Badestrand på Cypern

Rejseguide til Cypern

Landet Cypern er opdelt i to stykker, men internationalt er Republikken Cypern anerkendt som den retmæssige regering på hele øen, men denne regering kontrollerer kun to tredjedel af øen – mere præcist kontrolleres den nordlige del af tyrkerne.

Tyrkiet valgte i 1974 at invadere Cypern og besætte den nordlige tredjedel af landet. Sidenhen har tyrkerne oprettet Nordcypern, men denne regering anerkendes af ingen andre end tyrkerne selv. I daglig tale omtales den nordlige del af Cypern som den tyrkiske del og resten af Cypern omtales som den græske del. Cypern byder på mange kulturelle muligheder og en fantastisk uspoleret natur. På øen kan du opleve moskeer, kirker, fantastisk natur, høje bjerge, flotte strande og meget mere. Øen er et meget spændende mix mellem Europa, Afrika og Asien.

Det totale areal af øen lyder på 9.250 kvadratkilometer, hvoraf vand er en meget ubetydelig del af dette areal.

Havn - Cypern

Havn

Hvornår er det bedst at besøge Cypern?

Det fleste vælger at besøge landet i sommerperioden, fra Juni til September, hvor vejret er bedst. Øen kan selvfølgelig besøges året rundt. Skal du ikke ligge på stranden, men derimod have en mere kulturel ferie, kan det give mening at besøge Cypern udenfor sommerperioden.

Flybilletter til Cypern

Det tager omkring 4 timer at flyve til Cypern. Der er et godt udvalg af flyselskaber som flyver dertil, hvilket giver ret fornuftige priser.

Vær opmærksom på at nogle af ruterne har en mellemlanding, hvilket hurtigt kan smide 10 ekstra timer på rejsetiden.

Betingelser for at besøge Cypern

Du kan opholde dig 3 måneder i Cypern uden visum (90 dage). Dit pas skal dog være gyldigt 3 måneder udover opholdet.

Aphrodites Rock

Aphrodite's Rock

Sikkerhed

Det er et meget sikkert land at rejse i. Både i den nordlige del af Cypern og i resten af landet, er der meget lidt kriminalitet. Du skal dog være lidt forsigtig hvis du rejser til den nordlige del, og kun rejse igennem grænsen via godkendte checkpoints. Den største risiko på øen kommer ikke fra de lokale, men derimod fra andre turister, som udnytter ferien til at få for meget at drikke.

Drikkevand

Vandet kan i teorien drikkes på Cypern, men det frarådes dog i nogle områder. Vær på den sikre side og drik vand fra flaske.

Åbningstider

Bankerne har typisk åbent fra 9.30 til 12.30 på hverdage. Om mandagen har de også åbent fra 15.15 til 16.45. Butikkernes åbningstider er ret forskellige, men åbningstiden ligger generelt i tidsperioden fra 9.00 til 19.00 – bortset fra om søndagen.

Bedste rejsetidspunkt

Det er generelt varmt året rundt på Cypern. Der er perioder med regn fra December til April, men temperaturen er stadig behagelig. Højsommeren er derimod virkeligt varm. Fra Juli til August-September, vil det være enormt varmt i landet og solen vil bage dagen lang. Er du ikke til de højeste temperaturer, vil det anbefales at du besøger Cypern enten mellem Marts til Juni eller fra midt i September til slutningen af November.

Valuta

I den nordlige del af øen benyttes der den tyrkiske Lira, imens der på resten af øen benyttes Euro. Der er et stort og udbredt netværk af hæveautomater, hvor du kan hæve med internationale kreditkort.

Drikkepenge

På restauranter er der typisk tilføjet 10 procent til regningen som drikkepenge. Hvis ikke, så forventes der at man tilføjer lidt drikkepenge til det endelige beløb. Taxi chauffører og andre servicefolk tager gerne i mod en lille anerkendelse.

Forsikring

Det blå sygesikringskort giver dig ret til behandling på lige vilkår med de lokale på Cypern. Det er dog værd at bemærke at det blå sygesikringskort kun er gyldigt på den sydlige del af øen. Skulle du komme til skade, blive syg eller lignende, vil du dermed være dækket af det blå sygesikringskort, men det dækker ikke hjemrejsetransport, tyveri, ødelagt ferie, mv.

Derfor vil det ofte være en god idé at tegne en privat rejseforsikring inden sin ferie. Skal du til det nordlige Cypern, så vil det være risikabelt ikke at have nogen forsikring, da ulykker eller sygdom i værste fald, kan ende med at ruinere dig.

Områder

Det meste kendte ferieområde på øen er Ayia Napa, som er beliggende på den sydøstlige kyst, men også destinationer som Limassol, Paphos, Larnaca og Fig Three Bay er meget populære. Øen er så lille at man altid er tæt på stand og kulturelle oplevelser, så længe man har en måde at transportere sig rundt på. Det er forholdsvis billigt at leje en bil, man skal dog mindst være 21 år gammel. Man skal også holde tungen lige i munden, når man laver en aftale med et biludlejningsfirma, da man hurtigt kan komme til at betale for en lang række ekstra services, som ikke er pengene værd.

Transport på Cypern

  • Taxa – På Cypern findes der 3 typer af taxier. Der er de almindelige bytaxier, deletaxier og landtaxier. Bytaxierne kører efter taxameter som vi kender det i Danmark, dog koster det ekstra for bagage og ventetid. Deletaxierne kører mellem byerne og kører når de er fyldte eller efter et stykke tid. Landtaxierne kører fra særlige pladser og uden taximeter, men vær dog opmærksom på at prisen udregnes via et lidt kompliceret system, så spørge endelig om prisen inden du tager turen.
  • Busser – Der kører ofte busser mellem de større byer på Cypern. Der er mange forskellige selskaber og mange forskellige ruter, så snak med den lokalebusstation inden turen, da det kan være lidt forvirrende at forstå bussystemet som dansk turist.
  • Leje af bil – Du skal være 21 år for at leje en bil på Cypern. Husk at læs betingelserne grundigt og pas på med at sige ja til diverse ekstratilbud.
  • Færge – Fra det sydlige Cypern kan man eksempelvis sejle til Grækenland og Israel. Fra det nordlige Cypern går der jævnligt ruter til Tyrkiet.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

43 comments