Tjekkiet

Tjekkiet (officielt og formelt navngivet Den Tjekkiske Republik) er et land, der er beliggende i den centrale del af Europa. Tjekkiet grænser op til Polen i den nordlige del af landet, Tyskland i den vestlige del af landet, Østrig i den sydlige del af landet samt Slovakiet i den østlige del af landet. Landets hovedstand samt største by er Prag.

Tjekkiet har et samlet areal på 78.866 kvadratkilometer, hvoraf cirka 2 procent af dette areal består af vand. Dette areal rummer desuden 10.501.197 indbyggere, hvilket betyder, at Tjekkiet har en befolkningstæthed, der lyder på 129,9 indbyggere pr. kvadratkilometer.

Bedste rejsetidspunkt

Tjekkiet byder på spændende oplevelser året rundt. Der er fastlandsklima, som giver dejlige varme somre og kolde vintre. Mange besøger eksempelvis Prag i foråret, inden byen bliver overrendt af turister om sommeren. Der er også rig mulighed for fantastiske skioplevelser om vinteren, da Tjekkiet byder på en fantastisk blanding af gode skiområder og billige priser.

Valuta

Selvom Tjekkiet er medlem af EU, indgår de ikke i euro samarbejdet. De benytter derimod deres egen lokale valuta, som kaldes koruna. Man kan ofte benytte internationale betalingskort på sin rejse i Tjekkiet.

Drikkepenge

I Prag er det rigtig normalt at man smider 5-10 procent oveni beløbet som drikkepenge, hvis det ikke er en del af regningen. Befinder du dig ikke i et turistområde, så er det normalt at man runder beløbet op. Drikkepenge gives kun hvis man oplever en god service. Og man lægger normalt ikke drikkepengene på bordet, men giver dem personligt til ens tjener.

Overnatning

I Tjekkiet finder man hoteller i alle prisklasser. De findes i alle større byer og priserne er generelt meget gode (Set i forhold til danske standarder). Kvaliteten kan dog varierer og det kan være en god idé at lave grundig research, inden man bestiller. Det er dog værd at bemærke at hotellerne i Prag efterhånden har ramt nogle priser, som er ved at være på højde med resten af Vesteuropa.

Hoteller hvor der står angivet “hotel garni” er hoteller uden tilhørende restaurant. Hotellerne vurderes ud fra 5 stjernes skalaen.

Som alternativ til hotellerne, der er der efterhånden mange muligheder indenfor privatudlejning, typisk via lokale bureauer eller via Airbnb. Der er også en del forskellige Bed and Breakfasts fordelt over hele landet.

Der findes også en del vandrehjem, hvis man er på udkig efter billige overnatningsmåder. Mange af stederne har kun åbent i sommermånederne.

Hvis man ønsker at tage på campingferie, så er der også mange campingpladser i Tjekkiet. Kvaliteten kan dog varierer en del og mange steder er kvaliteten noget lavere end det vi er kendt med i Danmark. Hvis du leder efter en campingplads, kan du bruge denne side: http://www.czech-camping.com/ til inspiration.

Transport

Der flyves dagligt indenrigsflyvninger mellem de større byer i Tjekkiet. Dog er Tjekkiet jo ikke det største land og de fleste vælger den noget billigere løsning, nemlig at tage bussen, bilen eller rejse via tog.

Tognettet er ret stort og dækker de fleste større byer. Det kan være en god idé at bestille billetter i god tid. Besøger du blot Prag, kan du med fordel bruge deres velfungerende metronet.

Ønsker man at tage bussen, er det meste af landet dækket ind via et velfungerende busnet (Hvor der dog kan være forsinkelser). Priserne på busrejser er generelt lave. Du kan se de aktuelle priser på busbilletter og togbilletter her: https://www.regiojet.com/

Ønsker du at leje en bil? Man kan leje biler i alle de større byer, vær dog opmærksom på at du skal betale afgifter, hvis du benytter dig af motorvejen. Du skal minimum være 21 år gammel og have haft dit kørekort i et år.

Den nemmeste måde at komme rundt på er via taxa. Priserne er generelt lave og du kan både bestille din taxa i forvejen eller fange en i trafikken. Det er ikke sikkert en chauffør forstår engelsk, så det kan være en god idé at have sin destination på skrift.

Mad og drikke

Man kommer ikke til at mangle kød, hvis man rejser til Tjekkiet. Maden er domineret af kød med tilbehør som kartofler og brød. Af specialiteter kan nævnes:

  • Goulash – Gryderet som de fleste danskere kender, med oksekød og krydret sovs.
  • Vepro knedlo zelo – Traditionelt tjekkisk mad med eksempelvis grillet svinekød, sauerkraut og dumplings.
  • Smazeny syr – Ost med brødkrummet, som frituresteges og serveres med pommes frites og tartarsovs.
  • Bramborak – Pandekage lavet af revet kartoffel med æg, hvidløg og brødkrummer.
  • Vanocni kapr – Fiskestykker (Karpe) dækket af rasp / brødkrummer og friturestegt.
  • Cesnekova polevka – Hvidløgssuppe med smeltet ost og croutoner.
  • Ovocne knedliky – Dumplings fyldt med friske jordbær eller andre frugter. Med en smeltet smør og sukker.

Af drikkevarer kan nævnes de mange gode lokale øl, som eksempelvis den verdenskendte Budweiser Budvar eller den lige så kendt Urquell pilsner. Der findes fine vine som produceres lokalt, både rødvin og hvidvin.

Forsikring

Du er dækket af EU´s blå sygesikringskort, hvis du besøger landet som turist. Dette dækker den grundlæggende lægebehandling, hvis du skulle komme ud for et uheld eller blive syg. Ønsker du udvidet hjælp, som eksempelvis hjemtransport, skal du købe en privat rejseforsikring.

Rygeregler og alkoholregler

Der er rygeforbud på alle offentlige steder – og du skal være 18 år før du må købe alkohol.

Skriv en kommentar