Køb det rigtige telt til din udenlandsrejse

Det kan være svært at vælge det rette type telt, når man skal på kortere eller længere ture til udlandet.

Når du skal vælge et nyt telt, så skal du først og fremmest tage stilling til:

  • Hvor mange personer skal benytte teltet.
  • Hvor skal det bruges?
  • Under hvilke vejrforhold skal det bruges?
  • Hvor tungt må det være?

I denne artikel vil vi hjælpe dig med at gennemgå de forskellige problematikker, så du kan vælge det perfekte telt til din ferie.

Hvor mange personer skal bruge teltet?

Det første spørgsmål du skal tage stilling til, det er hvor stort teltet skal være. Eller sagt med andre ord, hvor mange mennesker skal kunne sove i teltet. Skal i sove 4 mennesker i teltet, skal i minimum finde et 4 mands telt. Det er ret simpelt at forholde sig til, men der er lidt ekstra ting du bør tage stilling til.

Skal i flere personer af sted, så kan det f.eks. være rigtig rart med flere udgange. Det er selvfølgelig ikke en standard funktion på de helt basale telte, men en rigtig rar mulighed. F.eks. hvis i er 2 der skal på en længere backpacking ferie. Her vil i hurtigt kunne opleve fordelen ved at kunne benytte hver sin udgang. Det er så træls at skulle kravle over hinanden, hvis man har en tendens til at skulle nattisse og man er på en helårlig tur rundt omkring verden. Er det blot en weekendtur til Sverige, så overlever man nok problemstillingen.

En anden ting man bør være opmærksom på, er at i eksempelvis et tommandstelt, så er der sjældent plads til 2 store liggeunderlag. Telte er typisk i en størrelse, hvor det kun lige er muligt at klemme sig ind med almindelige liggeunderlag, da teltfirmaernes største konkurrenceparameter er vægten på teltet. Skal man have plads til lidt udstyr inde i teltet, så gør det blot problemstillingen større.

Igen, hvis du skal på en længere rejse, så er det rigtig rart at man finder en teltstørrelse som hedder “Antal personer + 1”. Det vil man blive glad for i længden.

Hvor skal teltet benyttes? Og hvilket vejr byder destinationen på?

Der kan være en kæmpe forskel på sommer-og vintertelte. Det handler både om hvilke materialer teltet er lavet af (Kan de holde til en storm), men også hvor gode udluftningsmulighederne er. Til sidst handler det også om hvor godt man kan lukke teltet til. Med telte, der deler man typisk teltene op i 4 forskellige typer:

  • 3-sæsonstelte
  • 4-sæsonstelte
  • Ekspeditionstelte
  • Familietelte

3-sæsonstelte

Er beregnet til forår, sommer og efterår. Her får du ofte den bedste udluftning og det er telte som man typisk benytter under varmere himmelstrøg. Her er der typisk inkluderet et effektivt myggenent og man kan ofte benytte teltet uden oversejl. Det er en telttype som ikke fylder så meget og dermed ikke vejer så meget. Det er en telttype som er perfekt til dig/jer som f.eks. skal på vandretur sydpå og som har behov for et telt som er nemt at tage med vægtmæssigt. Her er der mange muligheder for at finde virkelig ultralette og komfortable telte.

4-sæsontelte

Det er telte som kan benyttes hele året. De er varmere end 3-sæsonstelte og udluftningen er mindre effektiv. De kan være god i eksempelvis skandinavien eller andre områder med lidt lavere temperatur. Rammer man ind i sne, så holder et 4-sæsonstelt det fra at fyge ind i teltet. Her vil der typisk også være plads til at der kan laves mad i apsis. Og de er mere vindstabile, hvis man skulle ramme ind i en mindre storm. Det er den mest alsidige telttype. De er ikke så lette som 3-sæsonsteltene, men dog lettere end ekspeditionstelte.

Ekspeditionstelte

Ekspeditionstelte er for jer som skal ud i områder med lidt mere udfordrende vejr. Og for jer som har brug for høj komfort. Et ekspeditionstelt har typisk en højere højde, hvilket gør det muligt at lave mad indenfor. Man kan lukke dem helt af, så man holder bedre på varmen. Materialerne er i højere kvalitet og slidstyrken er bedre. Dermed kan teltene klare mere ekstreme forhold. De er målrettet eksempelvis bjergbestigere eller andre mennesker, som har brug for den bedste kvalitet. Vægten er højere og de er mere besværlige at håndtere ift. opsætning.

Familietelte

Et familietelt er ideelt for jer som skal mange på tur. Der er ekstra meget plads, hvilket er en fantastisk ting, hvis vejret ikke viser sig fra sin bedste side. Et familietelt er dog ikke målrettet dig som gerne vil vandre eller lignende, da vægten er høj. De er også ofte mere tidskrævende ift. opsætning. Hvis du leder efter familietelte, kan du finde anmeldelser af familietelte her og her.

Strukturtype – Tunnel eller kuppeltelt?

Langt de fleste telte følger én af to konstruktionstyper: tunnel eller kuppeltelt.

Kuppeltelte

kuppeltelt

Med et kuppeltelt, der får man et telt hvor stængerne krydser hinanden. De helt simple fungerer ved at man krydser 2 stænger og får et kvadratisk gulvareal. Men der findes en lang række varianter af kuppelteltet. Det er et fritstående telt, som er nemmere at gøre stabile end tunnelteltene. De kræver ofte ikke så meget plads som tunnelteltene, men er dog oftere lidt tungere.

Der er også typisk mindre plads i fortelt eller apsis.

Tunneltelte

Et telt som overraskende nok er tunnelformet. Her sætter man stængerne op i parallelle buer og teltet bliver spændt op i enderne.

Fordelen ved at benytte et tunneltelt, er at man får et telt som er let. Det er også en konstruktionstype, som er meget vindstabil. Ulempen er at teltet kræver en del plads og der skal mange pløkker i for at det står stabilt. Det kan være udsat, hvis der er skiftende vindforhold. Her er det vigtigt at man husker at sætte teltet op parallelt med vindretningen. Man kan være udsat, hvis man er i et område, hvor vindretningen skifter meget.

Pladsmæssigt er tunneltelte gode. Især hvis man vælger et telt som har et apsis eller et forlænget fortelt. Det giver bedre muligheder for at lave mad og opbevare ekstra ting.

Skriv en kommentar