Zanzibar

Den koralrige øgruppe Zanzibar findes ved kysten af Østafrika. Det er en del af Tanzania, en af de mest sikre og stabile lande i Østafrika. Zanzibar-øgruppen er blandt perlerne af tropiske øer der findes langs den varme og forunderlige østafrikanske kystlinje.

Zanzibar er bestemt enhver rejsendes essentielle feriedestination..

Meget ved Zanzibar er fantastisk. Lige fra sandstrande, til lækre Swahili-retter. Takket være en rig kulturel og historisk arv, er Zanzibar et oplagt valg. Oplev dykning og snorkleekspeditioner her. Da Zanzibar er en juvel der bør misundes, har vi taget os god tid med at udvælge præcist alt du skal vide om din næste feriedestination.

Find prisniveauer på transport, mad, indkvartering og de bedste steder at besøge, samt hvad man skal forvente når man er i Zanzibar.

Hvornår er det bedst at besøge Zanzibar?

Det er vigtigt at kende den bedste tid til besøg, da du vil opleve det bedste vejr på den tid. Midt vinter til forår eller midsommer (da den ligger på den sydlige halvkugle) er de bedste tider at besøge.

Da Zanzibar findes i troperne, er vinteren stadig ret varm. Så du vil kunne nyde et dejligt kystvejr.

Mellem juni og oktober er den gode periode at besøge Zanzibar. Du vil opleve en klar blå himmel og dejlige temperaturer.

Hvis du kæmper med varmeudslæt og lummerhed, så vil perioden mellem vinter og forår være de bedste tider at besøge.

December, januar og februar er også gode måneder at besøge. Disse måneder tilbyder det ideelle eventyr under den varme sol.

Hvis du elsker solen og godt kan lide varmt vejr for at stege i heden, så besøg i disse måneder og få en flot kulør. Midt i december er bedre, da du vil få oplevelsen af sommer uden store forsamlinger.

Transport

Den eneste måde at komme til Zanzibar Island på er enten via færge eller fly.

Fly til Zanzibar
Det er muligt at flyve direkte til Ugunja, som typisk omtales som Zanzibar Island. Du kan også flyve direkte til Pemba Island, som er en af øerne der har en perleagtig form ved Tanzanias kystlinje.

Blot 15 minutters fly fra Dar es Salaam, en by på Tanzanias kystlinje, vil få dig over på Stone Town i Zanzibar.

Hvis du rejser fra Europa, så er det bedste internationale fly via Nairobi eller Dar es Salaam. Disse to byer er knudepunkter i Østafrika og driver mere end tusindvis af internationale flyveture. Dette gør de to byer ideelle for din rejse. Fra hver af byerne kan du få direkte fly til Zanzibar.

Rejse via færge
Rejse via færge til Zanzibar er den anden mulighed. Det er billigt. Du kan nyde det blå hav og rige marineliv på vejen. To firmaer driver færger fra fastlandet Dar es Salaam til øen.

Der er hurtigfærger og Azam Marine Coastal Ferries. For en enkeltvejstur skal du hoste op med ca. $26.

For at komme ombord på færgen har du brug for et pas der viser at du er vaccineret mod gul feber. Det er også værd at vide, at færgen tager fire ture om dagen.

Indkvartering

På Zanzibar findes de flotte indkvarteringer præcis på stranden eller i Old Stone Town. Vi vil foreslå at bruge tid på begge for den fulde oplevelse.

Indkvartering ved strandfronten indeholder flere muligheder at vælge i mellem. Fra den lave ende finder du basale rum for $24 om natten til flotte gæstehuse med ækvatorial stemning og flotte rum. Disse rum koster ca. $50-60 per nat. Hvis du ønsker mere eksklusive og flotte boliger, kan du bruge op til $100-200 per nat.

Boutique bungalows er trivielle lounges der godt befæstet i deres omgivelser og er lidt mere uforstyrrede.

Med boutique bungalows, får du ubegrænset begejstring. Først og fremmest, giver det dig et rum at slappe af i og opleve den salige brise fra havet om aftenen. Udover afslapning, stilhed og komfort, vil du få en rolig strandoplevelse fra den side af bungalowen der er rettet mod stranden.

Eksklusive resorts lader dig opleve mere stilhed væk fra andre feriegæster. De findes på de mindre og roligere øer. Her kan du opleve en ren luksusbehandling, da hoteller findes væk fra større menneskemængder og får en helt alene oplevelse på stranden.

Alle typer indkvarteringer ved stranden indeholder bestemt ting. Lige fra fantastiske spisesteder, fed vandsport, pools og gavebutikker til spa. Hvem ønsker ikke sådan et feriested?

De store, rummelige og farverige rum med en klar udsigt til havet er prikken over i’et. Svingende senge, loungestole og hængekøjer er løftet fra jorden for at give den bedste ferieoplevelse. Palmetræer og fantastiske blomster er strøet over jorden mellem udendørsrestauranterne.

Indkvarteringen i den gamle by Stone Town er helt unik.

Det er derfor, at det giver dig en anderledes oplevelse. Stone Town er en labyrint af begrænsede gader og arkader, som har været uforstyrrede i århundreder. Hoteller her er dekoreret som gamle paladser, med et strejf af modernitet.

Centrummet af byen er venligt og autentisk, da det repræsenterer en svunden tid. Du kan overveje at blive her en nat for at opleve ”fortiden” og komplimentere dit strandophold.

Mad

På grund af antallet af herskere i løbet af århundreder og den lange, interessante historie, så har Zanzibar fået et spændende køkken. Zanzibar har en vifte af fusion-foods der stammer fra arabisk, portugisisk, indisk og afrikansk madlavning.

Derudover huser Zanzibar en masse forskellige krydderier. Kanel, nellike, muskatnød og sort peber kommer direkte fra Zanzibar. Navnet Spice Island dukkede op på grund af disse krydderier.

Blandt de forskellige delikatesser kan du prøve;

Zanzibar Pizza, som er en salt crepe, er en lille kugle dej der krydres med kyllingekrydderi. Løg, chilisovs, mayonnaise og paprika følger efter. Zanzibar-pizzaen skæres ud i firkanter og dyppes i en stegepande. Spis med en gaffel.

Kig efter boderne ved Forodhani Gardens og smag på retten.

Mishkaki: Mishkaki er kødpinde der er lagt i en blanding af sovs og krydderier, og herefter grilles til perfektion. Køb dem direkte fra grillen i de forskellige gader om eftermiddagen for at smage denne delikatesse.

Pilau og Biryani; er risretter der er tilberedt med en masse krydderier. Selvom de stammer fra det indiske subcontinent, er de en delikatesse i Zanzibar.

Pilau er et måltid der laves med krydderier såsom hvidløg, coriander, ingefær, peber, nelliker, kanel og muskatnød. Forskellen mellem dem er, at kødbouillonen for biryani tilberedes i en anden gryde. Sørg for at smage denne fine delikatesse.

Alt med blæksprutte; Zanzibar har masser af blæksprutter, ofte jagtet af “blækspruttejægere”. Du kan spise blæksprutte med Mishkaki og i en blæksprutte-karryret (tilberedt i en gryde med krydderier som har simret over kokoscreme).

Persisk mad; som en del af Sultanen af Omans empirie, har persiske retter fundet vej til øens køkken. Prøv tagines, gedekarryretter, baby ghanoush og falafel.

Urojo-suppe; er en Zanzibar-blanding. Det er en sammenkogning af bhajias, og stegte moste kartofler sammen med kokossovs, chili og cassava. God appetit.

Mandazi; er en primært trekantet Swahili-bolle. Det er dej der er dybstegt og nogle gange krydret med kardemomme.

Zanzibar-chokolade; er en sød og billig snack som er en sesambar lavet med sesamfrø, honning og skåret ud i små stykker. De er yderst vanedannende.

Chips mayai; det er helt basale pomfritter og en omelet. Det smager helt magisk. Det går godt sammen med chilisovs og kachumbari (løg og tomatsalat).

Zanzibar har en masse retter at vælge i mellem. Lige fra friske fisk og skaldyr til grøntsager – du vil have masser af valgmuligheder. Priserne er mellem $3-4 og du får lækker mad. Det er rimeligt, ikke? Mad kan løbe op i $10, men det er stadig en fair pris.

Hvad skal man lave på Zanzibar?

Da det er en øgruppe, er der ingen mangel på strande og steder at besøge i Zanzibar. Vi har valgt disse steder for at give dig et nærmere kig på hvad man kan forvente på den smukke ø.

Besøg Prison Island

Prison Island, også endt som Changuu Island, er den perfekte getaway. Når du ønsker at komme væk fra menneskemængderne i Zanzibar, så vil jeg råde dig til at besøge det tropiske paradis.
Prison Island fortæller noget om øens dystre historier, men det ligger nu i fortiden. Dette sted blev brugt til at huse slaver og senere folk med gul feber blev sat her.

Besøg krydderplantager

Zanzibar er synonymt med krydderier verden over. En tur til denne fine ø vil ikke være komplet uden at besøge en krydderplantage. Sort peber, gurkemeje, kanel, muskatnød, nellike og vanilje er blandt øens krydderier, som man kan se under et besøg på en plantage.

Turene ledes typisk af en god guide som forklarer historien, de medicinske fordele, og brugen af krydderier i madlavning. Det fascinerende er, at krydderierne har en betydelig historie på øen. Dette kan du lære mere om på dit næste besøg på øen. Turen gennem krydderiplantagen handler ikke blot om at lære krydderierne at kende, men også om at smutte ud på landet og falde i snak med de lokale på øen.

Et besøg til Stone Town

Stone Town er et UNESCO Heritage Center. Det er midtpunktet i Zanzibar, som har oplevet forskellige kulturer i over 20.000 år. Stone Town findes lige ved kysten og det er en by der ændrede sig fra fiskerlandsby til handelscentrum.

Takket være handlen, har byen haft en masse indflydelse fra arabere, indere og portugisere. Øen blev også brugt som et slavecenter. Stone Town har en lang historie med slavehandel og en omfattende arv fra kolonitiden. Det er en unik blanding af koloniale, arabiske og afrikanske kulturer i én.

Det bedste man kan gøre er at gå ned langs de smalle gader i byen. Du farer måske vild, men det tilføjer lidt spænding for adrenalinjunkierne.

Besøg Old Fort

Navnet siger det hele. Dette er et gammelt, udtjent fort. Tag en tur rundt og oplev historien bag. Det gamle fort blev bygget af indere i ca. 1699 af arabere fra Oman.

Det er også en af de ældste bygninger på øen, og findes foran de berømte Forodhani Gardens. Besøg dette sted for at opleve fortiden. Der findes stadig amfiteatere der jævnligt har events. Herfra kan du gå en tur og tale med de lokale.

Tag på Dhow Cruise

De elegante dhows findes omkring øens hav. Det er den arabiske indflydelse på øen. Tag en tur i disse både for en magisk oplevelse, som vil tage dig helt tæt på havet ved Zanzibar. Passagerer får typisk en god oplevelse.

Cirka 1 km ud i havet bliver motoren slået fra og sejlet slås ud. Du oplever stilhed, rolighed og fred mens dhow’en langsomt flyder gennem det klare vand i det indiske ocean. For at få den fulde oplevelse for livet, så kan du time din ekskursion ud i vandet. Så har du mulighed for at se de orange, lilla og lyserøde farver i himlen. Hvor ellers kan du få sådan et smukt syn?

Butterfly Centre

Zanzibars Butterfly Centre findes i hjertet af Zanzibar og ligger oppe ved Jozani Forest. Det gensidige og visuelle miljø giver en dejlig oplevelse for både børn og voksne. Du kan være en del af foderholdet og lade sommerfuglene komme tæt på.

The Butterfly Center fokuserer på sommerfugledyrkning, undervisning og konservering. For at bekæmpe fattigdom, er sommerfugledyrkning blevet et initiativ for ca. 40 lokale landmænd fra Island of Pete. Under dit besøg vil dine tour vare i ca. 40-50 minutter, og du vil lære alt om livsstadierne for insekterne.

Du vil også kunne fodre og se sommerfuglene flyve rundt. Den største indtryk på dagen er lektionen om vigtigheden ved konservering af tropiske skove. Ved at besøge Butterfly Center bidrager du direkte til det lokale fællesskab

Slik sol på Nungwi Beach

Nungwi er en landsby der findes i den nordvestlige del af øen. Et besøg til Nungwi Beach vil tilbyde dig en strandoplevelse ulig noget andet. Nungwi Beach er et populært sted men er ikke overrendt af turister. Bølgerne kommer ikke langvejs fra, så det er ideel til afslapning på stranden.

Dette er en perfekt strand til dem der ønsker at slappe af i vandet og dyppe fødderne i havet. Besøg Nungwi Beach og slik sol uden forstyrrelser fra f.eks. et fint hotel i nærheden.

Køb stof og krydderier på Darajani Market

For at få et ægte forbløffende og sensationel shoppeeventyr, så tag ned til Darajani Market, som er pulsåren i Stone Town. Det vil give dig en særlig og lokal oplevelse, og er en af de gratis ting man kan lave på øen.

Her viser sælgerne deres nyttige varer såsom brød, stof, kød, grøntsager, frugt, madlavningsredskaber, plastikvarer, olie, mobiltelefoner og krydderier. Hvis du besøger markedet tidligt kan du købe friske fisk.
Køb samosa, mandazi eller chapatti fra gadesælgere for at få nok energi til at gå rundt på markedet. Du er velkommen til at mingle med de lokale. Nyd den lokale kultur, da Zanzibari-folket er meget høflige.

Se og nyd Capoeira og akrobatik på stranden

Når tusmørket falder, kommer de lokale drenge ud for at vise capoeira og akrobatik udendørs. De optræder i Stone Town ude ved Livingstone Beach Restaurant. Mens stranden ikke er lige så flot som resten af byen, så er der masser af turister og lokale der nyder en hyggelig stund i aftenskæret og nyde lidt vand på fødderne.

Der kommer langsomt en menneskemængde i takt med at de talentfulde drenge begynder at lave saltomortaler og flikflak hele vejen ned til vandet.

Banket på en tagrestaurant

Det perfekte man kan gøre i Stone Town er at spise på en tagrestaurant. Dette er det perfekte sted at slappe af om aftenen og nyde den nedadgående sol mens den bliver til en orange kugle.

Emerson på Hurumzi er et magisk sted der tilbyder en smuk udsigt over byen og liveoptræden med Taarab.

Mnemba; en vintage “øde ø”-oplevelse

Dette er en klassisk strand på den nordlige side af øen, cirka en kilometer væk fra Zanzibar. Koralrevene huser også den truede grønne skildpadde.

Selvom øen er privatejet er koralrevet tilgængelig for alle. Et besøg her kan være en heldagstur. Mnemba får en masse enestående og spændende besøgende, og kan være en god feriedestination for private besøgende.

Kør i en Dala Dala

Din tur til øen vil ikke være færdig uden en tur i en dala dala. Minibusserne er typisk fyldt helt op, varme og med tvivlsomme sikkerhedsstandarder. En tur i en dala dala er en nem måde at komme rundt i lokalområdet mens man oplever en ny verden væk fra din normale livsstil.

Zanzibar er en smeltedigel af forskellige kulturer. Arabere, indere, afrikanere og europæere har haft en historisk indflydelse på øerne.

Dette har ført til en unik kulturel sammenblanding på øen. For dit besøg på øen, er det vigtigt at kende til slavehandlen og de uhyrligheder der er foregået på øen.
Zanzibar er en strategisk position for handel, og dermed også slavehandel.

Slavehandlen var så hård og barbarisk, at slaver i hundredetusinder blev ført gennem Bagamoyo på fastlandet for at blive solgt til slaveri.

Besøg Old Slave Market og tag et øjebliks stilhed ved slavemonumentet. Du kan også besøge House of Livingstone, som var en nøglefigur i kampen mod slavehandel. Du kan selv gå rundt eller taget en guidet tour for at få hele oplevelsen af Slave Island.

Shop i Stone Town

Når du ønsker at shoppe sjældne varer, så er Stone Town det perfekte sted. Der bliver solgt forskellige genstande i curio-shops. Zanzibar-kister, eksotiske krydderier, Maasai-armbånd, smykker, træudskæringer og malerier.

Dykning og snorkling ved Chumbe Island

Øen ligger 12 kilometer syd for Zanzibar Island. Chumbe Island er i Zanzibars flådereserve. Den tilbyder et åndeløst syn under vand med kontrolleret eco-turisme. Lavvandskorallerne tilbyder den bedste oplevelse for dykning og snorkling med mange slags fisk, skildpadder og sjældne fugle.

Besøg i Jozani Forest

Dette er den sidste naturlige skov på øen, som er stor og billedlig. Fra Chwaka Bay inde i landet strækker skoven sig og oversvømmes ofte. Det er derfor en karakteristisk skovsump af fine bregner og træer. Du kan besøge skoven på en organiseret tur, taxa eller med bus.

Palace Museum

Dette paladsmuseum er den mest historiske bygning og et flot sted at besøge. Det er normalt kendt som Sultanens Palads og findes ved kajen med udsigt over havet. Paladset blev bygget i det 19. århundrede for at huse sultanen og hans familie. Efter 1964 blev bygningen brugt som en statslig bygning men blev senere omdøbt til People’s Palace. Nu til dags fungerer Palace Museum som et museum da det viser relikvier fra fortidens sultanfamilie.

Jeg håber, at denne artikel har hjulpet med at guide din næste ferie til øen. Zanzibar Island er reelt et magisk sted med en asiatiske, arabiske, europæiske og afrikanske nationaliteters kulturer.

Med et godt budget, kan du nyde en tur til den tropiske ø. Besøg Zanzibar for en oplevelse for livet på Swahili Island. ynes du ikke?