Står du og skal bruge fremmed valuta til en udenlandsrejse? Er du i tvivl om du skal hæve hjemmefra eller på destinationen, eller om det overhovedet er nødvendigt at tage lokal valuta med?
Det kan være enormt dyrt at skulle betale gebyrer, når du hæver og veksler penge på din udenlandsrejse. I denne artikel der gennemgår vi de billigste løsninger for dig, når du skal bruge udenlandsk valuta i din ferie.
Det store spørgsmål er typisk, om det er billigst at hæve direkte i udlandet, eller om du skal veksle dem inden din ferie. Og om det kan betale sig at betale på ferien med dit Visa eller Mastercard?
Hvad koster det at veksle valuta og hæve valuta i udlandet?
Først og fremmest, er prisen forskellig fra bank til bank og også mellem de forskellige vekselbureauer. Man kan ikke entydigt sige 100% at en bestemt løsning vil være bedst for dig, men man kan hjælpe dig med at få skabt et overblik over hvilke elementer du bør forholde dig til. I sidste ende vil det dog afgøres af hvilke betingelser du har i din bank, på dit kort eller du kan finde hos de enkelte vekselbureauer.
Der er dog 3 elementer, som har stor betydning for prisen for din valuta:
- Vekselkursen – Altså den pris du giver for den valuta du vil veksle til (Typisk ift. den danske krone)
- Gebyrer, som enten vekselgebyr eller hævegebyr. Altså de gebyrer din bank eller dit vekselbureau tager for deres service.
- Størrelsen på beløbet.
Vekselgebyr / Hævegebyr
Hvis du ønsker at veksle, så skal du betale et vekselgebyr. Hvis du ønsker at hæve i udlandet, så skal du typisk betale et hævegebyr. Det er lidt det samme og prisen på gebyret vil typisk være det, lige meget hvor stort beløbet er. Hæver du et stort beløb, så betaler du det samme i gebyr som et lille beløb. Ergo vil det blive rigtig dyrt, hvis du vil foretage mange små hævninger eller vekslinger.
Vælger du den vej, så bør du hæve penge så få gange som muligt på din ferie.
Veksle på destinationen?
Ved større feriedestinationer, hvor der er høj konkurrence, kan det til tider betale sig at veksle direkte på destinationen. Men det er selvfølgelig også en problematik, som varierer fra destination til destination. Hvis det er noget du ønsker at gøre, så bør du undersøge vekslekurserne og gebyrpriser på destinationen på forhånd.
Er det en god idé at hæve/veksle penge hjemmefra?
Hvis du er typen som godt kan lide at veksle penge hjemmefra, så bør du forhold dig til 2 ting:
- Vekselkursen (Du kan altid tjekke den aktuelle kurs på de mange valutaomregnere der findes online)
- Gebyret
Er du én af de heldige, som har en god aftale med banken og som enten kan hæve eller veksle penge gratis. Så vil det altid være billigere at hæve de mest udbredte valutaer i Danmark.
Er du derimod blandt de mange, som skal betale et gebyr i banken, oveni i vekselkursen, så vil det nogle gange kunne betale sig at bruge et vekselbureau. Men der kan være syndsyg meget forskel på de aktuelle valutakurser hos de enkelte banker og vekselbureauer, så lav en udregning inden du tager beslutningen. Ved nogle valutaer kan den ene ting betale sig, mens ved andre valutaer har den anden løsning en fordel.
Kan jeg ikke bare betale med kort?
Jo bestemt. I mange tilfælde er det den billigste løsning. Når du bruger dit Visa eller Mastercard på ferien, så vil du typisk betale et valutakurstillæg, som varierer efter hvad kort du har valgt. Et Mastercard er typisk dyrere end et Visa kort. Med Mastercard, vil du ofte betale 1,5 til 2 procent af beløbet i valutakurstillæg, mens du med Visa betaler mellem 1 og 1,5 procent. Igen kan priserne variere lidt, afhængig af hvilken aftale du har.
Gebyrerne kan dog variere og være dyrere udenfor europa. Så vær opmærksom, hvis du skal rejse til eksotiske lande. Når du skal betale i butikker og lignende, så sørg altid for at gennemføre transaktionen i lokal valuta, hvis det er muligt. De forskellige butikker fastsætter selv kursen til DKK, derfor vil de rigtig gerne have du betaler i danske kroner. Men insister på at gennemfør betalingen med lokal valuta, hvis det er muligt.
Men hvad med hævninger i udlandet?
Det er så her det bliver endnu mere forvirrende. Hvis du ønsker at hæve penge på din feriedestination, skal du være opmærksom på følgende:
Hævegebyr / Vekselgebyr – Her betaler du typisk 1 til 1,5 procent af beløbets størrelse (Minimum 30 DKK), når du hæver i udenlandske bankautomater. Derfor kan det blive en dyr affære, hvis du laver mange små hævninger. Hæv så få gange som muligt. Tjek din banks betingelser for dit hævekort. Det kan variere lidt fra Mastercard til Visa og det kan variere lidt fra bank til bank.
Vekselkursen – Det er her det kan være lidt forvirrende, når man står ved en græsk hæveautomat, med begrænset brugersupport. Det der er vigtigt, det er at du hæver i lokal valuta i automaten, for så får du altid den bedste vekselkurs. Automaterne vil rigtig gerne have at du gennemfører betalingen i danske kroner, da de tjener langt mere der, men det bør altid være muligt at vælge den lokale valuta. Det er din ret og automaterne skal have muligheden. Afbryd din hævning, hvis du ikke kan finde muligheden.
Hvad med når du har penge til overs efter ferien?
Så kan det bedst betale sig, at du gemmer dem til næste ferie. Skal du veksle penge tilbage i banken eller hos vekselbureauer, så ryger du igen i kurstab og/eller gebyr problematikken. Men det er klart at har du valuta fra en destination, hvor du aldrig vender tilbage, må man bide i det sure æble og tage tabet.