Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City er den største by i Vietnam og sydens hjerte. Den er (med rette) blevet beskrevet som byen, der aldrig sover, og endda et kort ophold i disse summende gader vil være fyldt med eventyr. Den tidligere kolonihovedstad er fyldt med traditioner, men sammensmeltningen af gamle og nye verdener skaber en farverig sidestilling.

Arkitekturen, de historiske bygninger, streetfood og markeder udgør alle sammen det, der får byen til at pulsere, og du skal bruge hvert sekund her klogt for at suge så meget til dig som du overhovedet kan.

Udforsk fortiden

De lokale kalder stadig denne by for dens tidligere navn, Saigon, som hentyder til deres dybe følelser af stolthed og patriotisme mod deres kulturarv. Når man ved dette, så vil ingen tur til Saigon være komplet uden at dykke nærmere ned i den komplicerede historie.

Landet har set årtier med politisk uro, og Vietnamkrigen skiller sig ud i nyere historie for dens internationale påvirkning. Halvdags-touren i Cu Chi Tunnel er en fængende måde at lære mere om snilde som Viet Cong udviste under de turbulente år. Det er et sindrigt tunnelsystem på landet udenfor byen, der var et hemmeligt våben for den vietnamesiske modstandsbevægelse. Turene afgår to gange dagligt og varer ca. 4 timer (inklusive rejsetid).

Hvis du ønsker at lære mere om Vietnam i krigstiden, så tag en tur til War Remnants Museum eller Ho Chi Minh City Museum for at se fantastiske udstillinger, der giver indblik i fortiden.

Gå ud i gaderne

Der er ingen bedre måde at se HCMC end til fods. Den indre by (Distrikt 1) er ret logisk planlagt, og mange af de større attraktioner er indenfor gåafstand af hinanden. En god start er Notre Dame-katedralen lige i midten af byen. Katedralen er navnesøster til katedralen i Frankrig, og har nogle fantastiske blomsterhaver rundt om.

Næste stop er det iøjenfaldende Ho Chi Minh posthus på tværs af gaden. Den særprægede gule facade med de symmetriske buer giver et statslig og stolt indtryk. Her kan du købe og sende postkort til dine kære over hele verden for kun ca. $1.

Herfra kan du gå til Independence Palace, War Remnants Museum, samt Saigon Opera House for at nævne et par stykker.

Tag ud på vands

Hvis du er træt af at gå, så tag ned til Hai Ba Trung Street fra Notre Dame mod Bach Dang Waterbus Station. Dette er en ukendt attraktion i byen, og for mindre end $2 kan du købe en returbillet for at se byen fra floden. Saigon-floden er en stor stolthed og glæde for de lokale, og vandet snor sig gennem det meste af byen. På vandbusserne kan du få et fantastisk udkig til byens skyskrabere og tage et nærmere kig på det lokale liv langs flodsiden. Vandbussen vil også tage dig fordi det ikoniske Landmark 81.

“Do it for the Gram”

Saigon er fyldt med unikke fotomuligheder, og du bør sørge for at inkludere nogle af disse foto-stops på vejen. To blokke fra Bach Dang Waterbus Station er Café Apartment-bygningen. Denne ukonventionelle bygning indeholder forladte lejligheder, som er blevet ombygget til moderne cafeer, restauranter og arbejdspladser. Den findes på Nguyen Hue Street, som også er en berømt gågade.

Cirka halvanden kilometer derfra, finder du Nhà thờ Tân Định, eller bedre kendt som Pink Church. Det er en romersk-katolsk kirke bygget i 1870’erne af franskmændene og blev malet pastellyserød både indeni og udenpå.

Kaffestop

Vejret i Saigon er ret brutalt. De fleste lokale sætter farten ned når eftermiddagsvarmen rammer, og lukker deres døre religiøst for en eftermiddagslur. Dette er en god tid til at vente på at varmen passerer i en café. Hver region i Vietnam har en specialkaffe, og nede sydpå er det Ca Phe Saigon. Du skal dog vide at vietnamesisk kaffe er stærk, meget stærk. Ca Phe Saigon er sort kaffe serveret på is med noget kondenseret mælk.

Cafékulturen i byen boomer, og der er masser af skjulte cafeer du kan udforske. Okkio Caffe har masser af unikke drikke på deres menu og Little Hanoi vil give dig en smagsprøve på de nordiske kaffesamlinger. Padma de Fleur er endnu en juvel der serverer kold kaffe og en varm atmosfære. Loft Coffee Bistro er en godt og Instagram-venligt stop med en stor, omvendt urvæg.

Efter solnedgang

Hver asiatisk by har en “festgade” hvis ry går forud. Bangkok har Khao San Road, HCMC har Bui Vien Street. Denne gågade forvandler sig til et festparadis når neonlysene tændes og de små plastikstole kommer frem. Det er en bikube af aktiviteter, da ildslugere, slangetæmmere og streetfood-sælgere finder vej på gaden.

Den uofficielle, nationale hobby i Vietnam er Karaoke. Intet besøg til Saigon vil være komplet uden en sen sang eller to på en Karaokebar, eller Karaoke-emperie. Disse paladsagtige bygninger har private rum belagt med guld, hvor du og dine venner kan synge så meget I orker.

Hvad kan man spise?

HCMC er mest kendt for sin farverige kultur indenfor streetfood. Sælgere med midlertidige køkkener på deres motorcykler serverer et væld af autentiske vietnamesiske retter. Ved Turtle Lake samler de sig om et stort springvand, og du kan nemt prøve alt der tilbydes. Bánh tráng nướng er en fast favorit blandt besøgende, og er også kendt som vietnamesisk pizza.

Tra Tac er den eneste måde at overleve varmen i Saigon. Denne cumquat-the serveres med masser af is og er en lækker, frisk tilføjelse til dit måltid. Den beskedne Banh Mi er et must-try i Saigon. Det er en lille bagette der er fyldt med syltede grøntsager, koriander, kød, paté og chili.

Konceptet ved streetfood og den beskedne natur af sælgernes køkkener kan se lidt skræmmende ud, men du skal give det et forsøg. Vietnamesisk mad blander teksturer og smage som intet andet køkken i verden, og de bruger kun de mest friske ingredienser til at lave disse lækre retter.

“Shop ‘Till You Drop”

HCMC er perfekt til ethvert shoppehjerte. Lige fra lokale markeder, der bugner med gode tilbud til high-end shoppeoplevelser – denne by har det hele.

Ben Thanh Market er et lokalt marked du må besøge. Størrelsen kan virke overvældende, men det er en uforglemmelig oplevelse man kan fortabe sig i blandt alle hylderne. Der er masser af gode tilbud, og det er normalt at prutte om prisen. Her kan du shoppe lokale delikatesser, slik, souvenirs og tøj. Der er også en madafdeling, hvor du kan prøve noget Bún Thịt Nướng, kolde risnudler med forårsruller og grillet svin.

Dong Khoi Street huser mange luksusbrands, inklusive Gucci, Louis Vuitton og Hermés. Union Square Shopping Center har en lang liste af high-end butikker, hvor du kan shoppe indtil du ikke orker mere.

Hvor kan man bo?

Ho Chi Minh er inddelt i 19 separate distrikter, hver med en bestemt kultur og miljø. District 1 er det primære område, hvor de fleste turistattraktioner findes. Her kan du finde high-end hoteller til backpackere og alt ind i mellem. Det er det centrale fest-distrikt, og hvor du kan finde det største udvalg af shopping og restauranter.

District 2 (især Thao Dien-nabolaget) er også kendt som expat-området. Mange udlændinge bor her i lang tid, og området har mange vestlige restauranter og butikker. Cirka 30 minutter væk fra D2 ligger D7. Dette område er en nyere bebyggelse med mange internationale butikker og high-end butikker.

Det er vigtigt at kigge på hvilke attraktioner der findes i det område, du beslutter dig for at bo i, da hvert distrikt vil give en anderledes oplevelse. Du kan også ende med at sidde i den berygtede HCM-trafik mens du prøver at rejse mellem dit hotel og visse attraktioner.

5 tips Ho Chi Minh:

Brug Grab:
Grab er den lokale version af Uber, og er utrolig billig. Det, der går denne app unik er det faktum, at du kan ringe til en motorcykelkører i stedet for en taxa. Det er bekvemt, hurtigt og billigt at sno sig igennem disse travle gader på bagsædet af en scooter.

Prut om prisen:
Det er almindeligt at prutte om bedre priser for varer og tjenester. Uanset om du er på markedet eller på busstationen, så kan du få en bedre pris. Dette gælder også tourpriser og taxapriser – der er sjældent faste priser i Vietnam!

Tag på markedet først:
Der er en gammel overtro der siger, at hvis din første kunde på dagen køber noget fra din butik, så vil du have held resten af dagen. Hvis du ikke laver et salg, så vil din dag fortsætte med uheld. Så sørg for at besøge markederne tidligt om morgenen for at få de bedste tilbud, da sælgerne er villige til at give vilde priser.

Vær ikke bange for at være fleksibel:
Du behøver ikke at planlægge hele din tur nøjagtigt før du ankommer. Der er mange aktiviteter du kan booke langt billigere når du ankommer. Der er også mange turistfælder man skal undgå, og du vil hurtigt kunne identificere dem når du går rundt. Vær villig til at booke eller aflyse ture i sidste øjeblik. Derudover, bør du også være fleksibel da busser ofte kommer for sent, servicen er langsom eller attraktioner lukker uventet.

Lær mere om de lokale skikke:
Vietnamesere er utrolig venlige og imødekommende værter. Det er altid værd at gøre en ekstra indsats som turist og give tilbage ved at lære de lokale skikke at kende. Det er ikke traditionelt at give drikkepenge, og visse folk kan blive fornærmede. Mange steder forventer, at du fjerner dine sko når du går ind i bygningen, og du bør altid dække dine skuldre når du går ind i et tempel eller en pagoda. Læs op på skikkene inden du tager afsted, og spørg dine værter hvis du er usikker. De er altid taknemmelige for din omtanke!