Oplev Berlins dystre fortid – En gennemgang af udvalgte anden verdenskrig attraktioner i Berlin

I Berlin er der rig mulighed for at opleve et af den moderne tids mørkeste kapitler.

Der er mange spor efter anden verdenskrig og der er mange historiske bygninger og områder, som tiltrækker historieinteresserede.

I denne artikel gennemgår vi nogle af de mest unikke, spændende og ubehagelige attraktioner i Berlin, med anden verdenskrig som tema.

Gleis 17

Millioner af jøder blev på tragisk vis deporteret til nazisternes udryddelseslejre. Dette var også gældende for de berlinske jøder, hvor hovedparten blev deporteret fra spor 17 på s-togstationen i Grunewald.

Spor 17 er i dag nedlagt og fungerer som et jødisk mindesmærke.

Et deprimerende, men vigtigt sted, som kan besøges året rundt.

Am Bahnhof Grunewald, 14193 Berlin, Tyskland

Museet Haus der Wannsee-Konferenz

Haus der Wannsee-Konferenz er placeret 20 km sydvest for Berlin. Du finder bygningen placeret i en af de fineste forstader til Berlin, omgivet af skønne villaer.

Historieren bag Haus der Wannsee-Konferenz, er dog alt andet end skøn. Her blev den endelige beslutning om jødeudryddelsen i Europa nemlig vedtaget. I januar 1942 mødtes alle de ledende nazister til Wannseekonferencen, hvor udryddelsen af Europas jøder blev minutiøst planlagt.

I museet finder man mødereferater, billeder og dokumentation omkring beslutningen om Holocaust. Man kommer bagom menneskerne, som var med til at planlægge den største forbrydelse af alle.

Am Großen Wannsee 56-58, 14109 Berlin, Tyskland

Reichstag (Rigsdagsbygningen)

I forbindelse med anden verdenskrig, er Rigsdagsbygningen for mange et symbol på sammenbruddet af demokratiet i Tyskland. Da bygningen brød i brand i 1933, ophørte rigsdagen i praksis med at fungere.

Rigsdagsbygningen blev ikke genopbygget under det nazistiske styre og blev blot ekstra beskadiget under Sovjetunionens indtog i Berlin i 1945.

Mange kender det manipulerede billede, hvor det sovjetiske flag bliver hejst over bygningen, mens ruinerne af bygningerne omkring den brænder.

Rigsdagsbygningen er et af de mest besøgte steder i Berlin. Det er kun overgået af Brandenburger Tor, som man kan se fra Rigsdagsbygningen.

Det er gratis at besøge Rigsdagen, men man skal registrere sit besøg inden.

Når du bestiller dit besøg, skal du vælge et tidspunkt. Der er en meget høj sikkerhed ved besøget og det er nødvendigt at medbringe billede-id. Derudover skal du indstille dig på at du skal gennem et sikkerhedstjek, som minder lidt om det du gennemgår i lufthavnen. Hvis du ikke får bestilt i forvejen, kan man (Hvis man er heldig), bestille tid på stedet. Dette kræver at der er plads på selve dagen.

Platz der Republik 1, 11011 Berlin

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie er måske ikke direkte en anden verdenskrig seværdighed, men en seværdighed som er opstået på baggrund af de mange konsekvenser, som anden verdenskrig havde.

Det var en grænseovergang mellem Øst- og Vestberlin, mens byen var delt i årene 1945 til 1990.

I dag er Checkpoint Charlie en turistattraktion, hvor kontrolbarakken er en rekonstruktion af den originale barak.

Friedrichstraße 43-45, 10117 Berlin

Flaktårnene i Berlin

Oprindeligt var der planlagt 4 flaktårne i Berlin, men kun 3 blev bygget. Tårnene blev tegnet af arkitekten Albert Speer og fungerede både som beskyttelsesrum for den civile befolkning, men også som en platform til antiluftskytskanoner.

Efter krigen blev 2 af tårnene bortsprængt, mens det sidste ved Volkspark Humbolthain kun blev fjernet halvt, da det stod for tæt på jernbanen til, at man kunne sprænge det hele væk.

I dag fungerer tårnet i Volkspark Humbolthain, som udkigstårn, hvor der også arrangeres guidede tur inde i tårnet (Fra april til oktober).

Hochstraße 5, 13357 Berlin

Sachsenhausen

Sachsenhausen er en koncentrationslejr som ligger 35 kilometer fra Berlin. En dyster og deprimerende oplevelse, men en vigtig oplevelse i forhold til at huske nazisternes mange forbrydelser. Omkring 100.000 mennesker omkom i lejren.

I lejren kan man blandet andet opleve henrettelsespladsen og barak 39, hvor man kan få et indblik i dagligdagen i lejren.

Str. der Nationen 22, 16515 Oranienburg

Førerbunkeren (Museum)

Den originale Førerbunker er sprunget i luften og jævnet med jorden, men man har mulighed for at opleve en rekonstruktion, ved at besøge Berlin Story Bunker.

Berlin Story Bunker er en gigantisk bunker fra anden verdenskrig. Her findes der en lang række små udstillinger, som relaterer til Berlin og anden verdenskrig. Der er blandet andet en replika af Hitlers arbejdsværelse.

Hvis man gerne vil opleve stedet hvor Hitlers førerbunker lå, så ligger den 15 minutters gåtur fra Berlin Story Bunker (Det er i dag blot en parkeringsplads).

Berlin Story Bunker – Schöneberger Strasse 23a, Berlin-Kreuzberg

Det olympiske stadion

Det olympiske stadium i Berlin, blev bygget i årene 1934 til 1936. I dag spiller fodboldklubben Hertha Berlin på olympiastadion.

Man kan besøge det olympiske stadium og få en guidet tur.

Olympischer Platz 3, 14053 Berlin

Moltke-broen over Spree-floden

Broen som var en del af de sidste kaotiske kampe mellem Tyskland og Sovjetunionen.

Broen var en del af Sovjetunionens fremmarch mod Reichstag og tog stor skade under det endelige angreb. Det er samtidigt en af de få broer som oplevelede krigen og som har samme udseende som da broen oprindeligt blev bygget (1891).

Moltkebrücke, 10557 Berlin

Niederkirchnerstraße

Få indsigt i nazisternes forbrydelser på denne udendørsudstilling. På adressen havde Gestapo deres hovedkvarter og i dag er der en lang udendørs arkade, hvor man kronologisk kan læse om nazisternes undertrykkelse.

Niederkirchnerstraße 8, 10963, Berlin

Mindesmærket for de dræbte jøder

Mindesmærke for Europas myrdede jøder. Er placeret nær Bredenburger Tor. Mindesmærket var færdigopført i 2005 og består af 2.711 betonsøjler i forskellige højder.

Cora-Berliner-Straße 1, 10117 Berlin

Overvejer du at tage på ferie i Berlin, kan det anbefales at læse Rejsekris' guides til Berlin – Her får du insidertips fra en som har boet i byen. Du kan blandt andet læse om anbefalinger af seværdigheder, transport, restauranter og meget mere.

 

Skriv en kommentar