Bulgarien

Bulgarien er et land, der er placeret i den sydøstlige del af Europa – mere præcist er Bulgarien beliggende på Balkan-halvøen. Landet grænser op til Rumænien i den nordlige del af landet, Grækenland og Tyrkiet i den sydlige del af landet, Makedonien og Serbien i den vestlige del af landet samt Sorthavet i den østlige del af landet.

Landet har et totalt areal på 110.910 kvadratkilometer, hvoraf 0,3 procent af dette er vand. Landets størrelse svarer ca. til 2.5 gange Danmarks størrelse. Bulgarien har tidligere været en del af Det Osmanniske Rige, men løsrev sig og blev uafhængige d. 22 september 1908.

Albena Beach

Albena Beach – Bulgarien

Er der nogen krav til ophold i Bulgarien?

Du behøver ikke visum i Bulgarien for ophold under 90 dage. Dit pas skal dog være gyldigt under opholdt, og udenrigsministeriet anbefaler at det er gyldt 3 måneder ud over opholdets varighed.

Åbningstider

Som hovedregel har de fleste butikker åben hver dag – minus søndag (Fra 9.00 til 19.30). Mange butikker vælger dog at holde lukket midt på dagen. Bankernes åbningstid ligger typisk fra 8.00 til 12.00 og igen fra 13.00 til 17.00 på hverage og et par timer lørdag formiddag.

Alkohol og rygning

Reglen er at du skal være 18 år før du kan købe alkohol. Der må ikke ryges på offentlige steder. Barer og caféer bestemmer selv om der skal være rygeforbud eller ej på deres sted, og skilter med det. På større steder er der ofte som i Danmark, indrettet specielle rygeområder, hvor der er ordentlig udsugning.

Valuta

Valutaen i Bulgarien hedder lev – Selvom Bulgarien er med i EU, så er de ikke med i euro-samarbejdet. Du har dog mulighed for at bruge internationale betalingskort som f.eks. Mastercard eller VISA. Skal du dog rejse i områder væk fra de større byer, så anbefales det at du har kontanter på dig.

Mad og drikke

Langt de fleste turistområder er fyldt med vestligt mad og fastfood. Det lokale køkken er dog ofte godt og spændende. Det er typisk retter med fisk, får eller lam. Det er også værd at bemærke at der produceres vin i Bulgarien og den kan være udemærket.

Drikkepenge

På nogle restauranter er drikkepengene inkluderet i regningen, hvis den ikke er det, så er det en god hovedregel at lægge 10 procent oveni regningen. Det er også velset at give en euro eller 2 i drikkepenge i taxier. Skal du på en guidet tur, så er det også normalt at give lidt drikkepenge i Bulgarien.

Forsikring

Du er dækket af det blå sygesikringskort på dine rejser til Bulgarien, men dette dækker kun ved sygdom og uheld. Det dækker eksempelvis ikke hjemtransport, hvilket kan blive en meget bekostelig affære, ved seriøse uheld og lignende. Vil du være på den sikre side, bør du tegne en privat rejseforsikring.

Overnatning

Langt de fleste bor på hotel under deres ophold i Bulgarien. Hotellerne følger det europæiske klasifikationssystem, hvor de bliver vurderet med stjerner. Der findes mange hoteller af tvivlsom standard, men kvaliteten er på vej op og der er efterhånden et meget stort udvalg af gode hoteller.

Der er også campingpladser omkring turistområderne. Campingpladserne vurderes fra I til III og pladserne med højeste vurdering har fine faciliteter, mens de lave er meget primitive.

Som alternativ til hoteller er det også muligt at leje private boliger, f.eks. via Airbnb.

Lokal transport

Der er rimelig gode muligheder for at flyve indensrigsflyvninger i Bulgarien. Priserne er forholdsvis fornuftige. Som alternativ er der også et fin tognet i landet, hvor man anbefales at rejse på første klasse. Det dækker langt de fleste af de større byer.

Du kan også nemt leje en bil i alle de større byer. Priserne er forholdsvis lave, men det er vigtigt at du læser betingelserne grundigt.

Vil du køre med taxa, er det ofte ikke noget problem, da der i alle større byer er et stort udvalg af taxaer.

3 kommentarer til “Bulgarien”

  1. Vi er ungt par som har bestilt rejse til Bulgarien tæt på Sunny Beach. Er der noget vi skal være opmærksomme på eller steder vi ikke skal opholde os i forhold til kriminalitet?

    Svar
  2. min kone har fillipinsk pas og vi vil på en mc tur til bulgarine og rumænien til sommer . er det ok men fillipin pas ? på fårhånd mange tak mvh Leif og Jilpa Rundstrøm.

    Svar

Skriv en kommentar