Haiti

Haiti er et land, der er beliggende på den vestlige tredjedel af øen Hispaniola, der er placeret i det Caribiske Hav, en smule øst for Cuba. Haiti grænser udelukkende op til Den Dominikanske Republik. Landet var før i tiden en fransk koloni, og var et af de første amerikanske lande efter USA selv, der erklærede sig uafhængig og selvstændigt.

Landet har et samlet areal, der lyder på 27.751 kvadratkilometer, hvoraf små 0,7 procent af dette areal er dækket af vand. Haiti er verdens 140. største land.

Haiti er særligt kendt for det jordskælv, der ramte landet den 12. januar 2010.

Vaccinationer

Når man rejser til Haiti, bør man beskytte sig imod de sygdomme, som eksisterer i landet.

I Haiti er det blandt andre sygdomme som Difteri, Hepatitis A, Stivkrampe og Malaria, der står højt på listen over sygdomme, man bør beskytte sig mod.

Alle disse sygdomme, på nær Malaria, kan man blive vaccineret mod. Malaria derimod beskytter man sig mod rent medicinsk, bl.a. ved at anvende malariatabeletter. Ønsker man yderligere information om enten sygdomme eller vacciner, anbefales det at man kontakter egen læge.

Det kan også være nødvendigt med Gul feber vaccination, hvis du kommer fra et land med Gul Feber.

Valuta

Den lokale valuta er Gourde, 1 gourde kan deles op i 100 centimes. Der findes hæveautomater, hvor du kan hæve via internationale kreditkort. De kan dog være ustabile, så hav en backup plan klar. Det er ikke udbredt med rejsechecks. De fleste større hoteller, restauranter og butikker, tager i mod kreditkort.

Drikkepenge

10 procent i drikkepenge, når man er ude og spise, det er meget normalt. Hvis du er på bar, så forventes det også, at du giver lidt til bartenderen.

Mad og drikke

Det haitiske køkken er en spændende blanding af kreolsk og fransk mad. Af specialiteter kan blandt andet nævnes:

  • Griot – Stegt svinekød.
  • Pikliz – Krydret haitisk coleslaw.
  • Tasso – Små lækre marinerede kødstykker.
  • Diri kole – Ris og bønner.
  • Banan peze – Stegte grønne madbananer.

Af drikkevarer skal nævnes den berømte Barbancourt rom og den gode lokale øl Prestige.

Overnatning

Danske turister besøger primært de luksuriøse resorts, hvor der er rig mulighed for at nyde swimmingpools og aircondition. Der er mange penge at spare ved at booke i perioden mellem midt april og midt december.

Ellers er der en række hoteller fordelt ud over landet, men primær i Port-au-Prince og Petionville. Og nær strandende fra hovedstaden til St Marc eller Petit-Gonave. Derudover findes der hoteller i Cap-Haitian, Gonave Bay, Petit-Gonava, Jacmel og Les Cayes.

Transport

Den nemmeste måde at komme rundt er typisk via indenrigsflyvninger. Disse kan eksempelvis bookes via: https://sunriseairways.net/

Et alternativ er at bruge busnettet, hvor du meget billigt kan rejse rundt. Der kører eksempelvis busser med aircondition mellem Port-aur-Prince og Les Cayes i den sydlige del af landet og til Cap Haitian i den nordlige del. Der er også mere simple og mindre luksuriøse busser, f.eks. mellem Port-au-Prince og Jacmel.

Der er også mere simple og mindre luksuriøse busser, f.eks. mellem Port-au-Prince og Jacmel. Det er værd at bemærke at der ikke findes deciderede busstopsteder, man råber stop når man vil af eller rækker armen ud, hvis man vil med.

Man kan også leje bil, hvis man har mod på det. Det er generelt dyrt, da der sker mange uheld i trafikken.

Der er også mulighed for at fange en taxa, f.eks. kører det private firma Nicks Radio Taxi i eksempelvis Port-aur-Prince. Generelt er taxaerne af meget lav standard og man skal være varsom med at benytte disse.

Sikkerhed

Du bør overveje hvor du rejser og hvordan du rejser. Du kan læse Storbritanniens udenrigsministeries rejsevejledning til landet, hvor der står en masse relevant information – den finder du her.

Vejr

På Haiti er der ikke en decideret høj- eller lavsæson i forhold til besøg af turister. Vejret kan dog påvirke rejsen, så vær opmærksom på at der er regntid i april – maj og i september-oktober. I regntiden kan det regne voldsomt, især om aftenen.

Visum

Skal du besøge Haiti, så er det pt. visumfrit i 90 dage. Husk dog at undersøge de gældende regler, da reglerne kan ændres indenfor kort tid. Du skal selvfølgelig være i besiddelse af et gyldigt pas, som mindst har en gyldighed på 6 måneder fra indrejsedagen. Du skal dog også have en returbillet eller en billet ud af landet.

Du kan læse de aktuelle regler her: https://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/pas-og-visum/haiti-pas-og-visum/

Rejseforsikring

Du skal selvfølgelig tegne en privat rejseforsikring hvis du skal til Haiti, da det er den eneste måde du er dækket, hvis du oplever sygdom eller uheld.

Skriv en kommentar