Cypern

Landet Cypern er opdelt i to stykker, men internationalt er Republikken Cypern anerkendt som den retmæssige regering på hele øen, men denne regering kontrollerer kun to tredjedel af øen – mere præcist kontrolleres den nordlige del af tyrkerne.

Tyrkiet valgte i 1974 at invadere Cypern og besætte den nordlige tredjedel af landet. Sidenhen har tyrkerne oprettet Nordcypern, men denne regering anerkendes af ingen andre end tyrkerne selv. I daglig tale omtales den nordlige del af Cypern som den tyrkiske del og resten af Cypern omtales som den græske del. Cypern byder på mange kulturelle muligheder og en fantastisk uspoleret natur. På øen kan du opleve moskeer, kirker, fantastisk natur, høje bjerge, flotte strande og meget mere. Øen er et meget spændende mix mellem Europa, Afrika og Asien.

Det totale areal af øen lyder på 9.250 kvadratkilometer, hvoraf vand er en meget ubetydelig del af dette areal.

Havn - Cypern

Havn

Hvornår er det bedst at besøge Cypern?

Det fleste vælger at besøge landet i sommerperioden, fra Juni til September, hvor vejret er bedst. Øen kan selvfølgelig besøges året rundt. Skal du ikke ligge på stranden, men derimod have en mere kulturel ferie, kan det give mening at besøge Cypern udenfor sommerperioden.

Flybilletter til Cypern

Det tager omkring 4 timer at flyve til Cypern. Der er et godt udvalg af flyselskaber som flyver dertil, hvilket giver ret fornuftige priser.

Vær opmærksom på at nogle af ruterne har en mellemlanding, hvilket hurtigt kan smide 10 ekstra timer på rejsetiden.

Betingelser for at besøge Cypern

Du kan opholde dig 3 måneder i Cypern uden visum (90 dage). Dit pas skal dog være gyldigt 3 måneder udover opholdet.

Aphrodites Rock

Aphrodite's Rock

Sikkerhed

Det er et meget sikkert land at rejse i. Både i den nordlige del af Cypern og i resten af landet, er der meget lidt kriminalitet. Du skal dog være lidt forsigtig hvis du rejser til den nordlige del, og kun rejse igennem grænsen via godkendte checkpoints. Den største risiko på øen kommer ikke fra de lokale, men derimod fra andre turister, som udnytter ferien til at få for meget at drikke.

Drikkevand

Vandet kan i teorien drikkes på Cypern, men det frarådes dog i nogle områder. Vær på den sikre side og drik vand fra flaske.

Åbningstider

Bankerne har typisk åbent fra 9.30 til 12.30 på hverdage. Om mandagen har de også åbent fra 15.15 til 16.45. Butikkernes åbningstider er ret forskellige, men åbningstiden ligger generelt i tidsperioden fra 9.00 til 19.00 – bortset fra om søndagen.

Bedste rejsetidspunkt

Det er generelt varmt året rundt på Cypern. Der er perioder med regn fra December til April, men temperaturen er stadig behagelig. Højsommeren er derimod virkeligt varm. Fra Juli til August-September, vil det være enormt varmt i landet og solen vil bage dagen lang. Er du ikke til de højeste temperaturer, vil det anbefales at du besøger Cypern enten mellem Marts til Juni eller fra midt i September til slutningen af November.

Valuta

I den nordlige del af øen benyttes der den tyrkiske Lira, imens der på resten af øen benyttes Euro. Der er et stort og udbredt netværk af hæveautomater, hvor du kan hæve med internationale kreditkort.

Drikkepenge

På restauranter er der typisk tilføjet 10 procent til regningen som drikkepenge. Hvis ikke, så forventes der at man tilføjer lidt drikkepenge til det endelige beløb. Taxi chauffører og andre servicefolk tager gerne i mod en lille anerkendelse.

Forsikring

Det blå sygesikringskort giver dig ret til behandling på lige vilkår med de lokale på Cypern. Det er dog værd at bemærke at det blå sygesikringskort kun er gyldigt på den sydlige del af øen. Skulle du komme til skade, blive syg eller lignende, vil du dermed være dækket af det blå sygesikringskort, men det dækker ikke hjemrejsetransport, tyveri, ødelagt ferie, mv.

Derfor vil det ofte være en god idé at tegne en privat rejseforsikring inden sin ferie. Skal du til det nordlige Cypern, så vil det være risikabelt ikke at have nogen forsikring, da ulykker eller sygdom i værste fald, kan ende med at ruinere dig.

Områder

Det meste kendte ferieområde på øen er Ayia Napa, som er beliggende på den sydøstlige kyst, men også destinationer som Limassol, Paphos, Larnaca og Fig Three Bay er meget populære. Øen er så lille at man altid er tæt på stand og kulturelle oplevelser, så længe man har en måde at transportere sig rundt på. Det er forholdsvis billigt at leje en bil, man skal dog mindst være 21 år gammel. Man skal også holde tungen lige i munden, når man laver en aftale med et biludlejningsfirma, da man hurtigt kan komme til at betale for en lang række ekstra services, som ikke er pengene værd.

Transport på Cypern

 • Taxa – På Cypern findes der 3 typer af taxier. Der er de almindelige bytaxier, deletaxier og landtaxier. Bytaxierne kører efter taxameter som vi kender det i Danmark, dog koster det ekstra for bagage og ventetid. Deletaxierne kører mellem byerne og kører når de er fyldte eller efter et stykke tid. Landtaxierne kører fra særlige pladser og uden taximeter, men vær dog opmærksom på at prisen udregnes via et lidt kompliceret system, så spørge endelig om prisen inden du tager turen.
 • Busser – Der kører ofte busser mellem de større byer på Cypern. Der er mange forskellige selskaber og mange forskellige ruter, så snak med den lokalebusstation inden turen, da det kan være lidt forvirrende at forstå bussystemet som dansk turist.
 • Leje af bil – Du skal være 21 år for at leje en bil på Cypern. Husk at læs betingelserne grundigt og pas på med at sige ja til diverse ekstratilbud.
 • Færge – Fra det sydlige Cypern kan man eksempelvis sejle til Grækenland og Israel. Fra det nordlige Cypern går der jævnligt ruter til Tyrkiet.

43 kommentarer til “Cypern”

 1. Vi skal til Cypern ( ikke den tyrkiske del) men har lige opdaget at min søns pas udløber 13/11 2019.
  Vi tager afsted d2/9 og hjemrejsen er d 7/9…
  Skal passer være gyldigt 3 mdr efter hjem ankomst?
  Mvh
  Dennis

  Svar
 2. Jeg vil gerne vide placeringen af de 5 grænseovergange på Cypern. Er der nogle overgange i nærheden af Zeros eller Limnitis ?

  Svar
 3. Hej! Jeg skal til NordCypern om 2 uger – er der nogle der har gode tips til restauranter nær Lapta/Kyrenia?

  Og hvad er priserne på restaurant?

  Svar
 4. Hej!
  Jeg har bestilt/ selv sammensat en rejse til Nordcypern. Vi lander i lufthavnen på østdelen af øen, hvilket jeg IKKE lige var opmærksom på, typisk mig men vi skal derfor med taxi fra Larnaca til Lapta. Er der nogen der ved hvor vi finder visum papiret der sikkert skal udfyldes. Sidst vi fløj til Cypern mellemlandede vi i Alanya og fik papiret udleveret i flyveren, men her mellemlander vi ikke, da den del af Cypern vi flyver til er medlem af EU.
  Håber det her giver mening ? og der er nogen der ved noget om dette?
  Hilsen Stine…. den forvirrede ?

  Svar
 5. Hej,
  Hvordan er sikkerheden i Cypern? Er der mange migranter og flytninger som kigger på dig og er klar til at spise dig livende ? som vi oplevede i Athen?.
  HVordan er priserne ift. DK.?

  Pft
  Jonas

  Svar
 6. Hej!

  jeg har købt en sweetdeal rejse til Kyrenia i Nordcypern for hele familien 2 voksne, 4 børn og mormor – men da jeg ringer til ambassaden får at høre nærmere om visumregler, får jeg at vide, at den lufthavn vi lander i er ulovlig – Lefkosa – og at der kan være noget med at nogle hoteller i Nordcypern er besatte, så man kan komme til at hæfte for det på én eller anden måde? .. Min mor er ved at dø af stress over at vi skal derned og at ambassaden ikke kan hjælpe, hvis nu der skulle “ske noget” – vi kan imidlertid ikke annullere rejsen, da det er en sweetdeal – og nu har jeg bare brug for at få lidt afklaring omkring hvor reelt kan det her skabe problemer for turister, hvor “seriøst” man skal tage det her – er det bare noget ambassaden “skal” sige, fordi EU ikke godkender Nordcypern som en selvstændig stat – skal man aflyse sin ferie – eller hvordan kan man sikre sig og berolige sig selv (og mormor) ?

  Svar
 7. Er der nogen, der ved noget omkring, om man med østrigs statsborgerskab – absolut SKAL have VISUM, for at besøge den nordlige del af Cypern i forbindelse med ferierejse, arrangeret gennemen rejsearrangør :”TSS DANMARK” medlem af rejsegarantifonden – og med afrejseafgang fra Kastrup??

  Svar
 8. Tak for en fin guide.
  Vi skal besøge øen for første gang i næste uge og er meget spændte. Vi har hørt de bruger et andet stik i stikkontakterne. Er det bedst at købe en adapter hjemmefra eller på Cypern.

  // Alanya.Dk

  Svar
 9. Hej. Vi vil gerne til Cypern (græske del) til oktober. Vi er en fam. på 4.. 2 børn på 9 + 12 år.
  Vil i anbefale paphos el. Aya Napa området?
  Vi tænker på at det skal være oktober uge 41+42, men er ret i tvivl om vejret. På en del hotellers tripadvisor, skriver
  folk at poolsene er kolde. Jeg ved at mine drenge vil blive skuffet hvis de skal fryse for meget, hvergang de hopper i poolen.
  Hvordan har vejret været sidst i okt. andre år. ?

  Mvh Heidi

  Svar
 10. Vi er på ferie på Cypern i 2 uger, og bor til i morgen den 4.2.17 på Akamashalvøen. Vi planlægger at besøge Nicosia og Nordcypern. Vi har læst at der er 7 grænseovergange, men kan ikke se, hvor disse er. Og er de også for os som bare skal have tilladelse/forsikring til 3 dage.
  Med venlig hilsen
  Marianne

  Svar
 11. Hejsa
  Vi er lige kommet til at købe en rejse til Cypern. Det glæder vi os. Tre generationer, heraf to børn på 6 og 8. Dog var vi ikke lige så skarpe på opdelingen af øen. Vi skal til Nordcypern. Er der noget, som vi skal være særlig opmærksom på. Valuta, sikkerhed. Jeg synes ikke, at vi hører noget dernede fra. Og kender i det tyske wowtravel, som vi har købt en sweetdeal af.

  På forhånd tak for svar.
  Mange hilsner
  Winni Simonsen

  Svar
  • Har selv købt rejser gennem Sweetdeal til Nordcypern i december 2016. Osse wowtravel for første gang. Er spændt på om der hører mad med på flyet. Du skal bruge tyrkiske lira, men vi veksler også euro til hotelskat og evt. tur syd for grænsen. Skal bo på Salamis B Resort og hotel.Efter sigende næsten ingen kriminalitet på Nordcypern.Håber I får en fin tur, hvis I ikke allerede har været afsted. Mvh Karen

   Svar
  • Hvis du er på Nord Cypern så pas godt på med at ringe og mobil data. Hvis dit hotel har Wifi så brug det. Det er vanvittig dyrt at ringe. Kommer du til den Græske side – så ring endelig løs for det er til EU-priser.

   Svar
 12. Man kan godt veksle på Cypern med visa dankort – der er mange hæveautomater.
  Men når du veksler i din bank herhjemme så spare du gebyr.
  Og i nord er det Lira du betaler med.
  Dog kan nogle butikker godt med Euro.
  Men hvis jeg var jer så ville jeg veksle hjemmefra til Tyrkiske lira.

  Svar
 13. Hej , er der nogen der ved hvilke danske selskaber som har rejser og hotel til den nordlige del af Cypern

  Svar
  • Ja jeg har tilmeldt mig takeoffer.dk og de har rejser til Nord Cypern –
   Vi ( min søn på 4 og jeg ) skal afsted d. 7 november LA Hotel og Resort 4 stjerner med morgenmad og en guidet halvdagstur. Vi skal give 3300 for 2 voksne i 1 uge.

   Svar
 14. Jeg skal besøge nord-øen om et par uger. Anbefales det at veksle til Lira hjemmefra, eller kan man lige så godt bruge hæveautomater. Og er det KUN Lira på nordøen, eller kan Euro også bruges?

  Svar
 15. Morten skriver blandt andet:
  ”Turistrejsers tilbud til de rejsende omfatter 35 hoteller på den besatte del af Cypern. Kun fire af disse hoteller har lovlig status. Og det kan indebære retsforfølgelse at opholde sig på disse hoteller.”

  Mit spørgsmål er: Hvad hedder de 4 hoteller? (Skal af sted til oktober)

  Svar
 16. Hej,

  Vi skal til Kyrenia til april. Hvor varmt plejer der, at være på det tidspunkt? Jeg vil også gerne vide, hvilken møntfod der bruges. Jeg synes der står en del forskellige ting, når man googler det.

  På forhånd tak for hjælpen 🙂

  Svar
  • Hej Lykke

   Den officielle møntfod er tyrkiske lira, men du kan bruge euro eller andet. Mange steder kan du også bruge Visa/Dankort eller Mastercard. Jeg ved ikke hvor varmt der er lige på det tidspunkt, idet det kan svinge lidt. Jeg var afsted i oktober og der var 27 – 30 det meste af tiden. I april kan der fortsat forekomme regn, men det svinger som sagt meget.

   God tur.

   Svar
 17. Hej
  Jeg skal til Cypern og bo på den tyrkiske side, ved du om det er muligt at booke en overnatning på den græske side, og skal man så evt. have
  visum til det hjemmefra?
  På forhånd tak for svar.

  Svar
 18. Bo, jeg bor i Cypern og jeg ville ikke være bekymret, hvis jeg var dig. På trods af, at der gennem længere tid har været problemer i Syrien, har jeg ikke på noget tidspunkt haft oplevelsen af, at det har haft nogen som helst indflydelse på livet i Cypern.

  Jeg ville være mere bekymret for den lokale trafik, som jo foregår i venstre siden af vejen

  Svar
  • Hej Morten – Cypern

   Jeg skal til Nordcypern til maj, for 2. gang med en veninde og ville denne gang gerne besøge en Olivenmølle, kender du en vi kan besøge i starten af maj ?

   Svar
  • Hej

   Håber det er ok at spørge ?

   Vi skal besøge Cypern for første gang sidst i april.
   Hvordan er vejret typisk der ???
   Hvor varmt om dagen og om aftenen.
   Hvor varmt er vandet ca
   Er der mange turister?

   Svar
 19. Er Det sikkert som verden ser ud i dag med den terror der sker overalt at rejse til Cypern.det ligger jo tæt på Syrien og Tyrkiet. Skal afsted til sommer.

  Svar
 20. @Anette
  Vi bor på Cypern, og der er ikke rigtigt noget i vejen for at besøge Nordcypern ifht. sikkerhed. Det er generelt et ret fredeligt sted.
  Sidst vi var på Nordcypern, var der ingen rigtige problemer: http://cypernguiden.dk/blog/turen-til-danmark-via-ercan/

  Dog er det nok værd at være opmærksom på, at mange hoteller i f.eks. Kyrenia er bygget på besat, men græsk ejet jord (uden at der er betalt vederlag). Det er derfor ulovligt ifølge cypriotisk lov at bo på disse ifølge ambassaden i Dk:
  ”Turistrejsers tilbud til de rejsende omfatter 35 hoteller på den besatte del af Cypern. Kun fire af disse hoteller har lovlig status. Og det kan indebære retsforfølgelse at opholde sig på disse hoteller.”

  Det er dog umiddelbart ikke noget, jeg vil forvente du skal bekymre dig om. Cyprioterne tager selv derover for at besøge casinoer 🙂

  Svar
 21. Hvordan er det at rejse som turist på nordcypern. Er der noget man skal være påpasselig med. Kriminalitet o.s.v. Er det sikkert at bevæge sig rundt i byen alene om aftenen. Kører i bus til stranden o.s.v

  Svar
 22. kan man rejse fra København til cypern med et kørekort som id. for jeg har mistet mit pas og rejser allerede på mandag d23

  Svar

Skriv en kommentar