Cuba

Cuba (eller mere formelt; Republikken Cuba) er en østat, der er beliggende i den nordlige del af Caribien, mellem Atlanterhavet og det Caribiske Hav. Landet grænser desuden op til USA og Bahamas i den nordlige del af landet, Mexico i den vestlige del af landet, Cayman-øerne og Jamaica i den sydlige del af andet samt Haiti i den sydøstlige del af landet.

Landets totale areal lyder på 110.860 kvadratkilometer, hvilket betyder, at landet er placeret som nummer 104 på listen over verdens største lande. Det er en meget ubetydelig del af dette areal, der er dækket af vand.

Old havana

Old Havana

Valuta

Der findes 2 valutaer på øen – Cubansk peso, og Cubansk konvertibel peso. Cubanske pesos er den lokale valuta. Det er den valuta som de lokale bliver lønnet i, mens turister normalt kun benytter konvertible peso. Man kan med fordel tage EURO med på rejsen, da det er den nemmeste valuta at veksle. Der er dog mange banker i de større byer som modtager Visa, så det er ikke længere det store problem at hæve penge. Men det anbefales at enten have lidt Euro med til den første dag, eller at hæve i lufthavnen.

Du kan også veksle Amerikanske dollars, men der bliver lagt et straf gebyr på, der gør at det ikke kan betale sig.

Husk at veksle dine pesos tilbage til Euro, inden du forlader landet, da det ikke er lovligt at tage valutaen med ud af landet.

Bemærk at det ikke er muligt at benytte American Express, Diner´s club eller andre kreditkort som er udstedt i USA. Derfor anbefales et Visakort udstedt af en dansk bank, da der er nogle som oplever problemer med brugen af Mastercard på Cuba.

Vaccinationer

Skal du til Cuba, så bør du blive vaccineret. Snak med lægen omkring hvilke der er nødvendige, det kan typisk være Difteri, Hepatitis A og Stivkrampe.

Visum

Der er visumpligt i landet.

Opholdet kan forlænges lokalt med maximum 30 ekstra dage. Dit pas skal have en gyldighed under hele opholdet. Du skal også have en gyldig rejseforsikring for indrejse og en returbillet. Du kan også risikere at skulle dokumentere lovligt logi i Cuba og eventuelt visum til næste destination, hvis du er på rundtur.

Opnår du et visum i Danmark, så må du ikke rejse ind i Cuba via USA. Det er muligt at søge visum via følgende rejsebureauer: http://misiones.minrex.gob.cu/en/denmark/consular-services

Du kan også læse mere om visum hos udenrigsministeriet: http://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/pas-og-visum/cuba-pas-og-visum/

Bedste rejsetidspunkt

Cuba er generelt behageligt året rundt. Temperaturen ændrer sig ikke meget, men man bør dog være opmærksom på at der fra Maj til Oktober er regntid. Det er også værd at bemærke at Cuba ligger i et område der er meget ramt af orkaner, hvilket typisk sker i August / September. Højsæsonen for turister er mellem December og Marts og efterfølgende i Juli og August. I højsæsonen stiger priserne en del.

Sikkerhed

Det er generelt sikkert at rejse til Cuba, men det er et land hvor der er risiko for at der med kort varsel opstår sikkerhedsmæssige udfordringer. Det er en god idé at holde sig ajour med den aktuelle sikkerhedssituation, f.eks. via den britiske rejsevejledning her: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/cuba

Rejseforsikring

Da du rejser udenfor EU er du ikke dækket af noget sygesikringskort, derfor bør du tegne en privat rejseforsikring til den ferie på Cuba. Hvis du ikke har en forsikring og du kommer ud for en ulykke eller bliver ramt af alvorlig sygdom, kan det have uoverskuelige økonomiske konsekvenser uden en forsikring. Det er også obligatorisk at have en rejseforsikring, hvis man ønsker at besøge Cuba og man risikere at blive afvist, hvis man ikke er i besiddelse af én.

Tidsforskel

Afhængigt af sommer eller vintertid i Danmark, er Cuba enten 5 eller 6 timer bagud ift. dansk tid.

Mad og drikke

Generelt er en stor del af madlavningen med gode råvare fra havet (Fisk, skaldyr, og lign). Der er også mange kød og bønneretter og massere af ris. Der laves meget god rom på Cuba og der er gode muligheder for lækre drinks.

Drikkevand

Det frarådes at drikke vandet fra hanerne. Køb vand på flaske for at være på den sikre side.

Drikkepenge

Det er efterhånden udbredt at give drikkepenge på Cuba. Regn med 10-15 procent på hoteller og når du er ude og spise. Din taxachauffør forventer tilsvarende i drikkepenge. Det er også en god stil at give stuepiger og lignende lidt i drikkepenge.

Fotografering

Det er ikke tilladt at tage billeder af militære installationer. Det er hellere ikke tilladt at tage billeder af havne, jernbaner og lufthavne. Ved nogle seværdigheder skal du betale ekstra for at få lov til at tage billeder.

Overnatning

Langt de fleste bor på hotel og har booket hjemmefra. Der findes mange hoteller på Cuba, men de fleste ligger i Havana og på Varadero Beach. Standen er ofte fornuftig, men mange bygninger er fredet og kan have lidt alternative løsninger. I den værste turistsæson er det meget vigtigt at booke i god tid, da hoteller hurtigt bliver fyldt op.

Der er også mulighed for bed and breakfasts. Det er lovligt hvis familien har fået en tilladelse fra myndighederne. Den tilladelse kan man se via et trekanten klistermærke, som er blåt i kanten og hvidt i midten (Placeret på døren).

Man kan også campere nogle steder på Cuba. Her er faciliteterne ofte i fin stand, med svimmingpool, cykeludlejning, mv. Det er ikke lovligt at campere på strande og lignende.

Åbningstider

Butikkerne har typisk åbent fra 9.00 til 19.00 på hverdage, mens banker har åbent fra 8.30 til middag og igen fra 13.30 til 15.00 på hverdage. Om lørdagen har de åbent et par timer om formiddagen.

Transport

Hvis der er plads på flyene, er der gode muligheder for at flyve indensrigsflyvninger mellem de største byer på Cuba. Priserne er lave, men flysikkerheden er ikke i top og man bør ikke være bange for at sætte sig ind i en gammel russisk flyvemaskine.

Der er gode muligheder for at køre med busser på tværs af landet. Nogle af dem har dog en tendens til at være overfyldte.

Der kører også daglige tog mellem Havana og Santiago de Cuba og der er også forbindelser til nogle af de regionale hovedstæder. Det er ikke den hurtigste transportform, men en spændende måde at se noget af det ægte Cuba.

Taxaerne er ofte i dårlig stand og kan være svære at booke. Bestil dem gerne i god tid fra hotellet. Det er vigtigt at aftale prisen på forhånd.

Du kan godt leje biler på Cuba. Vær opmærksom på at skiltningen ofte er dårlig og at det frarådes at køre ud om aftenen og natten. Vejnettet er typisk godt og velfungerende.

 

 

Havana, Cuba

Havana

Skriv en kommentar