Nepal

Nepal, var indtil den 15. januar 2008 officielt kendt under navnet Kongeriget Nepal og var et monarki beliggende i Himalaya.

Nepal grænser op til Indien i de sydlige dele, vestlige dele samt østlige dele af landet og Kina (Tibet) i den nordlige del af landet.

Monarkiet i Nepal blev afskaffet den 28. maj 2008, hvor landet også blev erklæret en republik.

Nepal

Landet har et samlet areal, der lyder på 140.800 kvadratkilometer, hvoraf 2,8 procent af dette areal består af vand. I øvrigt ligger verdens højeste bjerg, Mount Everest (kendt som Sagarmatha blandt de lokale), på grænsen mellem Kina og Nepal.

Nepal

Vaccinationer

Du bør vaccineres mod en række sygdomme, hvis du ønsker at rejse til Nepal. Hvilke vaccinationer du bør få – afhænger af rejsens længde og indhold. Ved en kortere rejse, det vil det typisk være vaccinationer mod Hepatitis A, Stivkrampe og Difteri. Hvis du kommer fra et land med Gul Feber, så kan der være krav om vaccination mod sygdommen (og dokumentation).

Der er en lille risiko for Malaria i Nepal i få områder, men typisk der er det nok beskyttelse at beskytte sig mod myggestik. Ved en længere rejse, der vil det typisk også være relevante at vaccineres mod Hepatitis B, Tyfus og Japansk Hjernebetændelse.

Det er rigtig vigtigt at du opsøger din læge eller dit nærmeste vaccinationscenter i god tid, så du kan få et overblik over hvilke vaccinationer som er nødvendige. Ofte skal vaccinationerne startes i god tid.

Forsikring

Det er vigtigt at du finder den rette private rejseforsikring – da der intet hjælp er at finde hos EU´s blå kort. Det er også vigtigt at du husker at risikobetonede aktiviteter som f.eks. bjergbestigning ikke er dækket af en normal rejseforsikring.

Skal du f.eks. på Trekking i Nepal, så kan det være en god idé at få svar fra forsikringsselskabet om de dækker eller ej – da det ofte er i en gråzone.

Nepal

Sikkerhed

Generelt så er Nepal et rimeligt sikkert land at rejse i. Der er dog nogle forholdsregler man børe tage sig, så der er mindst mulig risiko for at ens rejse udvikler sig uheldigt. Et godt råd er at læse rejsevejledninger til landet, f.eks. den britiske: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/nepal og selvfølgelig den danske: http://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/rejsevejledninger/nepal/

Transport

Kombinationen af dårlige veje og bilister som ikke overholder reglerne, det gør trafikken i Nepal farlig. Når man så i nogle områder tilføjer det ekstra element, at der ofte er utrolig langt ned, hvis man kører af vejen, det gør at trafikken nok er den største risikofaktor for en turist.

Det er også værd at bemærke at der årligt sker flyulykker. Flyveforholdene i Himalaya er ofte besværlige og sikkerheden er nedprioriteret.

Trekking

Du bør aldrig tage alene på trekkingtur. Ligemeget om det kun er en dagstur. Det er vigtigt at du finder et anerkendt trekkingfirma og at der er tilknyttet en erfaren guide. Man skal også være bevidst om, at skulle man komme ud for en alvorlig ulykke under en trekkingtur, så er hjælpen langt væk. Der er begrænset mobildækning og i nogle tilfælde kan det være utroligt svært eller umuligt at foretage medicinske evakueringer.

Det er en rigtig god idé at vælge en forsikring som dækker den højde, som du forventer at trekke i (Og at forsikringen dækker evakuering med helikopter).

Den største risiko ved trekking er højdesyge. Højdesyge kan opstå fra allerede 2200 meters højde, men typisk ligger den reele risiko oftes når man kommer over højder på 3000m. For at undgå højdesyge, der er det vigtigt at du langsomt akklimatiseres til højden. Desuden bør man indtage rigelig med væske. Skal du trekke i højder over 2500m, så bør du sætte dig ind i højdesyge, så du er bevidst om hvordan du bedst muligt undgår sygdommen.

Demonstrationer

Efter 11 års borgerkrig og intern uro, der er der endelig kommet ro på Nepal. Men der er stadig visse risikoelementer, som man bør undgå. Man bør holde sig fra større menneskemængder, demonstrationer, mv. Der forekommer også udgangsforbud som skal overholdes.

Nepal er et meget uforudsigeligt land, hvor tingene hurtigt kan udvikle sig negativt, derfor bør man bruge sin sunde fornuft og være forsigtig hvis der er optakt til ballade.

Klima

I Nepal er klimaet meget varierende. Ned i bjergdalene, der er der et subtropisk klima. Fra juni til september er der regntid. Det bedste rejsetidspunkt er når monsunen er overstået, altså fra september/oktober til november. Her er alt grønt og frodigt og der er en høj sigtbarhed, hvilket er utrolig rart hvis man skal nyde synet af de høje bjerge.

Alternativt der er marts til maj også en god rejseperiode.

Pris pr. dag

Hvad det koster at rejse i Nepal pr. dag, det er selvfølgelig relativt. Det afhænger af din vaner og behov, men man kommer utrolig langt for 100 kroner om dagen.

Hvis du bor på de billigste guesthouses og kun spiser lokal mad, så er det muligt at klare sig i Nepal for under 50 kroner om dagen. Kræver du lidt mere luksus, som f.eks. restaurantbesøg, taxikørsel, mv, men stadig er villig til at leve spartansk, så er det muligt at klare sig for 80-110 kroner om dagen.

Vil du bo på mellemklasse hoteller, tage på arrangerede trekkingture, køre længere ture med taxi, ect, så skal du regne med 200-300 kroner om dagen. For større beløber, der kan du leve i luksus.

Mad

Linsesuppe, stegte grøntsager og ris (Dhal Bhat), det er den primære ret i det nepalesiske køkken. Det er retten som går igen, især hvis du tager på trekking ture. Men med tiden er udvalget blevet større og du vil blive overrasket over hvor fantastisk mad man kan støde på selv de mest udmyge steder.

I Pokhara og Kathmandu der kan du få alt hvad hjertet begære, lige fra italienske pizzaer til lækre steaks. Men snyd dig ikke for nogle af de spændende lokale retter, som er vidunderlige.

Visum

Der er krav om visum, hvis du vil besøge Nepal. Der er mulighed for at opnå visum ved indrejsen, det anbefales dog at man får udstedt et visum hos den nepalesiske ambassade. Du kan kun opnå et turistvisum ved både ambassaden eller ved indrejse. Hvis du skal have en anden type visum, så kan de opnås efter indrejse hos immigrationsmyndighederne.

Det er rigtigt vigtigt at du får stemplet dit pas af immigrationsmyndighederne, når du rejser ind og ud af landet.

Nepal

Aktiviteter

Elsker du aktiv ferie, så er Nepal din drømmedestination. Der er ekstremt mange forskellige trekkingruter, f.eks. omkring Langtang Himal, Solo Khumbu (Mount Everest) og Annapurna. Du bør medbringe ordentligt udstyr, som rygsæk, vandrestøvler, sovepose, ordentlig jakke, mv. Du har dog mulighed for at købe udstyr lokalt, men der er ekstremt mange kopivarer i byerne. Andre populære aktiviteter er f.eks. mountainbike, kano, kajak eller flyveture over Himalaya.

Det er også en fantastisk oplevelse at besøge Chitwan nationalpark, hvor du har mulighed for at se en lang række spændende dyr, som f.eks. næsehorn.

Overnatning

Kathmandu og Pokhara tilbyder ekstremt mange hoteller og guesthouses, hvor man kan vælge mellem de vildeste luksus eller mere simple forhold. Tager du på trekking, så vil man typisk overnatte i små tehuse til billige penge.

Valuta

Valutaen hedder Rupee (Rs). Pt. der er 1 kr = ca. 18 Rs. 1 Rupee kan opdeles i 100 paisa. I Kathmandu og Pokhara der er der gode mulighed for at hæve penge via Visa og Mastercard. Amerikanske dollars, pund og euros bliver generelt modtaget i turistområder, desuden kan du benytte indiske sedler, så længe det er små sedler.

I de store byer er der gode muligheder for at veksle penge, men skal du ud og trekke, så anbefales det at du har nok lokal valuta med til hele turen. Pas dog på med 1000 Rs. sedlerne, da de kan være svære at slå hul på, hvis du kommer lidt væk fra civilisationen.

Drikkepenge

Som hovedregel der er drikkepenge accepteret og velset. Billige steder der er hovedreglen omkring 5%. Dyre restauranter der skal du regne med 10%. Hvis du køre med taxi, så rund beløbet op.

Nepal

3 kommentarer til “Nepal”

  • Hej,

   Så vidt jeg kan se er der en maximum på et beløb på 5000 dollars i kontanter (Eller tilsvarende i andre valutaer).

   Svar
   • Der er dog lidt delte meninger omkring dette. Nogle steder står der oplyst 2000 dollars. Men i bund og grund er det jo ikke nødvendigt med mere end så man er dækket første dag + evt visumbetaling.

    Svar

Skriv en kommentar