat på stedet. Der kan dog være begrænsninger ift. hvor meget man kan hæve dagligt.

Beklædning


Som i andre tropiske lande er det en god ide at medbringe tyndt tøj i naturstoffer som silke, hør eller bomuld. Bliver det køligt kan du tage flere lag tøj på. Det er en god idé at medbringe en lagenpose.

Rejser du i den kolde tid eller skal du op i højderne er det en god idé at medbringe varmere trøjer og / eller en vindjakke. Skal du op i bjergene er det også en god idé at tage en sovepose med.

Langt de fleste hoteller tilbyder tøjvask, og det tager normalt ikke længere end 24 timer. Det kan dog tage længere i regntiden.

Specielt kvinder bør tænke sig om når de klæder sig på. Undgå soltoppe og shorts. Køb eventuelt den lokale kvinde klædedragt – en sinh, en sarong lavet af silke eller bomuld. Sinh bæres som en nederdel viklet rundt om livet.

Fodtøj
Sandaler er behagelige og lette at tage af når du skal besøge templer. Et par vandrestøvler eller vandresko er god til trekking i junglen. Et par klip-klapper til fælles bade er også en god idé.

Diverse
En paraply er en god idé til regntiden. En lommelygte er god til trekking samt i tilfælde af strømafbrydelser. Hav rigeligt med film eller hukommelse til dit kamera. Et førstehjælpssæt er også en god idé, da udvalget kan være begrænset i Laos. Du kan ringe i mobil fra det meste af Laos.

Drikkepenge

Medmindre man besøger en dyr restaurant eller hotel, så forventes der ikke drikkepenge.

Rejsetidspunkt

Det bedste tidspunkt at besøge Laos på, det er fra november til februar. Det er månederne hvor der regner mindst og der samtidigt ikke er alt for varmt. Skal du op i bjergene, så kan det også være behageligt at besøge Laos i maj og juli. Fra juli til oktober der er der regnsæson, hvilket skaber kaos og transportproblemer.

Overnatning

Der findes hoteller og gæstehuse i Laos i alle prisklasser – fælles for alle er at man langt de fleste steder får rigtig god værdi for pengene.

I de større byer er der ofte langt flere muligheder for at booke sig ind på et udemærket hotel, mens de mindre byder nogle gange kun tilbyder knap så spændende hotelmuligheder, hvor faciliteterne ikke altid er i top (Men priserne er lave).

Oftest kan man finde et hotel, når man kommer frem til en by – ved højtider kan der være udsolgt i bestemte områder.

Man kan finde fine guesthouses i både større og mindre byer. Standen varierer meget. Der er også en del muligheder for at booke sig ind på vandrehjem.

Husk altid at tjekke rummets kvalitet og sammenlign det med prisen. Kvalitet og pris hænger ikke altid sammen.

Vaccination

Hvis du rejser til Laos så anbefales det at der beskyttes mod en række sygdomme, eksempelvis: Difteri, Hepatitis A, og Stivkrampe. Det kan være relevant med Gul feber vaccination, hvis du kommer fra et land med Gul Feber. Hvilke vaccinationer der er nødvendige, det kan variere fra år til år.

Det afhænger også meget af hvor du skal rejse i landet og hvor længe du skal opholde dig der. Derfor er det meget vigtigt at du snakker med din læge eller dit lokale vaccinationscenter i god tid, da nogle af vaccinationerne skal udføres over en periode.

Andre sygdomme, som du ligeledes bør overveje at beskytte dig mod, hvis du rejser til Laos er Malaria og Dengue feber.

Malaria og Dengue feber smitter begge via myggestik, derfor er den bedste måde at undgå sygdommer på at undgå at bliver stukket. Derfor anbefaler vi at du tager følgende forholdsregler:

* Sov med myggenet udenfor Vientiane og Luang Prabang
* Gå med lange bukser og trøjer samt strømper ved skumringstid
* Brug rigeligt med myggespray

Snak med din læge om du evt. skal overveje at tage maleria piller.

Mad og drikke

Ris, ris og mere ris. Ris er en del af langt de fleste retter i Laos. Til risen kommer der ofte friske grøntsager og alt slags kød. Maden skylles ofte ned med lokal riswhiskey eller lokale øl.

Drikkevand

Bør ikke drikkes fra hanerne. Køb vand på flaske eller kog + filtrer dit vand.

Privat rejseforsikring

Det er vigtigt at du får en ordentlig rejseforsikring på plads inden du rejser til Laos. Der er intet hjælp at få fra EU´s blå sygesikringskort.

Byer

Der er få større byer i Laos. De to vigtigste som rejsende er uden tvivl Luang Prabang og Vientiane.

Vientiane

Vientiane er hovedstaden i Laos og Asiens største landsby. Vientiane er hektisk og travl hvis man sammenligner med resten af landet. Men som dansker vil man sikkert syntes det er en ret stille by i forhold til andre hovedstader og andre større byer.

Vientiane ligger lige, som alle andre større byer i Laos, nær Mekong floden.

Off the beaten track i Vientiane
En god idé i Vientiane er, at tage en gåtur rundt i byens udkant, hvor der sjældent kommer turister. Her syntes de smilende og venlige Sabbai Dee hilsner at være endnu flere og endnu mere ægte end i resten af byen. Byens udkant byder også på en række mindre og anderledes templer.

Vientianes mange markeder
Foruden Vientianes store morgen marked Talat Sao findes der en række mindre markeder med forskellige specialiteter. På Talat Khuadin og Talat Dongpalane sælges frugt, grønt og kød. På Talat Lateng har man mange færdiglavede retter og på Talat Si Muang har man specialiseret sig i offergaver til templerne.

Wat Phra That Luang
Tre kilometer nord for centrum i Vientiane ligger den imponerende That Luang Stupa, der er laoternes mest elskede religiøse monument.
Legenden siger at fem laotiske munke, der havde studeret i Indien kom hertil 300 år før vores tidsregning med en brystknogle fra Buddha og byggede et tempel. Eftersigende findes dele af dette tempel stadig under det nuværende tempel.

Det ældste arkæologerne har fundet er et gammelt Khmer tempel fra 1100-tallet, der ligger under det nuværende That Luang. Det nuværende tempel blev bygget i 1566 af Kong King Sayasetthathirath. Eftersigende indeholder stupaen dog jordiske rester af Buddha.

Wat Sisaket
Wat Sisaket blev bygget i 1818 af Kong Anouvong, og har meget bemærkelsesværdigt aldrig været udsat for ødelæggelser eller ombygning. Der er dermed Vientianes ældste oprindelige tempel. Foruden at være tempel er Wat Sisaket også hjemsted for et af Laos ældste klostre. I templet finder du mere end 10.000 Buddha figurer.

Patuxay Triumfbuen
Centralt i Vientiane finder du den store Triumfbue eller sejrsport. Triumfbuen er bygget i 1960erne, med udgangspunkt i Triumfbuen i Paris. Patuxay Triumfbuen i Vientiane er dog dekoreret med traditionelle laotiske motiver. Patuxay er bygget som minde over faldne krigere.
Fra toppen af Triumfbuen er der en fantastisk panorama udsigt over Vientiane.

Ho Prakeo – Smaragdbuddhaens gamle hjem
Ho Prakeo blev oprindeligt bygget i 1565 af Kong King Sayasetthathirath og er den eneste resterende bygning fra det gamle kongelige palads.
Smaragdbuddhaen (der i dag er i Grand Palace i Bangkok) fandtes her fra i cirka 200 år indtil Thailænderne tog den tilbage med magt i 1778.
I dag er bygningen et museum og indeholder det største antal buddhistiske artefakter i Laos.

Præsident paladset i Vientiane
Paladset blev bygget til de franske guvernører i Laos, men blev også brugt af Kong Sisavangvong i nogle få år som andet regeringssted efter Luang Prabang. I dag bruges paladset til forskellige officielle ceremonier. Paladset er ikke åbent for offentligheden.

Buddha parken (Xieng Khuan)
Parken er en blanding mellem et kuriøst museum og en forlystelsespark – den store attraktion er en række kæmpestore buddhistiske og hinduistiske skulpturer.
Parken blev skabt af munken Boun Leua i 1958 og ligger cirka 24 kilometer fra Vientiane tæt ved Nong Khai grænseovergangen til Thailand. Skal du denne vej er det en god idé at besøge parken på vej til eller fra Vientiane. Holder åbent fra 8.00-16.00. Mandage og helligdage undtaget.

Morgenmarkedet (Talat Sao)
Er du til shopping er morgenmarkedet i Laos det rigtige sted at besøge. Markedet består af tre bygninger i flere etager, hvor du kan købe alt mellem himmel og jord. Her er souvenirs, tøj, køkkenapparater, ædelsten og meget mere. Det er ikke et turistmarked, så det er også her du kan se hvordan Vientianes indbyggere handler ind. Holder åbent hver dag fra 7.00-16.00.


Mekong floden
Et besøg i Vientiane er ikke komplet uden et besøg ved Mekong floden – tag en spadseretur lang floden (gerne ved solnedgang) eller nyd et måltid eller en Beer Lao på en af restauranterne.

Nationalmuseet
På Lao National History Museum finder du udstillinger fra den laotiske historie, inklusive geografiske og kulturelle udstillinger. Bygningen museet ligger i er et gammelt fransk palæ fra 1925, hvor den franske guvernør tidligere boede. Bliver du museumstræt kan du forlade museet og komme tilbage senere dag på den samme billet. Holder åbent fra 08.00-11.30 og fra 14.00-16.30.

Den etniske kulturpark (Suan Vatthanatham)
Som parkens navn siger prøver man i denne park at vise noget fra Laos´ forskellige etniske grupper. Her er også en lille zoologisk have til børnene, og god udsigt til Venskabsbroen til Thailand samt en række små restauranter med Mekongfloden bred, hvor du kan slappe og nyde livet.

Nam Ngum Reservoiret
Nam Ngum Reservoiret, der ligger circa 90 kilometer fra Vientiane, er en kunstig sø med en mængde små billedskønne øer, som kan besøges med sejlbåde. Landskabet i området er også meget flot. Du kan let tage til Nam Ngum om morgenen og være tilbage i Vientiane om aftenen. En god dagstur. Søen er skabt af en dæmning, der giver strøm til det meste af området ved Vientiane.

Bøffelbjerget (Phu Khao Khoay)
Området ved Phu Khao Khoay 45 kilometer fra hovedstaden Vientiane ligger et beskyttet naturområde. Mange af toppene i området er over 1 km høje, og her findes blandt andet elefanter, tigre og asiatisk sortbjørn (kravebjørn).

Don Savang øen
Midt i søen ved Nam Houn dæmningen ligger øen Don Savang. Vientianes indbyggere besøger øen for at slappe af, nyde et godt måltid og for at dyrke forskellige vandsportsaktiviteter. Don Savang ligger cirka 30 kilometer fra Vientiane – cirka 4 kilometer fra hovedvejen mod Luang Prabang.

Thoulakhom Zoo
Denne zoologiske have er eftersigende et godt eksempel på god behandling af dyr i Asien. Haven ligger i landsbyen Ban Kheun cirka 60 kilometer fra Vientiane. I zoo´en finder du forskellige dyr fra Laos jungle.

Elefant hulen (Vangxang Cave)
Dette fristed stammer eftersigende helt tilbage til 1.100 tallet. Her kan du se 5 store sandsten skulpturer og 2 store buddha skulpturer. Området er et populært skovturssted fra indbyggere i Vientiane, og flere og flere turister besøger stedet, der ligger 48 kilometer fra hovedstaden.

Vat Nong Bone – en gammel ligbrændingsplads
Langt de fleste laoter bliver kremeret når de dør. Dette skyldes at laoterne tror, at de bliver hurtigere genfødt, hvis de brændes.
Det er munkene, der udfører kremeringerne på ligbrændingspladserne. De udfører bestemte ritualer og den afdødes familie kommer med offer gaver. I gammel tid bliv kongens elefanter brændt sammen med ham, og det siges at højen ved Vat Nong Bone dækker over elefantknogler. Arkæologer siger at højen gemmer en gammel Stupa, men det lyder jo ikke så spændende :-). Besøger du Vat Nong Bone, så husk at det er en privat begivenhed og hold dig i baggrunden eller hvis det ønskes helt væk.

That Dam – den sorte stupa
That Dam – den sorte stupa er meget anderledes end de typisk gyldne stupaer i denne del af verden, det får den til at virke meget gammel og mystisk. Når legenden så også siger at That Dam er bygget ovenpå en hule, hvor der boede en 7-hovedet drage, bliver det næsten uhyggeligt :-). Dragen under stupaen beskyttede eftersigende Vientianes indbyggere i krigen mod thailænderne i 1828. Stupaen er som navnet siger bygget af sorte sten og overgroet med mos.

Vat Ong Teu
Vat Ong Teu templet er hjemsted for en af de største klosterskoler i Laos.

Vang Vieng – backpackerby på godt og ondt
Omkring 150 kilometer fra Vientiane på vejen mod Luang Prabang ligger Vang Vieng. Denne tidligere lille landsby er i dag blevet et mekka for rygsæksrejsende.
Vang Vieng ligger i et naturskønt med den smukke Nam Song flod imponerende karstbjerge, grotter, gode muligheder for klatring og en meget afslappet atmosfære. Er du dog til fest, øl, video om aftenen er Vang Vieng et dejligt sted at være.
Folk der besøgte Vang Vieng for flere år siden vil nok ikke kunne genkende den i dag. Byens udviklings er efter manges mening gået alt for hurtigt og flere andre byer i Laos bruges den som model for hvordan de ikke vil ende.
Før i tiden var det en dejlig oplevelse at besøge morgen markedet tidligt om morgenen sammen med de lokale. Man får/fik virkelig en fornemmelse af hvordan hverdagen var/er i Vang Vieng.

Luang Prabang – Indokinas juvel

Tempelbyen Luang Prabang ligger ved Mekong og Khan floderne og er omringet af bjerge. Byen er præget af templer og gammel fransk arkitektur og det føles som om tiden står stille. Luang Prabang er helt fantastiske sted at være.

Wat Xieng Thong Templet
Xieng Thong Templet der blev bygget i 1560 af Kong Setthathilat og er Luang Prabangs flotteste tempel.

Fremtoningen af templet er utrolig, det skyldes ikke mindst kombinationen af farvet glas og guldbelægning. Templets tag minder om en fugl, og giver et indtryk af at fuglen har slået vingerne ud.
Phousi bjerget og Wat That Chom Sii
Det hårdeste tempel at besøge i Luang Prabang er Wat That Chom Sii, der ligger på Phousi bjerget i centrum. Turen op er 150 meter og ikke mindre en 300 trin.

Når du toppen belønnes du med en fantastisk udsigt, fra toppen kan du blandt andet se andre templer, floderne rundt om byen og landsbyer i det fjerne.
Templets gyldne Stupa kan ses fra det meste af byen.

Kuang Si vandfaldet

Kuang Si vandfaldet

Er du til flotte og imponerende vandfald er det en god idé at besøge Kuang Si vandfaldet, er det en god idé at besøge Kuang Si vandfaldet, der ligger cirka 30 km fra Luang Prabang. Vandfaldet er virkeligt imponerende og man kan svømme i søen under vandfaldet samt i flere mindre anlagte søer.

Ved vandfaldet kan man købe billigt og simpelt laotisk mad og drikke. Afsæt en hel dag til besøget ved vandfaldet – en god mulighed for at slappe af.

Gode råd
Turen ud til vandfaldet passerer flere etniske landsbyer, vil du tage billeder kan det være en fordel at hyre en Tuk tuk og aftale, at der skal stoppes nogle gange på turen derud. Kommer du tidligt har du hele vandfaldet for dig selv. Afsæt en hel dag til besøget.
Landsbyen Ban Phanom
Ban Phanom er berømt for sin vævning, som du også finder på markederne i Luang Prabang. Tager du turen til selve landsbyen kan du vandre rundt og se hvordan kvinderne væver på vævene i deres hjem.

Pak Ou Hulerne
Disse huler er fyldt med buddhaer I alle mulige former – buddhaerne stammer fra troende, der har efterladt dem her gennem tiden.

Det er en imponerende oplevelse. Pak Ou Hulerne ligger ved floden cirka 25 km kilometer fra Luang Prabang og kan besøges med slow boat (2,5 time) eller med en speedboat.
Pak gerne en frokost med og nyd stemningen ved floden, der er plads til at man kan spise sin medbragte mad. Et besøg kan med fordel kombineres med et besøg i landsbyen Ban Xang Hai.

Nyd udsigten fra en restaurant

Hvis / når du bliver træt i benene på din tur rundt i Luang Prabang kan det anbefales at tage en slapper på en af restauranterne på Mekong floden stejle bred. Her kan du slappe af i floden nærvær og på samme tid observere hvad der sker i byens gader.
Nationalmuseet (tidligere det kongelige palads)
Fra sin placering på Mekong flodens bred udstiller nationalmuseet artefakter fra det gamle laotiske kongerige Lane Xang.

Du kan blandt andet se den gamle kongetrone og forskellige religiøse genstande. Paladset blev bygget af franskmændene fra 1904-1909 for den daværende konge Sisavangvong.

Tad Sae vandfaldet
Tad Sae vandfaldet består af 3 drypstensniveauer og ligger 10 minutter oppe ad Nam Khan floden. Vandfaldet kan kun nås i regntiden.

Nong Khiaw
Nord for Luang Prabang ved Nam Ou floden finder du Nong Khiaw, der er berømt for sine drypstensklipper og frodige landskab.

Trekking ved Luang Prabang
Er du i Luang Prabang kan du tage på 2 trekkingture der begge er med én overnatning i en landsby. Chompet-trekket starter på den anden side af Mekong floden og Muang Ngoi trekket starter i Muang Ngoi.
Begge treks byder på gode naturoplevelser og overnatning i landsbyer. Turene er Mekong Tourism Development Project, hvilket betyder at du er med til at støtte bæredygtig turisme i Laos.

Muang Ngoi Gao
Nord for Luang Prabang – cirka en time længere oppe end Nong Khiaw ligger den traditionelle laotiske landsby Nong Khiaw, her kan du opleve ægte landsbyliv og slappe af i en af bungalowerne langs floden.

Vat Mai
Vat Mai templet er mest kendt for sit bibliotek med gamle skrifter på palmeblade samt et kæmpestort gyldent relief, hvor der fortælles om Buddhas liv og om folkelivet i Laos.
Er du selv buddhist eller interesseret i buddhisme kan du sikkert genkende flere af historierne – alternativt kan mange lokale guider fortælle dig hvad der er på de forskellige tegninger.

Vat Xiengmoune – Templet med den Frydefulde Klang
Templet har fået sit lidt underlige efternavn på grund dets store tempeltromme lyder ualmindeligt smukt. Trommen bruges kun på buddhistiske helligdage, hvor den akkompagneres med munke der spiller på bækkener og gong.

Ban Had Hian
Kun 5 kilometer fra Luang Prabang ligger landsbyen Ban Had Hian, hvor de lokale smede laver knive, skovle og andre jernting.
Når du ser smedene arbejde, så læg mærke til at mange værktøjer er lavet af affald fra bomber fra Vietnamkrigen.

Henri Mahout´s gravsted
Henri Mahout var den første udlænding der så Angkor Wat i Cambodias jungle. Henri døde af malaria i Luang Prabang i 1861. Han blev 35 år gammel. Bortset fra dens historie er graven ikke særligt interessant, men området omkring graven er rigtigt flot.

Befolkning

Laos er et kalejdoskop af forskellige etniske grupper (68 i alt), der hver har deres egne traditioner, sprog, dragter og kultur.

Overordnet kan man opdele befolkningen i 4 grupper:

 • Lao Theung, der bor i bakkerne
 • Lao Loum og Lao Thai, der bor i lavlandet
 • Lao Sung, der bor i de høje bjerge

Ovenstående bosteder er naturligvis blandet og specielt til højtider og helligdage kan man se de forskellige etniske grupper på rejse gennem landet.

Lao Theung
Lao Theung er en hovedgruppe for 45 forskellige grupper af bjergstammer. Disse stammer bor på bjergsider fra 300 til 900 meters højde. Blandt stammerne er Khamu-stammen mod nord, der dyrker bjergris, bomuld, tobak og kaffe. I Sayabolu provinsen bor Tin-stammen, der er et jægerfolk, der kun bruger træ og bambus i deres redskaber.

Lao Loum
Lao Loum gruppen bor i Mekongdalen og ved dens bifloder. Langt de fleste er Theravada Buddhister. De dyrker våd ris og klisterris. Kvinderne bærer ofte den traditionelle sinh – en sarong, som de vikler rundt om kroppen.

Lao Thai
Lao Thai er tæt beslægtet med Lao Loum, nogle er kristne og nogle er buddhister, men den største del opretholder deres tro på naturreligioner. Lao Thai kan yderligere opdeles i mindre grupper – disse grupper klassificeres efter farven på deres traditionelle dragter (Rød Thai, Sort Thai, Hvid Thai etc.)

Lao Sung
Lao Sung (“Høj Lao”) er bjergstammer, der bor i de høje bjerge i det nordlige Laos. De to største befolkningsgrupper er Hmong og Mien. Hmong opdrætter kvæg, grise og høns – de kan opdeles i undergrupper med navne efter farven på deres traditionelle dragter (Sort / Rød / Hvid og stribet Hmong). Mien folket er kendt for at være gode sølvsmede. Hmong og Mien gruppernes sprog ligner hinanden.

Andre grupper
Foruden de fire store etniske grupper, findes der primært i byerne en del kinesere, vietnamesere, thailændere samt folk fra Burma, Cambodia og andre asiatiske lande.

Religion

Laos har ikke en officiel religion. Buddhisme er den mest populære religion i Laos, men mange bekender sig også til animistiske religioner.

Omkring 65% af laoterne er buddhister og munkene i deres gule eller orange dragter er en fast del af gadebilledet i mange byer.

Omkring 32% bekender sig til forskellige animistiske religioner. Der er omkring 1% kristne, der er nogle få hinduer og resten har anden religiøs opfattelse.

Laoterne ser dog ikke noget problem i at have mere end en religion. At være buddhist hjælper en mod Nirvana/oplysning, medens de animistiske og spirituelle religioner afhjælper problemer i dagligdagen.

Laos historie

Der har boet mennesker ved Mekongfloden i mere end mere end 10.000 år. Man mener at mange af de nuværende folkeslag i det nordlige Laos er indvandret fra Kina mellem det 8 og 12 århundrede.

Den sydlige del af Laos hørte fra cirka år 0 til det 5 århundrede til riget Funan, der havde sit hovedsæde i Vietnam. Funan blev afløst af Khmerriget Chenla, der i det 8 århundrede blev afløst af det store Khmerrige, der primært er kendt for at have bygget Angkor Wat. Khmerriget havde magten fra det 8 til 14 århundrede.

Lan Xang – det første laotiske rige
Herefter gik det store Khmerrige i opløsning, og det første laotiske rige blev grundlagt i år 1353 af Fa Ngum, en laotisk prins, der voksede op i Angkor i det gamle Khmerrige. Han skabte riget ”Lan Xang”, der også blev kaldt ”Landet med en million elefanter”. Lan Xang dækkede hele det nuværende Laos og dele af Nordthailand. Fa Ngum indførte buddhisme som religion i landet og gjorde Luang Prabang til hovedstad.

Lan Xang og specielt byen Luang Prabang fortsatte med at udvikle sig som handelsplads og religiøst center i både Fa Ngum og hans søns Samsenthais regeringstid. Herefter fulgte en periode med uro samt indtrængen og trusler fra Burma og Vietnam.

Vientiane bliver hovedstad
I 1563 blev Vientiane gjort til hovedstad af Kong Settathirat. Settathirat byggede også templet Wat Pra Keo til smaragd buddhaen, der var en gave fra kongen af Ceylon, og i dag står den i Grand Palace i Bangkok. Efter Settathiras død invaderede Burma landet og først da kong Souligna Vongsa kom til magten (1633-1694) kom der igen ro i landet. Denne tid betragtes som Lan Xangs gyldne periode.

Da Souligna Vongsa døde uden at have en arving, blev landet delt i 3 dele, og Lan Xangs blev mindre og mindre betydningsfuld. Thailand fik større og større indflydelse og tog i realiteten magten helt. Kongen forsøgte et oprør i 1820, men thailænderne svarede igen ved at rasere Vientiane i 1827.

Franskmændene overtager
For at undgå fremmed indflydelse afstod Thailand i årerne fra 1893 til 1907 det land, der i dag svarer til Laos og Cambodia til Frankrig. Med overdragelsen opstod det Laos vi kender i dag. De 3 små riger der opstod ved landets deling i det 17 århundrede blev forenet og kaldt for Laos – et fransk territorium.

Franskmændene gjorde ikke meget ud af at udvikle Laos. De byggede ganske få veje og gjorde ikke noget for at forbedre uddannelsessystemet. Der boede kun omkring 200 franskmænd i landet, handelen blev varetaget af kineserne og vietnameserne i landet og laoterne var landmænd, som de havde været i mange år.

Japanerne tog magten i marts 1945 og internerede franskmændene. Da japanerne kapitulerede 5 måneder senere startede bevægelsen Lao Issara (Frit Laos) på at lave en fri laotisk stat. Forsøget blev knust og kong Sisavang Vong, der holdt med franskmændene, blev kronet som konstitutionel monark. Udfra Lao Issara opstod bevægelsen Pathet Lao, som blev støttet af Viet Minh fra Vietnam..

Selvstændighed og borgerkrig
I 1953 gav Frankrig Laos fuld selvstændighed og i 1954 blev landet anerkendt i Geneva, men Pathet Lao betragtede den loyalistiske regering som alt for domineret af vesten. I 1954 forlod Frankrig området helt efter et stort slag med Viet Minh, hvor franskmændene mistede 3.000 mand.

USA og Thailand støttede den siddende laotiske regering, mens Pathet Lao anførte en modstandsbevægelse med støtte fra Nordvietnam. Forskellige regeringer faldt kom og gik og i 1960 opstod der kampe mellem den laotiske hær og Pathet Lao. I 1961 blev der lavet en koalitionsregering, men den faldt allerede sammen i 1962, hvor Vietnamkrigen eskalerede.

Dette var starten på et hårdt årti for Laos. De næste 12 år blev præget af borgerkrig, militærkup, krig, kaos – alt imens masser af bomber faldt ned over landet. Vietnam-krigen delte groft set Laos i fire områder, hvor forskellige udenlandske magter havde magten. Kineserne i nord, Vietnameserne i øst, thailænderne og den siddende regering i vest og De Røde Khmer fra Cambodia i syd.

Under krigen smed amerikanerne 1000 vis af bomber i Laos – der faldt flere bomber i Laos under krigen end der faldt i Europa under hele 2. Verdenskrig. Man har beregnet i gennemsnit bombede hver 8 minut i hele perioden fra 1964 til 1973. USA har aldrig taget et ansvar for oprydningen efter krigen.

Pathet Lao sejrer
Da USA I 1973 begyndte at trække sig tilbage fra Vietnam overtog Pathet Lao større og større del af landet, og efter Saigon faldt til VietCong i 1975 tog man Pakse, Champassak, Savannakhet, og Vientiane uden den store modstand. Den 2. december 1975 abdicerede kongen og herefter udråbte Pathet Lao Den demokratiske Folkerepublik Lao som suveræn stat.

I årene efter var Laos et meget lukket land med nære bånd til Vietnam og andre socialistiske lande. Først i slutningen af 1980erne begyndte man få friere økonomiske forhold og i 1990 blev dørene rigtigt åbnet for turisme. I 1994 byggede man den første bro over Mekongfloden til Thailand – Broen bliver kaldt venskabsbroen.

Dyreliv

Laos har et rigt dyre- og planteliv. Der findes cirka 1.200 forskellige dyrearter, hvor cirka 200 af dem kun findes i denne del af verden.

Blandt andet kan man opleve disse dyr:

 • Asiatisk sortbjørn (Kravebjørn)
 • Banteng ko
 • Træleopard
 • Guar
 • Asiatisk Gylden Kat
 • Rød panda
 • Musehjort
 • Irawaddy delfin
 • Kongekobra
 • Saola (hjort)
 • Sort muntjak
 • Vortesvin
 • Indokinesisk tiger
 • Asiatiske elefant
 • Sumatra næsehorn
 • Serow

Flere forskellige abearter – blandt andet gibbon aber og langurer

Mange af ovenstående dyr er desværre udryddelsestruede. Krybskytter fanger sjældne dyr, som sælges i nabolandene. Andre dyr dræbes til brug i traditionel kinesisk medicin. Landet der en gang blev kaldt ”Landet med en million elefanter” har i dag kun få hundrede vilde elefanter og der er kun ganske få tigre, leoparder og næsehorn tilbage.

Områder / provinser

Laos er inddelt i 16 provinser, 1 specialzone og 1 kommune. Herunder gennemgår vi de mest populære provinser for rejsende.

Attapeu provinsen

Attapeu provinsen i det sydøstlige Laos er mest kendt for at dække en del af Bolaven Plateauet. Attapeu grænser op til Cambodia og Vietnam, og her kommer ganske få turister.

Provinsens største by Samakhi Xai ligger i en smuk dal, hvor Sekong og Sekhamane floderne mødes.

Tager du til Attapeu vil du blive mødt af barske uspolerede landskaber og en venlig befolkning. Vær opmærksom på at det kan være svært at komme omkring – mange veje bliver ødelagt i regntiden.

Seværdigheder

Morgenmarkedet i Samakhi Xai
Overnatter du i Samakhi Xai er det en god idé at stå tidligt op og besøge morgenmarkedet, der er et godt sted at møde de forskellige etniske grupper, der kommer for at sælge deres varer.

Dong Ampham og Xepiane skovene
Disse 2 beskyttede områder i Attapeu er et af de sidste steder du kan opleve det rigtige vilde Sydøstasien med tyk jungle, vandfald og smukke søer. Husk en guide, da der stadigvæk ligger usprængte bomber i området.

Ho Chi Minh stien i Attapeu
Denne sti er et netvæk af stier og veje ved det vietnamesiske grænse, der blev brugt af nordvietnameserne under Vietnamkrigen. Husk en guide.

Bokeo provinsen – safirernes land

Godt klemt inde mellem Thailand og Myanmar (Burma) ligger Bokeo provinsen, som er Laos del af “Den Gyldne Trekant” / “The Golden Triangle”. Med sine 34 etniske grupper er Bokeo etnisk set den næstmest afvekslende i Laos.

Huay Xai
Huay Xai er den største by i Bokeo provinsen, og rejser du ad Mekongfloden fra Thailand er Bokeo provinsen det første du ser af Laos. Nærmere betegnet den livlige grænseby Huay Xai.

Gibbon Experience – en unik oplevelse
I junglen nord fra Houy Xay ligger det unikke økoturisme projekt: Gibbon Experience. I et område, hvor man i 1997 genopdagede den sorte gibbon, kan du bo i træhuse, gå på stier i træerne, og få chancen for at se gibbonaber og andre dyr.

Seværdigheder

Det Gyldne trekant (Golden Triangle)
80 kilometer nordvest fra Huay Xai ligger området “Den Gyldne Trekant” – herfra er der en fantastisk udsigt over Laos, Myanmar (Burma) og Thailand.

Guld & Ædelsten
Bokeo betyder ”Safirernes land”, området er rigt på både guld og ædelsten. Du kan kombinere et besøg i en etnisk landsby med et kig på dette erhverv. Du skal tage til enten Ban Namkhok (Lu landsby) eller Houi Sala (Hmong landsby) henholdsvis 6 og 18 kilometer fra Huay Xai.

Udsigten fra Chomkao Manilat templet
Chomkao Manilat templet har en fantastisk udsigt over Houy Xay, Mekongfloden og de omkringliggende bjerge. Der er maannge trin til toppen, men udsigten er det hele værd.

Salavan provinsen

Salavan i det sydlige Laos har alt der skal til for at have succes som turistattraktion … næsten. Her er tre uspolerede nationalparker med rigt dyreliv, fantastisk flotte bjerglandskaber, masser af vandfald og et væld ef etniske grupper.

Desværre kræver provinsen meget af dem der besøger den. Mange veje er i elendig stand og i regntiden kan de være skyllet væk i flere uger ad gangen og her ligger mange usprængte bomber fra Vietnamkrigen. Der er endnu ingen service for turister, få kan andre sprog end laotisk osv.

Alligevel mener mange at Salavan har potentialet til at blive et nyt Chiang Mai eller lignende. Hvis du vil til Salavan så forbered dig grundigt. Sørg blandt andet for at tjekke vejenes stand og forbered dig på at det ikke bliver billigt.

Savannakhet provinsen

Savannakhet provinsen i det sydlige Laos strækker sig fra øst til vest og har dermed grænser til både Thailand og Vietnam.

De fleste bruger bare byen Savannakhet til gennemrejse, men Savannakhet by byder faktisk på en charmerende fransk koloni atmosfære, og man kan sagtens komme til at bliver her et par dage.

Seværdigheder

I Savannakhet by finder du flere templer samt en katolsk kirke. Turistkontoret hjælper gerne med turer til de 3 fredede naturområder i provinsen.

Dinosaurus museet
Dinosaurus museet i Savannakhet er ikke så stort, men absolut et besøg værd. Her finder du et mindre udvalg af dinosaurusknogler, der er udgravet i området. Alle beskrivelser er på laotisk og fransk, men museets giver gerne en rundvisning på engelsk.

Sayabouri provinsen

Sayabouri provinsen ligger nord fra Vientiane og grænser op til seks forskellige thailandske provinser i vest og til Luang Provinsen i øst. Specielt den nord vestlige del af provinsen er flot, men det kan være svært at komme rundt.

Seværdigheder

I hovedbyen Muang Sayabouri er der flere interessante templer. Blandt andet Wat Ban Thin, Wat Ban Phapoun og Wat Ban Natonoy

Sekong provinsen

Præcis som Nabo provinsen Salavan kommer der meget få turister til Sekong. Det skyldes primært dårlige veje (specielt i regntiden) samt at provinsen slet ikke er klar til at tage imod turister.

Xieng Khouang provinsen

Xieng Khouang provinsen er anderledes end de andre provinser i Laos. Her er der bakker og fyrretræer i stedet for bjerge og jungle. Kendt for krukkesletten.

Xieng Khouang var også den provins i Laos, der blev mest bombet under Vietnamkrigen. Det siger ikke så lidt i det mest bombede land i verden. Hvert år træder mange voksne og børn på de usprængte bomber og resulterer i enten død eller andre skader. Det betyder naturligvis at man ikke bare skal tage en tur i skoven her.

De lokale har på en måde taget bomberne til sig. Specielt i hovedstaden Phonsovan bruges rester fra bomber til huse, udsmykning, krukker, værktøj og meget mere. Det er næsten surrealistisk.

Advarsel: Der har været flere røverier på vejen til Xieng Khouang, derfor flyver mange til provinsen.

Seværdigheder

Krukkesletten
På Krukkesletten står der tusindvis af store stenkrukker – nogle flere meter høje. Arkæologer mener at krukkerne 1500 – 2000 år gamle. Man ved ikke med sikkerhed hvad krukkerne blev brugt til. Nogle mener det er begravelsesurner og andre mener de blev brugt til opbevaring af mad.

Ifølge laotiske legender boede der kæmper i området, som lavede krukkerne. De lokale fortæller at blev krukkerne lavet af oldtidskongen Khun Cheung. Efter han havde vundet et stort slag lavede kan krukkerne til at opbevare risvin det fejringen af hans sejr.

Advarsel: Krukkesletten er et farligt sted – besøg KUN de opmarkede områder, der ligger mange usprængte bomber i på sletten.

Byen Muang Kham
Har du en ekstra dag i Xieng Khouang kan du tage til Muang Kham. Her er varme kilder og den stor hule Tham PieW. 400 civile blev dræbt i hulen under borgerkrigen, da de bombe faldt ned i den.

Phongsali provinsen

Kommer du til Phongsali provinsen når du ikke meget længere ud i Laos. Provinsen er omringet af Kina og Vietnam på 3 sider og ligger i bjergene. Phongsali provinsen har et rigt dyreliv med blandt andet tigre og leoparder.

Seværdigheder

Phongsali byen
Byen Phongsali ligger siden af Phu Fa bjerget i 1.400 meters højde. Grundet placeringen i højden bliver her ganske koldt (ned til 5 grader om natten og 10 grader om dagen) – husk regntøj og varmt tøj.

Phu Den National Park
Parken ligger langs med den vietnamesiske grænse, har flere bjerge i nær 2 kilometers højde. Over 70% af Phu Den er dækket af skov og er hjemsted for asiatisk sortbjørn (kravebjørn), banteng ko, træleopard, guar, tigre og flere andre dyr.

Landsbyen Hat Sa
Hat Sa er en lille landsby i det aller nordligste Laos. Byen ligger i et smukt område, men de fleste kommer her bare på transit mellem Phongsali og Muang Khua.

Muang Khua – hvis du vil væk fra det hele
Byen Muang Khua ligger i et naturskønt område ved Nam Ou floden. Turen hertil er billedskøn, men også området omkring byder på store oplevelser. Trekkere kan man fordel vandre op i det nærliggende bjerge og gamle Ho Chi Minh stier. Byen har ikke så meget at byde på, men her kommer meget få turister og kigger du rundt i de små gader ser du helt ny side af Laos.

Oudomxai provinsen

Er du til et område med forskellige kulturer, religioner, sprog og beklædning er Oudomxai provinsen stedet for dig. Der er 23 forskellige etniske grupper i Oudomxai og hovedstaden Muang Xay ligger mellem to Hmong landsbyer.

Seværdigheder

Byen Udomxai
Hovedstaden i provinsen af samme navn bliver besøgt af mange rejsende. De fleste bare på gennemrejse til et andet sted. Der er dog mulighed for at finde et lokalt turistselskab og arrangere trekkingture eller ture til nogle af de omkringliggende landsbyer. 11 kilometer fra byen Oudomxai ligger det smukke Lak Sip vandfald.

Landsbyen Pak beng
Hvis du kommer med båd fra Thailand stopper du sikkert op i Pak Beng. Bortset fra byens marked, hvor du kan købe alle mulige forskellige dyr er der ikke meget at se. Pak Beng er desværre også kendt for at turister bliver bestjålet – undlad at efterlade værdier på det værelse og lad være med at vifte med dit kamera og andre dyre genstande.

Landsbyen Muang La
På vejen mellem Udomxai og Phongsali ligger den billedskønne by Muang La. Byens tiltrækning stammer fra dens smukke grønne omgivelser, husene der lavet af træ og bambus samt dens oldgamle tempel. Tæt ved byen ligger der en række varme kilder. Du kan bade i kilderne, men husk at tage hensyn til de lokale og dæk dig med en Sarong.

Luang Nam Tha – økoturisme i topklasse

Luang Nam Tha er foregangsprovinsen for økoturisme og trekking i Laos. Her kommer mange turister og det er ikke uden grund.

Her er gode muligheder for trekking i uspoleret regnskov, bådture eller kajakture på Nam Tha floden og så er Luang Nam Tha den provins i Laos, der har fleste forskellige etniske grupper.¨

Seværdigheder

Byen Muang Long
Muang Long ligger i et smukt område ved Nam Long og Nam Ma floderne med karst bjerge i baggrunden.
Muang Long er endnu ikke udviklet som turistby, det betyder at der ikke er så meget organiseret turisme som andre byer i provinsen. Her er få hoteller og ganske få simple restauranter.
Men Muang Long har potentiale – skal du på trekking eller mountain biking, så tag en tur rundt i det smukke område blandt rismarker, klipper, jungle og små landsbyer.
På Muang Long´s morgenmarked kommer der flere forskellige etniske grupper klædt i deres egne dragter.

Byen Muang Sing
Muang Sing er godt på vej det at blive det nye turist eller backpacker mekka i Sydøstasien.
Byen ligger i fantastiske omgivelser i en smuk dal med bjerge og kløfter. Her er også en meget afslappet atmosfære.
På en tur rundt i byen vil du se smukke traditionelle træhuse fra thai lue kongedømmet og etniske grupper i deres traditionelle dragter.
Muang Sing´s centrum er markedet. Der handles på markedet hele dagen, men det er bedst om morgen, hvor indbyggerne fra de omkringliggende landsbyer kommer til byen og handler.
Der er gode muligheder for at organisere treks og udflugter i byen og guiderne er ofte rigtigt gode.

Khammouane provinsen

Khammouane provinsen er det centrale Laos er byder på fantastiske naturoplevelser og Laos Tourism undersøger i øjeblikket mulighederne for at tilbyde økoturisme i området. Her er også rester fra oldtidsriget Sikhottabong, drypstenshuler, frodige rismarker og meget mere.

Seværdigheder

Hovedstaden Thakhaek
Hovedstaden i Khammouane provinsen er Thakhek, som ligger ved Mekong floden overfor Nakorn Phanom i Thailand. Byen er udgangspunkt for ture i området og har også en del velbevarede bygninger fra den franske kolonitid.

Buddha hulen (Tham Pha Fa) og andre huler
Tham Pha Fa, der først blev opdaget i 2004, indeholder 229 Buddha-ikoner gemt blandt hulens drypstensstalaktitter. Der findes også en række andre huler i området, der er værd at besøge. Lej en guide og chauffør på et af hotellerne i Thakhaek.

Sikhottabong Stupa
Denne stupa blev oprindeligt bygget i det 9-ende århundrede af kong Nanthasene for at huse knogler fra Buddha. Stupaen har under det store Sikhottabong rige, der dengang regerede på dette sted. King Saysetthathirath restaurerede stupaen i det 16 århundrede.
Stupaen ligger ved Mekong flodens bred cirka 7 kilometer fra Thakhaek.

Tad Namsanam & Tad Mouang vandfaldene
Tad Namsanam vandfaldet består af 2 forskellige vandfald, der tilsammen er cirka 60 meter høje. Vandfaldet ligger i Khoun Kham nationalparken og kan besøges på et 1-dags trek. På vejen til vandfaldet kan man være heldig at se vilde elefanter. Tæt ved Tad Namsanam vandfaldet ligger Tad Mouang vandfaldet, hvor der lever Makakaber, Langurer og gibbonaber. Lokale guider kan og bør hyres ved informationen ved indgangen til Tad Namsanam stien.

Kampaeng Yak (Den gigantiske mur)
Ifølge legenden blev muren bygget i den 9 århundrede under det daværende Sikhottabong rige. Flere og flere mener dog at man har taget en naturlig mur og integreret den i ens eget forsvarssystem. Det bedste sted at besøge muren er 8 kilometer nord for Thakhaek på hovedvej 13, her er muren 16 meter høj og fortsætter uden brud i 75 meter.

Konglor drypstenshulen
Denne drypstenshule er 7,5 kilometer lang og er blevet formet af Hinboun floden, der flyder gennem den. Du kan tage en bådtur gennem hovedhulen, der er 90 meter bred og 100 meter høj. Du kan komme til Konglorhulen på 2 måder – enten via en 40 kilometer landevejstur fra Ban Khoun Kham (Gateway to Konglor) eller via et lidt længere bådtur med start i landsbyen Naphouak.

Champassak Provinsen

I Champassak provinsen finder du imponerende vandfald, mange forskellige etniske grupper, det øde beliggende men imponerende Wat Phu tempel samt det unikke område “4000 øer”, der skabes af Mekong floden i regntiden.

Seværdigheder

Pakse
Hovedstaden i provinsen er Pakse, der ligger hvor Sefloden og Mekongfloden mødes (Pakse betyder Seflodens munding). Pakse er et godt sted at bruge til at udforske området og har en af de største markedspladser i regionen.

Sii Pan Don – 4000 øer
I den sydlige del af Champassak provinsen ved grænsen til Cambodia udvider Mekong floden sig til en bredde på 14 kilometer. I regntiden stiger vandet i floden og dette skaber hundredevis af øer og småøer.

De største øer er beboet og på den største “Don Khone” er der 5 kilometer ubrugt jernbane fra den franske kolonitid.
Man kan ikke sejle længere syd på end Don Khone på grund af Samphamit- og Khong Phabeng vandfaldene. Khong Phabeng vandfaldene siges at være de bredeste vandfald i verden.
Nær vandfaldende er der mulighed for at se den udrydningstruede Irrawaddy floddelfin.

Wat Phu – Bjergtemplet

Vat Phou er et ødelagt Khmer hinduistisk tempelkompleks i det sydlige Laos.

Wat Phu templet stammer fra det 5. århundrede. Det oprindelige tempel blev bygget på topppen af en bakke på et sted, hvor der var frisk vand. Bjergtoppen siges at ligne Shivas fallos.
Ved templet er der en række udskårne klipper, der ligner henholdsvis en krokodille, en slange og en elefant. Man mener at der blev foretaget menneskeofringer ved stenene.

Wat Phus nøjagtige historie er ikke kendt, men det er sikkert at templet er bygget af den Khmer civilisationen, der senere byggede Angkor templerne i Cambodia. Fra sin øde placering på en bakketop er der en fantastisk udsigt over den omkringliggende Mekongdal.

For at komme til Wat Phu templet skal man først båd 1,5 time fra byen Champassak og ned af Mekongfloden og derefter tage en Tuk Tuk de resterende 8 kilometer.

Bolikhamsai provinsen

Bolikhamsai i det centrale Laos er først og fremmest hjemsted for en stor del af Laos´ største nationalpark Nam Theun National Biodiversity Conservation Area (Nakai), hvor man finder mange truede dyrearter.

Seværdigheder

Paksan
Paksan er hovedstad i Bolikhamsai provinsen og er primært et handelscentrum, som ligger hvor Nam San og Mekongfloderne mødes. Der er flere NGO i området med engelsktalende personale, så der af og til lidt i byens fa restauranter. Tag evt. en spadseretur langs floden.
Seværdigheder

Wat Prabath
Dette tempel er et vigtigt pilgrimsmål på vejen fra Vientiane til Paksan. Her finder du et kæmpe ”fodaftryk” af Buddha. Templet ligger i et fantastisk landskab.

Nam Thuen nationalparken (Nakai)
Nam Thuen er Laos´ største nationalpark med sine 3.700 km2. I parken finder du mange truede dyrearter – blandt andet saolahjorten, der først blev opdaget i Vietnam i 1992. Her er også træleoparder, elefanter, asiatisk sortbjørne, guare, malajbjørne og tigre.

Stenskoven
Nær ved Ban Nahin, Poupha ligger en “stenskov”, der består af tusindvis af klippespir. Skoven ligger tæt ved den vietnamesiske grænse og bliver besøgt af mange vietnamesiske turister.

Flodtur på Nam Kading floden
En tur fra byen Pak Kading til Nam Tok Taat Wang Fong vandfaldene kan klart anbefales.
Selve vandfaldene er ikke noget specielt, men turen byder på et møde med uberørt regnskov på begge sider af floden, og man passerer også flere landsbyer med landsbyliver går sin traditionelle gang. Man kan bade i det kølige vand ved vandfaldene.

5 kommentarer til “Laos”

 1. Er det rigtigt ? – Vi rejser til Laos og Cambodia til november, og har fået at vide man skal have visum !
  Håber på svar

  Svar
 2. Der skal ikke søges visum mere som dansk statsborger. Der skal kun oplyses ind og udrejse dato som i Thailand etc.

  Svar

Skriv en kommentar