Skiferie i Sverige – En fantastisk destination

Sverige er en fantastisk skidestination for os danskere. Der er ikke særligt langt op til rigtig fine skiområder med unikke muligheder for alpint skiløb og langrend. Hvor længere du ønsker at køre, desto bedre bliver mulighederne og udfordringerne.

Skiferie i Sydsverige

Det tager kun få timers bilkørsel fra Danmark, før du rammer de første skiområder i Sverige. I Sydsverige ligger der en række gode skiområder, hvor du kan finde begyndervenlige bakker. Den erfarne skiløber vil måske ikke finde de største udfordringer her, men børnefamilier og nybegyndere kan blive udfordret rigeligt i Isaberg, Mullsjö, mv.

Sydsverige er den perfekte destination, for dig som ønsker at tage på en hurtig dag- eller weekendtur.

Midtsverige

I Midtsverige er der enormt mange gode destinationer, hvor de fleste kan blive udfordret. Af populære destinationer kan nævnes: Idre Fjäll, Orsa Grönklitt, Hovfjället og de mange populære skisportssteder omkring Sälen, eksempelvis Kläppen og Stöten.

Pisterne er noget mere udfordrende end i Sydsverige og du faciliteterne er i top. Der er gode liftsystemer, mange langrendsløjper, massere af restauranter og anden underholdning. Midtsverige er både for nybegynderen og de mere erfarne skiløbere.

Nordsverige

Har du mod på en længere køretur eller er du villig til at flyve til destinationen, så er Nordsverige en fantastisk destination. Områder som Lofsdalen, Vemdalen og Åre byder på en masse fantastiske alpine udfordringer og et hav af unikke langrendsløjper.

Børnene med til Sverige

En af de klare fordele ved at vælge Sverige som skidestination, er at transporttiden ofte er kortere end hvis du tager sydpå. Sverige byder på en lang række gode skisportsområder som er meget børnevenlige. Her er der et stærkt udvalg af snowparks (Til eksempelvis teenageren), børnebakker og gode skiskoler. Skal familie stå på ski for første gang, er der nogle fine muligheder i Sydsverige. Der er også gode muligheder for den erfarne skifamilie, hvis man vælger at køre lidt længere op.

En af fordelene ved at tage børnene med til Sverige, er at det hele føles så hjemligt. Bortset fra den megen sne og de høje bakker, så er mange ting meget li med de ting, man oplever i Danmark. For nogle vil det måske være et lille kulturchok at tage til Østrig eller Frankrig.

Svenske skiskoler

Har børnene aldrig stået på ski før, er det en meget god idé at tilmelde dem en skiskole. Vær opmærksom på at i visse områder er skiskolerne meget populære. Det er derfor vigtigt at bestille i god tid. De svenske skiskoler har et rigtig godt ry. Instruktørerne er veluddannet og de fleste børn lærer hurtigt at stå på ski.

De bliver lært den basale teknik og finder som regel hurtigt glæden ved at stå på ski. Selvom dansk og svensk ikke lyder 100% ens, vil det stadig ofte være en mindre kommunikationskløft i Sverige for børnene, end hvis man tager sydpå.

Hvilken sæson er bedst for børn?

Det er selvfølgelig oplagt at tage af sted i vinterferien, men her er priserne ofte lidt dyrere. Kan man tage børnene ud af skole i en uges tid, kan der være enormt mange penge at spare, hvis man eksempelvis booker i januar.

Afterskiing

For mange er afterskiing et af de vigtigste elementer, når de vælger destination til skiferien. Men som børnefamilie, der har man måske ikke det største behov for at eftermiddagen skal gå op i voldsom fest og alkohol. Sverige byder selvfølgelig på afterskiing muligheder, men det er meget mere afslappet end eksempelvis i Østrig. De fleste børnefamilier sætter stor pris på Sverige, hvor tingene er meget mere afslappet og afdæmpet.

Langrend i Sverige

Sverige er et mekka for langrendsentusiasten. Der findes mere end 3700 langrendssport og der er noget for enhver. Søger man det bedste, så skal man kigge på de officielle vasaløbscentre, f.eks. Ulricehamn og Billingen. Her er området specialisteret i langrend og der findes et hav af stærke træningsmuligheder, eksperter og udstyr på stederne. Af andre gode områder kan nævnes Åre, Bruksvallarna (Verdens største), Loftsdalen, Idre Fjäll og Sälen.

Kør-selv skiferie i Sverige

Nogle foretrækker selvfølgelig at flyve til destinationen, når de skal på skiferie. Men mange vil gerne køre selv på skiferie. Ofte er der en del penge at spare og man har en større frihed i hvornår man kan tage af sted, hvad man skal opleve og hvor man vil hen. En kør-selv skiferie kan være en enorm hyggelig familieferie.

Sverige er oplagt som kør-selv destination. Turen kan klares på relativt kort tid (Afhængigt af destination).

Som inspiration er her nogle af de mest populære skisportsdestinationer i Sverige og køretiden fra København:

 • Vallåsen (2 timer)
 • Isaberg (3.5 timer) <– Det største skisportsområde i Sydsverige.
 • Mullsjö Alpin (4 timer)
 • Ulricehamn (4 timer)
 • Falköping (4.5 timer)
 • Billingen (5 timer)
 • Valfjället (7 timer)
 • Hovfjället (8 timer)
 • Branäs (8.5 timer)
 • Långberget (8.5 timer)
 • Orsa Grönklitt (9.5 timer)
 • Sälen (Lindvallen/Högfjället – Tandådalen/Hundfjället – Stöten – Kläppen) (9-10 timer) – Et af de mest populære områder i Sverige. Læs mere om skisport i Sälen her.
 • Idre Fjäll (11 timer)
 • Lofsdalen (11,5 timer)
 • Vemdalen (11,5 timer)
 • Åre (13.5 timer)
 • Björkliden (21.5 timer)
 • Riksgränsen (22 timer)

Praktisk info til kør-selv ferie

Trafikreglerne er næsten som i Danmark. Der er dog nogle obs punkter. Fra d. 1 december til 31 marts, der skal bilen have monteret vinterdæk. Dækkene skal have en mønsterdybde på minimum 3mm, være mærket med M+S og være produceret til vinterkørsel. Derudover skal du altid have en advarselstrekant med dig, hvis du kører i Sverige.

Et andet obs punkt er at børn altid skal sidde på bagsædet, hvis du ikke kan slå airbaggen fra. Og så skal du selvfølgelig huske dit pas+kørekort. Det er også en god idé at have vejhjælp, hvis uheldet skulle være ude.

Har du lyst til at læse mere om Sverige som skisportsdestination, så har Skisport.dk en stærke guide til skiferie i Sverige. Af andre gode kilder, kan også nævnes Visitsweden.dk

Skriv en kommentar