Mozambique

Republikken Mozambique (går også under navnet Mocambique) er et land, der er beliggende i den sydøstlige del af Afrika. Mozambique er medlem af “Sammenslutningen af portugisisksprogede lande”, da landet tidligere har været koloniseret af portugiserne, da oprettede handelsposter samt forter langs kysten.

Mozambique grænser op til Tanzania i den nordlige del af landet, Malawi og Zambia i den nordvestlige del af landet, Zimbabwe i den vestlige del af landet samt Swaziland og Sydafrika i den sydvestlige del af landet. Mozambique grænser i øvrigt også op til Mozambique-kanalen i Det Indiske Ocean.

Mozambique

Sikkerhed

Mozambique er generelt et rimeligt sikkert land at rejse i – hvis man tager de rette forholdsregler. Tyverier og røverier er den største risiko, så derfor skal du være opmærksom på dine værdier og undgå at have noget på dig, der signalerer en høj værdi (Lad Rolex uret blive hjemme).

Skal du til Mozambique, så kan du læse en god rejsevejledning på Storbritanniens udenrigsministeries hjemmeside her.

Visum

Der er visumpligt i Mozambique.Det anbefales det at du søger visum inden rejsen til Mozambique. Du kan søge visum via Mozambique´s ambassade i Sverige. Du kan læse om de aktuelle visumbetingelser hos udenrigsministeriet: https://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/pas-og-visum/mozambique-pas-og-visum/

Valuta

Den lokale valuta er Metical. Generelt så er der gode muligheder for at finde hæveautomater i hovedstaden og de største byer. Der er også gode muligheder for at veksle udenlandsk valuta i bankerne.

Lokal transport

Der flyves indenrigsflyvninger fra Maputo til Beira, Inhambane, Nampula, Pemba, Tete, Quelinmana, mfl. Det er dog generelt dyrt at flyve indenrigsflyvninger i landet.

Det er muligt (Hvis man har mod på det) at leje bil både internationale og lokale biludlejningsfirmaer. Dette er primært i Maputo og Beira. Vær dog opmærksom på at vejene kan være af tvivlsom kvalitet og det kan være risikabelt at køre om aftenen og natten.

I de større byer er der fine muligheder for at finde taxaer. Ellers benytter de lokale sig primært af “Chappas” til at komme rundt. Det er tvivlsomme minivans, som man finder over hele landet. De kører typisk fra A til B og priserne er meget lave. Det kan dog være en besværlig måde at komme rundt på, hvis man skal til destinationer hvor man skal skifte Chappas flere gange.

Mange vælger at kører fra Sydafrika i en lejet bil. Her kræver det dog at du har den nødvendige tilladelse (Kan du typisk tilkøbe hos biludlejningsfirmaet). Det kræver også at du køber en forsikring i Mozambique (Skal købes ved grænsen).

Overnatning

De fleste danskere som besøger Mozambique, rejser via rejsebureau. Her er overnatningen planlagt for dig.

Ønsker du selv at booke din ferie, så findes du mange internationale hoteller i Maputo og Beira. Ønsker du at bo i de mindre byer, skal du forvente en noget lavere standard. Det er muligt at booke feriehytter, bunalows og rondavels (Traditionel afrikansk hytte) til meget fornuftige priser.

Mad og drikke

Maden er afrikansk med stor inspiration fra Portugal. Der er massere af ingridienser fra havet og retterne består ofte af: suppe til forret, hvorefter der følger en ret med ris, kartofler eller begge dele.

Af specialiteter kan nævnes:

  • Skaldyr – Landet er kendt for de mange retter med skaldyr, eksempelvis rejer grillet med piri-piri sauce.
  • Wusa – Majsgrød
  • Matapa – Peanutsovs med ris, hvidløg, løg og kokosmælk. Ofte med krabber eller rejer.
  • Piri-piri kylling – Kylling marineret i limesovs med hvidløg og chili.

Drikkepenge

Der forventes generelt ikke drikkepenge, medmindre du er på en større restaurant i Maputo eller nogle af de andre turistområder. Har du haft en god oplevelse er 5% ekstra meget normalt.

Rejseforsikring

Du skal tegne en privat rejseforsikring – undersøg de forskellige selskaber grundigt, hvis du ikke allerede har en forsikring. Der kan være forskellige betingelser og dækning, så vælg et selskab, hvis betingelser matcher din rejse.

Vaccination

Det er vigtigt at du bliver vaccineret mod en række sygdomme, hvis du ikke allerede har vaccinationen. Skal du til Mozambique, så kan det være relevant med vaccination mod: Difteri, Stivkrampe, Hepatitis A og Hepatitis B. Desuden kan det være et krav at du kan fremvise dokumentation for at du er vaccineret mod Gul Feber, hvis du kommer fra et land hvor der findes Gul Feber.

Der er risiko for Malaria i det meste af landet, så det er også noget du bør tage med i dine forberedelser.

Tag til din læge eller til det nærmeste vaccinationscenter og få en snak om rejsesygdomme og vaccinationer. Det er vigtigt at du får påbegyndt vaccinationsprogrammet i god tid, da de ofte skal tages over flere omgange.

Skriv en kommentar