Island

Island er et land, der er beliggende i den nordlige del af Atlanterhavet, mellem Grønland og Storbritanien. Island grænser desuden også til Færøerne mod nordvest.

Landet har et samlet areal, der lyder på 103.000 kvadratkilometer, hvor af 2,7 procent af dette areal udgøres af vand. Landet blev erklæret en suverænitet den 1. december 1918 samt en republik den 17. juni 1944.

Island er inddelt i otte regioner; Höfuðborgarsvæðið, Reykjanes, Vesturland, Vestfirðir, Norðurland vestra, Norðurland eystra, Austurland og Suðurland. Herefter er regionerne inddelt i 23 sysler, der igen herefter er inddelt i 79 forskellige kommuner.

Island

Pas

For nordiske statsborgere er der visumfrit på Island. Rejser du mellem de nordiske land, så er der ingen pastvang. Du skal kunne identificere dig med en gyldig billedelegitimation, som f.eks. kørekort eller pas. Dog vil flyselskaber eller færgeselskaber kunne kræve fremvisning af pas. Så generelt der anbefales der at man bruger sit pas som legitimation.

Overnatning

Der er mange muligheder for overnatning på Island. De typiske måder er følgende:

  • Hotel og pensionater: Vil du bo på luksushotel, findes de i Reykjavik. Ellers er der hoteller spredt ud over hele Island. De er ikke klassificeret med stjerner, men normalt er de alle i fin kvalitet. Priserne kan der være ret høje.
  • Camping: Der er rigtig mange campingpladser på Island. Nogle af dem er ret primitive og kun udstyret med det nødvendige. Man må generelt slå et telt op overalt, bortset fra i nationalparker.
  • Bondegårdsferie: Det er muligt at overnatte på bondegårde, hvis det har ens interesse.
  • Vandrehjem: Der er en del vandrehjem, både med enkeltværelser, men også til hele familier. Det anbefales at bestille i god tid.
  • Feriehuse og lejligheder: Der er mange feriehuse og private lejligheder til udlejning. F.eks. via Airbnb og andre tjenester.
  • Bjerghytter: Vil du ud i naturen er der mulighed for at leje bjerghytter med de basale faciliteter.

Mad og drikke

Det islandske køkken er domineret af fisk, får og lam. Retterne kommer i en lang række varianter og prisen kan være ret høj, hvis man vil spise ude.

Drikkevand

Du kan drikke vandet fra hanerne overalt på Island.

Alkohol

Du skal være 20 år for at drikke alkohol. Bortset fra på barer, hoteller og restauranter, der sælges alkohol i statsejede butikker.

Fotografering

Generelt bør man bare vise almindelig respekt ift. fotografering. Er det billeder af mennesker bør man altid spørge om liv.

Åbningstider

Fra mandag til fredag har bankerne typisk åbent fra 9.15 til 16.00, mens butikkerne har åbent i hverdage fra 10.00 til 21.00 og i weekenderne til 19.00.

Rejseforsikring

Skal du til Island, så er du dækket af EU´s blå kort ved sygdom og uheld. I nogle tilfælde kan det være en rigtig god idé at tegne en privat rejseforsikring, da det blå kort eksempelvis ikke dækker hjemrejse, ved uheld og sygdom.

Valuta

På Island benytter de den islandske krone som valuta. Der er et stort udvalg af hæveautomater i landet.

Bedste rejsetidspunkt

Golfstrømmen gør at selvom sommeren er kort, så er den generelt varm. Om sommeren er der 2 til 3 måneder, hvor der næsten er konstant dagslys, hvorimod om vinteren fra november til januar, kun er 2-3 timers sol om dagen. Turistsæsonen går fra juni til september.

Island

Transport

Der er et godt og udbygget transportnetværk på Island. Om vinteren gør vejret dog at tusinde af kilometer vej, bliver lukket ned. Hvis man selv kører i bil, så anbefales det at man vælger en bil som passer til formålet – gerne en firhjulstrækker.

Bustransport

Om sommeren er der busser der dækker det meste af landet. Antallet af ruter bliver dog kraftigt formindsket om vinteren.

Billeje

Da det er dyrt at medbringe sin egen bil, er der rigtig gode muligheder for at leje bil på Island. Priserne er forholdsvis høje.

Fly

Meget indenrigstrafik fungerer via fly, da Island har et godt netværk af lufthavne. Der er over 50 landingsbaner på Island – som benytter af Air Iceland og Íslandsflug.

 

Island

Skriv en kommentar