Amerikas Forenede Stater, der dagligt omtales USA, er en demokratisk forbundrepublik, der grænser op til Canada mod nord samt Mexico mod syd. Amerikas Forenede Stater består af halvtreds stater, fjorten territorier samt et føderalt distrikt, hvilket er hovedstanden Washington D.C. Der bor omkring 310 millioner mennesker i USA. Der tales spansk i nogle områder af USA, men det officielle sprog er amerikansk engelsk.
Eftersom Amerikas Forenede Stater er et uhyre stort land, er der naturligvis varierende klimatyper i landet. Dog kan klimaet kort opridses således: i den nordlige del af USA er klimaet tempereret, i den sydlige del af ladet er det subtropisk, og på Hawaii og i den sydlige del af Florida, er klimaet tropisk.
Forsikring
Det er meget vigtigt at du tegner en privat rejseforsikring hvis du skal rejse i USA. Det kan blive en ekstrem bekostelig affære hvis du selv skal betale sygehusregninger, mv.
Rejsetidspunkt
Det amerikanske klima er meget varierende, der er ekstremt store forskelle på klimaet afhængigt af hvilket område du skal besøge.
- I sydstaterne anbefales det at man rejser fra april til november. I sommermånederne fra juli til august, der kan det dog være ekstremt varmt.
- Staterne i stillehavet – Der anbefales det fra april til november.
- Det sydlige Californien og Florida – Der er det varmt året rundt.
- Staterne ved Rocky Mountains – Maj til oktober.
- Midtvesten og Nordøst – Maj til november.
Valuta
De bruger selvfølgelig den amerikanske dollar i USA, som kan opdeles i 100 cents. Der er rig mulighed for at benytte dit internationale kreditkort, både i banker, indkøbscentre, mv.
Drikkepenge i USA
Det er normalt at give drikkepenge i USA, ofte forventes det. Normalt lægger man 15 til 20 procent oveni regningen hvis man er på bar eller på restaurant. Det er også normalt at give taxachauffører 10 til 15 procent ekstra.
Rygepolitik og alkoholpolitik
Er du under 21 år, så må du hverken indtage eller køb alkohol. Typisk benytter man sit kørekort som dokumentation. Der er rygeforbud i mange byer i USA på restauranter, barer og arbejdspladser. I New York, Chicago, San Francisco og andre steder, må du ikke ryge i offentlige parker eller på stranden.
Tidszone(r)
USA har en lang række tidszoner. Skal du til Hawaii, så har de deres egen tidszone og Alaska ligeså. Ellers er det typisk delt op i vestkysten (Pacific time zone), de vestlige bjergstater (Mountain time zone), de centrale stater (Central time zone) og østkysten (eastern time zone).
Som sagt er det lidt forskelligt fra stat til stat, hvor stor tidsforskellen er til Danmark. Alaska er 10 timer bagud, Hawaii er 12 timer bagud og stiller de ikke urene om ved sommertid. Vestkysten er 9 timer bagud, mens østkysten kun er 6 timer.
Overnatning
Der er mange forskellige slags overnatningsmuligheder i USA. F.eks. kan du leje privat via eksempelvis Airbnb eller du kan booke dig ind i en af de mange gæstehuse på tværs af landet. Hoteller kommer i alle standarder, lige fra de billigste og tvivlsomme til 5 stjernede luksushoteller. Er du på roadtrip er der også mange moteller, som også her går fra de lidt skumle og tvivlsomme til steder med meget høj kvalitet.
Der findes generelt rigtig mange fine hoteller til en fornuftig pris i USA. Der er også mange hostels / vandrehjem, hvor du kan bo meget billigt.
Vil du campere, er der mange campingpladser på tværs af landet. Især omkring nationalparker og lignende.
Mad
USA er mulighedernes land, især når det handler om mad og drikke. Der findes alt lige fra toprestauranter til billige spisesteder. Fastfood er der massere af og man skal passe på med at tælle kalorier på sin ferie i USA. Et måltid er ofte med en bøf i fokus og der er rig mulighed for at smage fantastiske vine og øl.
Prisniveau
Generelt er det billigere at spise i USA end i Danmark. Det er meget normalt at betale omkring 100 kroner for en hovedret med salat og suppe på en almindelig restaurant. Øl og vin koster typisk 25-50 kroner pr. glas. På finere restauranter skal man forvente 250-500 kroner for et måltid.
Drikkevand
Man kan godt drikke vandet fra vandhanerne.
Transport
USA er godt dækket af et fantastisk busnet. Her kan du køre med kvalitetsbusser med aircondition. Det mest kendte selskab er Greyhound, som tilbyder langdistanceture på tværs af landet. Her er der ofte ret mange penge at spare, men man skal selvfølgelig være forberedt på at det er en tidskrævende affære.
Der er også mange muligheder for indenrigsflyvning fra alle de større byer. Priserne kan variere en del, men det er generelt billigt at flyve i USA. Især hvis man bruger lidt tid på at finde de billigste flybilletter.
Der er også fine togmuligheder og der kører tog mellem alle større byer i USA. Man kan købe turpas, f.eks. via selskabet Amtrak – hvor du kan stå af og på efter behov.
I byerne er der mange muligheder for at enten bestille en taxa eller fange den på gaden. Priserne er generelt lave og for det meste benyttes der taxameter, så du får hvad du betaler for.
Er du over 21 år og har du et internationalt kørekort, så kan du leje bil mange steder i USA. For mange er det den foretrukne rejseform under deres rundrejse i USA. Priserne er generelt rigtig gode og det giver en store muligheder for at kunne rejse frit rundt.
Skal jeg bruge visum for at besøge USA?
Vil du til USA, så er der visumfrit i op til 90 dage for danskere. Det gælder dog kun turist og forretningsrejser, og selvfølgelig transit.
Det kræver også at du laver en eletronisk registrering hos ESTA. For at udnytte visumfirheden, kræver det dog at du flyver med et godkendt flyselskab. Og at du har en gyldig returbillet, eller en billet videre til et land som ikke ligger i Nordamerika og Caribien. Hvis du er tidligere straffet, skal du søge visum.
Der er desuden følgende krav:
- Dit pas skal være gyldigt under hele opholdet.
- Skal du rejse for det offentlige, så er der visumpligt.
- Har du børn med på rejsen, så skal de have deres eget pas.
Du skal som sagt registreres hos ESTA, hvis du vil besøge USA. Du kan finde ESTA her: Læs om ESTA
Husk at visum betingelser ofte ændres – søg altid de aktuelle regler hos ambassaden eller hos udenrigsministiet: http://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/pas-og-visum/usa-pas-og-visum/.
Vaccinationer
Det anbefales at du er vaccineret mod Difteri og Stivkrampe. Tag en snak med din læge eller det lokale vaccinationscenter og få den aktuelle anbefaling. Det afhænger ofte af destinationen og rejselængden.
Hej Camilla
Det er længe siden du har spurgt, og det er sikkert lige meget for dig nu, men jeg har fundet svaret til dig (og andre) se her: https://en.wikipedia.org/wiki/Smoking_age
Er det tilladt at have sine egne cigaretter med til USA, New York hvis man er 19 år? Og hvis man må det, må man så godt ryge derovre, selvom deres lov om tobaksalg er mindst 21 år?